Τα «αόρατα» παιδιά με αναπηρία στα σχολεία

Πρωτοβουλία της ActionAid να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στο υπουργείο Παιδείας


ΕΛΛΑΔΑΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
15:50
06/05/2015
Τα «αόρατα» παιδιά με αναπηρία στα σχολεία
3
loading

Μόλις το 15% των παιδιών με αναπηρία στην Ελλάδα έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση. Υπολογίζεται ότι τα παιδιά με αναπηρία είναι 200.000 στη χώρα μας και μόλις τα 31.761 πηγαίνουν σχολείο. Καθώς, όμως, δεν υπάρχει μητρώο καταγραφής των παιδιών με αναπηρία, δεν έχουμε σαφή εικόνα για τον αριθμό των παιδιών που βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης.

Τις παραπάνω εκτιμήσεις δημοσιεύει σήμερα η ActionAid σε ποιοτική έκθεσή της για την κατάσταση της εκπαίδευσης για τα παιδιά με αναπηρία στην Ελλάδα.

Η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική για όλα τα παιδιά στην Ελλάδα και ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματά τους, τονίζει η οργάνωση. Συμπληρώνει, ωστόσο, πως δεκάδες χιλιάδες παιδιά μένουν εκτός σχολείου και καθώς δεν υπάρχει μητρώο καταγραφής παιδιών με αναπηρία, τα παιδιά αυτά είναι αόρατα για την ελληνική εκπαίδευση. Η ελληνική πολιτεία σχεδιάζει πολιτικές και κάνει προϋπολογισμούς χωρίς να γνωρίζει ούτε πόσα είναι τα παιδιά με αναπηρία, ούτε ποιες είναι οι ανάγκες τους.

«Αν δεν είχα πάει σχολείο, η ζωή μου θα ήταν πολύ διαφορετική. Δεν θα ήξερα να διαβάζω, να γράφω, δεν θα ήξερα τίποτα. Δεν θα έκανα όλα αυτά που κάνω τώρα», δήλωσε η Ελένη, άτομο με νοητική και κινητική αναπηρία.

Σύμφωνα με την ποιοτική έκθεση της ActionAid, τα σχολεία δεν είναι προσβάσιμα σε μαθητές με αναπηρία: δεν υπάρχουν επαρκείς υπηρεσίες μεταφοράς των μαθητών στο σχολείο, τα κτίρια δεν είναι προσαρμοσμένα για να δεχτούν μαθητές με αναπηρία, το εποπτικό υλικό είναι ανεπαρκές και το ανθρώπινο δυναμικό συχνά δεν φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες.

Επιπλέον, δεν υπάρχει σταθερή και επαρκής χρηματοδότηση της Ειδικής Εκπαίδευσης. Τα τελευταία χρόνια δε οι πόροι έχουν μειωθεί με αποτέλεσμα, η κρίση να έχει χειροτερέψει την κατάσταση για τα παιδιά με αναπηρία.

Με στόχο να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στο υπουργείο Παιδείας ώστε τα «αόρατα» παιδιά να γίνουν ορατά, η ActionAid συλλέγει υπογραφές με έξι αιτήματα προς τον υπουργό. Όσο περισσότερες οι υπογραφές, τόσο περισσότερο θα μπορέσουμε να επηρεάσουμε το αναμενόμενο πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, τονίζει η οργάνωση.

«Να καταλάβουμε ότι πρώτον είμαστε όλοι διαφορετικοί. Να ξεκινήσουμε με αυτή τη βάση, ότι κανένας δεν είναι ίδιος. Είμαστε προγραμματισμένοι για να είμαστε διαφορετικοί, αλλιώς θα είμαστε ένα αντίτυπο ενός αντίτυπου ενός αντίτυπου. Θα ήμασταν όλοι ίδιοι. Πρέπει να αφήνουμε τη διαφορετικότητα να περάσει», συμπληρώνει ο Οδυσσέας, μαθητής Α’ Λυκείου.

«Η ActionAid πιστεύει στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων. Για το λόγο αυτό, υποστηρίζει τη συμπεριληπτική εκπαίδευση που αποτελεί τη σύγχρονη τάση που κερδίζει έδαφος διεθνώς, ως προς την εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρία», τονίζει η οργάνωση και προσθέτει:

«Η συμπεριληπτική εκπαίδευση (inclusive education) είναι η εκπαίδευση που θα ήθελε η ActionAid να απολαμβάνουν όλα τα παιδιά που ζουν στην Ελλάδα. Πρόκειται για το εκπαιδευτικό σύστημα που στηρίζεται στη φιλοσοφία αποδοχής και σεβασμού προς όλα τα παιδιά χωρίς να τίθενται παράμετροι γύρω από την έλλειψη ικανοτήτων. Στόχος της προσέγγισης είναι να μη μείνει κανένας μαθητής έξω από το σχολείο. Αυτό οδηγεί στο να μάθουμε να συμβιώνουμε ο ένας με τον άλλον, μέσα σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών».

Μπορείτε και εσείς να υπογράψετε εδώ

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar CHRYSANTHI SOTIRIOU

  ΠΛΗΡΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΖΟΥΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
  ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ !!!!!!!

 2. avatar anwnumos2345

  Η πλειονότητα παιδιών ΑΜΕΑ, πρέπει να πηγαίνει σε "κανονικό" σχολείο μαζί με όλα τα υγιή παιδάκια, έχοντας βέβαια έναν δάσκαλο/βοηθητικό προσωπικό να τα βοηθάει όπου το χρειάζονται. Αυτό βοηθάει όχι μόνο τα ίδια τα παιδάκια ΑΜΕΑ, αλλά και τα υπόλοιπα παιδάκια τα οποία είναι αδύναμοι μαθητές να γίνουν καλύτεροι, γιατί ο δάσκαλος της τάξης, θα γίνεται πιο αναλυτικός ώστε να καταλάβουν ΟΛΟΙ αυτό που λέει.

 3. avatar KAE6

  Αγαπητη Ακτίωναίδ,
  Θα ήθελα να σας πληροφορήσω οτι υπάρχουν ουκ ολίγα σχολεία και εργαστήρια όπως και δωρεές ιδρυμάτων τα τελευταία ξ0 χρόνια προς το δημόσιο. Επίσης υπάρχει μόνο μια σχολη του ΟΑΕΔ για τα άτομα με Ν.Υ. στην Θεσσαλονίκη. Το κράτος δεν θα ενδιαφερθεί. Τα άτομα εαν δεν είναι εγγεγραμμένα στα ταμεία ασφάλισης είναι αφανή προς τις ανάγκες και την κατηγοριοποιηση τους ως άτομα με αναπηρία. Το 2003(!) το υπουργείο υγείας ρωτούσε τους φορείς πόσα παιδιά είχαν προκειμένου να έχουν μια ιδέα προς τον συνολικό πληθυσμό.Σαφώς τίποτα δεν έγινε. Ο νόμος δημιουργίας κέντρου έρευνας και στήριξης των αναπήρων δεν έγινε ποτέ καθώς κόλλησε στην τότε βουλή. Η ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ προσπάθησε να το δημιουργήσει αλλά χωρίς αποτέλεσμα διότι υπήρχαν προβλήματα με την ιδιωτική φιλανθρωπική φύση του κέντρου και άλλα πολλά που δεν μπορεί κανείς να καλύψει σε τόσο λιγο χώρο. Επομένως ό,τι ζητάτε είναι μια εύθραυστη γενικότητα. Την στιγμή που τα πανεπιστήμια δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν επαρκώς τους ανάπηρους φοιτητές πώς θα μπορέσει ένα ολόκληρο σύστημα να τα καταφέρει; Επίσης μητρώα αναπηρίας δεν υπάρχουν όπως θα τα φανταζόταν κανείς. Το θέμα που επιλέξατε για να δράσετε είναι κάτι που δεν έχει μια απλή λύση. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές δεν θα μπορούν να διαχειριστούν τα παιδιά. Οι γονείς δεν έχουν καμια υποστήριξη και ουδείς έχει ποτε καθίσει μαζί τους για να καλύψουν ερωτήσεις που ουτε καν ήξεραν οτι είχαν. Αν τα παραπάνω σας φαίνονται χαώδη να υπολογίζεται οτι δεν έχω ακόμα αναφερθεί στην έλλειψη έρευνας στον τομέα της αναπηρίας, σύνδεσης της έρευνας με την νομοθεσία, Αλλαγή της νομοθεσίας και όχι πλεον να είναι το παράρτημα του άνω του 67%. Και τόσα άλλα. Ας μην προτρεχουμε λοιπόν

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει