H επιλογή επίπλων για τον κήπο ή τη βεράντα του σπιτιού σας είναι ζήτημα ατομικής αισθητικής. Ανάλογα λοιπόν με το γούστο σας μπορείτε να εξερευνήσετε και να επιλέξετε από μία διαθέσιμη ποικιλία σχεδίων και υλικών και εκτός από το να εξοπλίσετε το χώρο σας με τα απαραίτητα, να τον διακοσμήσετε με έπιπλα εξωτερικού χώρου ανθεκτικά και πρακτικά. Από τα βασικότερα κριτήρια που θα πρέπει να εξετάσετε πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε αγορά είναι η επιλογή των κατάλληλων υλικών. Πέντε είναι τα υλικά που συναντάμε στα έπιπλα εξωτερικών χώρων, το καθένα με τα δικά του χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια θα εξετάσουμε βήμα προς βήμα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καθενός από αυτά καθώς και βασικές οδηγίες συντήρησης που θα σας φανούν χρήσιμες μετά την αγορά τους.

Το πλαστικό και τα πλεονεκτήματά του

Το πιο δημοφιλές και το πιο συνηθισμένο υλικό από αυτά είναι το πλαστικό. Είναι ανθεκτικό και μπορεί να διατηρηθεί για πολλά χρόνια μετά την αγορά του. Εκτός από ανθεκτικά όμως, τα έπιπλα από πλαστικό είναι ταυτόχρονα και τα οικονομικότερα της αγοράς. Δεν απαιτούν ιδιαίτερη συντήρηση, ενώ είναι ελαφριά και εύκολα κατά τη μετακίνηση. Ορισμένα μάλιστα από αυτά αποσυναρμολογούνται, επιτρέποντας την εύκολη αποθήκευσή τους, καθώς καταλαμβάνουν ελάχιστο χώρο.

Τα μειονεκτήματα των πλαστικών επίπλων

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί το γεγονός ότι τα έπιπλα από πλαστικό δύσκολα παρουσιάζουν την υψηλή αισθητική απόδοση που μπορεί να έχει ένα ξύλινο ή μεταλλικό έπιπλο. Συν τοις άλλοις η συνεχής έκθεσή τους στον ήλιο και στα καιρικά φαινόμενα μπορεί να θαμπώσει το αρχικό τους χρώμα.

Η συντήρησή τους

Για να διατηρήσετε ζωντανά τα πλαστικά έπιπλα για πολλά χρόνια, αρκούν δύο απλές κινήσεις:

  • Να τα καθαρίζετε με ένα σφουγγαράκι με σαπούνι όταν κρίνετε ότι είναι απαραίτητο.
  • Το χειμώνα καλό θα ήταν να τα αποθηκεύετε σε προστατευμένο χώρο ή να τα σκεπάζετε με κάποιο πανί για να μην φθείρονται.

Mεταλλικά τραπέζια και καρέκλες – Fer forgé

Το μέταλλο είναι το υλικό που μπορεί να προσφέρει το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Είναι δυνατό υλικό, το οποίο με την κατάλληλη συντήρηση, δεν αποκλείεται να φτάσει ακόμα και τα 20 χρόνια ζωής ή περισσότερα. Τα μεταλλικά έπιπλα είναι ιδιαίτερα οικονομικά. Συγκρίνοντας τις τιμές θα δείτε ότι είναι η επόμενη πιο οικονομική κατηγορία μετά τα πλαστικά. Είναι ανθεκτικά και στιβαρά αρκεί να τα προφυλάξετε με απλές ενέργειες. Φροντίστε ο χώρος στον οποίο θα τα τοποθετήσετε να είναι στεγασμένος και επιμεληθείτε τη συντήρησή τους όταν κρίνετε ότι χρειάζεται. Το πλεονέκτημα του μετάλλου είναι ότι επιδέχεται πολλές και διαφορετικές μορφές βαφής, γι’ αυτό και ανάλογα με το χρώμα μπορεί να διαφοροποιήσει τη διακοσμητική προσέγγιση του χώρου μας και να δώσει στυλ. Για περισσότερη άνεση προσθέστε στις καρέκλες το μαξιλάρι το οποίο ταιριάζει στο γούστο σας, επιλέγοντας μέσα από μία μεγάλη ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων.

Οι… αδυναμίες του

Παρά το γεγονός ότι το μέταλλο είναι ένα υλικό αρκετά ισχυρό, η έκθεσή του σε υπαίθριο χώρο θα μπορούσε να το καταστρέψει, προκαλώντας σκουριά. Φροντίστε να καλύπτετε τα μεταλλικά έπιπλα με ειδική αντιδιαβρωτική επίστρωση για να παρατείνετε το χρόνο ζωής τους. Στα μειονεκτήματά τους θα μπορούσαμε να συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι είναι βαριά, κάτι που ενδεχομένως να δυσκολέψει τη μετακίνησή τους.

Η συντήρηση

Το μέταλλο απαιτεί επιμελή συντήρηση, ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να μην σκουριάσει. Φροντίστε κάθε χρόνο πριν τη χρήση σε μπαλκόνια ή κήπους να τα περνάτε με  ειδικό αντιδιαβρωτικό υλικό για μεταλλικές επιφάνειες, το οποίο θα βρείτε στα Leroy Merlin.

Το αλουμίνιο και τα πλεονεκτήματά του

Πρόκειται για το πιο ανθεκτικό υλικό. Τα έπιπλα από αλουμίνιο δεν σκουριάζουν και δεν αλλοιώνονται, καθώς δεν επηρεάζονται από τα καιρικά φαινόμενα και μπορούν αν χρειαστεί ακόμη και να παραμείνουν σε εξωτερικό χώρο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Είναι αρκετά ελαφριά, ενώ βαμμένα με το ανάλογο χρώμα μπορούν να προσδώσουν ιδιαίτερο στυλ στο χώρο σας. Συνδυάζονται με άλλα υλικά όπως πλαστικό, δέρμα ή και ξύλο. 62110503_c_00

Το μειονέκτημα

Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα υλικό χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις, εύκολα προσαρμόσιμο σε κάθε χώρο, το μοναδικό του αρνητικό στοιχείο είναι ότι μπορεί να μην αποδώσει στο χώρο μας το φυσικό αποτέλεσμα που θα είχε το ξύλο.

Για τη συντήρησή του

Σε αυτήν την περίπτωση δεν θα χρειαστεί να κοπιάσετε ιδιαίτερα. Το αλουμίνιο δε φθείρεται, γι’ αυτό και δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες συντήρησης.

Πού υπερέχει το ξύλο

Το βασικότερο πλεονέκτημα των ξύλινων επίπλων είναι ότι μπορούν να ταιριάξουν ιδανικά με το φυσικό περιβάλλον. Ταυτόχρονα παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στα καιρικά φαινόμενα, ενώ όταν παλαιώνεται δίνει ένα ιδιαίτερο αισθητικό αποτέλεσμα αποτέλεσμα της πατίνας που αποκτά.

Πού μειονεκτεί το ξύλο

Η ιδιαίτερη απαίτηση του ξύλου είναι ότι χρειάζεται συχνή συντήρηση με προστατευτικό βερνίκι, το οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε από τα Leroy Merlin. H συντήρηση του υλικού είναι απαραίτητη μία ή δύο φορές το χρόνο. Συν τοις άλλοις, το ξύλο είναι αρκετά βαρύ, γεγονός που κάνει δύσκολη τη μετακίνησή του.

Συντηρώντας το ξύλο

Για να κρατήσετε ζωντανό το ξύλο φροντίστε να το καλύπτετε μία ή δύο φορές το χρόνο μα λάδι από lin ή ειδικό λάδι ξύλου. Αποφύγετε να αφήσετε σε ανοιχτό χώρο τα ξύλινα έπιπλα κατά τη διάρκεια του χειμώνα για τι έτσι παλιώνουν γρηγορότερα. Σκεπάστε τα με κάποιο πανί ή άλλο προστατευτικό όταν δεν τα χρησιμοποιείτε και ιδίως κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Το μπαμπού…

Έχει ένα κοινό με το ξύλο. Το μπαμπού προσδίδει φυσικό αποτέλεσμα όπου το τοποθετήσετε. Είναι μία οικολογική λύση όπως και το ξύλο. Κι αυτό αποτελεί το βασικότερο πλεονέκτημά του.

Τα μειονεκτήματα

Παρόλ’ αυτά το μπαμπού παρουσιάζει σημαντικές αδυναμίες καθότι είναι λεπτό και εύθραυστο, ενώ μία απότομη κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει φθορές. Θα πρέπει να φροντίσετε ώστε τα έπιπλα από μπαμπού να φυλάσσονται σε στεγασμένο σημείο, ούτως ώστε να μην υπάρχουν φθορές από τα καιρικά φαινόμενα. Να έχετε κατά νου πως το μπαμπού έχει έναν μεγάλο εχθρό: το νερό. Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες ο σκελετός ενός σαλονιού από μπαμπού είναι μεταλλικός, το γεγονός αυτό μπορεί να επιταχύνει τις φθορές του. Στις δυσκολίες που μπορεί να συναντήσετε με ένα έπιπλο μπαμπού είναι επίσης ότι θα δυσκολευτείτε κατά το ξεσκόνισμα.

Συντήρηση

Καλό θα ήταν να ελέγχετε συχνά εάν ο σκελετός είναι από σίδερο ή αλουμίνιο. Κι αυτό γιατί στην πρώτη περίπτωση ενδέχεται να κάνει την εμφάνισή της η σκουριά.