Φρένο στις ελεύθερες μετεγγραφές εξετάζει να βάλει το Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς ο αριθμός των πρωτοετών φοιτητών φέτος σε τμήματα του ιδρύματος λόγω μετεγγραφών θα αυξηθεί έως και 117%. Η απόφαση του ΕΚΠΑ ενδέχεται να υιοθετηθεί και από άλλα κεντρικά ΑΕΙ, προκαλώντας μεγάλο πονοκέφαλο στο υπουργείο Παιδείας.

Όπως ανέφερε στην «Καθημερινή» ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Φορτσάκης, το ίδρυμα μπορεί να δεχθεί φοιτητές από μετεγγραφή έως και 50% σε σύγκριση με τον αρχικό αριθμό των εισακτέων του. Συνολικά, το ΕΚΠΑ έχει δεχθεί περί τις 2.500 αιτήσεις για μετεγγραφή, και οι οποίες θα εξετασθούν για το κατά πόσο πληρούν τις προϋποθέσεις. Οι αιτήσεις για μετεγγραφή λόγω κοινωνικών κριτηρίων (π.χ. πολύτεκνοι) έφθασαν τις 1.842 και σε αυτές αναμένεται να προστεθούν και οι μετεγγραφόμενοι με οικονομικά κριτήρια.

Βέβαια, η οξύτητα του προβλήματος διαφέρει από τμήμα σε τμήμα. Έτσι, το πλέον επιβαρυμένο τμήμα είναι το Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΑΠΗ) στο οποίο αρχικά ενεγράφησαν 180 φοιτητές (159 από πανελλαδικές εξετάσεις και 21 από ειδικές κατηγορίες), ενώ εγκρίθηκαν 176 μετεγγραφές (αύξηση 117%).

Ενδεικτικό του προβλήματος είναι ότι και σε άλλα τμήματα το ποσοστό αύξησης είναι πάνω από το όριο του 50% του αρχικού αριθμού εισακτέων. Χαρακτηριστικά, στο Τμήμα Φυσικής Αγωγής (ΤΕΦΑΑ) ο αριθμός θα αυξηθεί κατά 108%, στο Ιστορικό – Αρχαιολογικό κατά 91%, στο Παιδαγωγικό Τμήμα 91,5%, στην Ιατρική 76,6%, στο Τμήμα Χημείας 71,2%, στη Νοσηλευτική 60%, στο ΜΜΕ 40%. Στον αντίποδα, η Γερμανική Φιλολογία θα υποδεχθεί μόλις δύο φοιτητές από μετεγγραφή επί 125 εισακτέων, δηλαδή αύξηση 1,6%.

Την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να γίνει συνεδρίαση στο ΕΚΠΑ με επικεφαλής τον κ. Φορτσάκη και τη συμμετοχή των προέδρων των τμημάτων και των κοσμητόρων των σχολών, ώστε να εξετασθούν τα πιθανά μέτρα που μπορεί να ληφθούν ώστε να εξυπηρετηθούν όλοι οι μετεγγραφόμενοι φοιτητές. Αίτημα του ιδρύματος είναι να ενισχυθεί με κονδύλια, εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό. Υπό τις συνθήκες της δημοσιονομικής οξύτητας είναι δύσκολη η ικανοποίηση του αιτήματος και άρα δεν αποκλείεται το ΕΚΠΑ να αποφασίσει να κάνει προς το παρόν δεκτό έως και το 50% των αιτήσεων.