Τελειώνει σε λίγες μέρες η αγωνία των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων καθώς την 1η Ιουλίου ή το αργότερο στις 2 Ιουλίου, σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας, αναμένεται η ανακοίνωση των βαθμολογιών στα σχολεία όλης της χώρας.

Μέχρι το Σάββατο 28 Ιουνίου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της βαθμολόγησης των μαθημάτων των επαναληπτικών εξετάσεων που ολοκληρώνονται στις 26 Ιουνίου. Έπειτα θα ακολουθήσει η αποστολή των αποκομμάτων των βαθμολογιών και των καταστάσεων των υποψηφίων στα λύκεια.

Μόλις γίνει η αποστολή των καταστάσεων και των αποκομμάτων με τις βαθμολογίες θα διενεργηθεί ο έλεγχός τους από τους διευθυντές των σχολείων και με την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα συγκληθεί ο σύλλογος διδασκόντων για να εκδοθούν τα αποτελέσματα απόλυσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ξεκίνησε η χορήγηση κωδικών για την ηλεκτρονική κατάθεση του μηχανογραφικού. Το σύστημα υποβολής θα «ανοίξει» στις 24/6 Ιουνίου ενώ καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης είναι η 14η Ιουλίου. Οι μαθητές, όπως έχει γράψει το newsbeast​.gr, μπορούν στις 24 να δημιουργήσουν ένα προσωρινό μηχανογραφικό ενώ η οριστικοποίηση μπορεί να γίνει μετά την ανακοίνωση των βαθμολογίων δηλαδή από τις 2 Ιουλίου.

Όσον αφορά τις βάσεις στο πρώτο επιστημονικό πεδίο αναμένεται να παρατηρηθούν αυξητικές τάσεις λόγω των καλύτερων επιδόσεων στα Αρχαία Κατεύθυνσης, που αποτελούν και το μάθημα με τη μεγαλύτερη βαρύτητα, αλλά και της μείωσης των εισακτέων.

Στο 2ο και στο 4ο επιστημονικό πεδίο φαίνεται ότι οι καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων απορροφούνται από την αύξηση των εισακτέων. Στο 5ο επιστημονικό πεδίο μπορεί οι επιδόσεις στα δυο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας ( Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και Μαθηματικά γενικής παιδείας) να δείχνουν καλύτερες από το 2013 όμως ο αριθμός των υποψηφίων φαίνεται ότι είναι μειωμένος ενώ υπάρχει και αύξηση των εισακτέων. Είναι πιθανόν οι βάσεις να κινηθούν πτωτικά.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται μικρή πτώση των βάσεων καθώς η βιολογία κατεύθυνσης δυσκόλεψε τους υποψηφίους ενώ απαιτητική ήταν και η Χημεία Κατεύθυνσης.