Έφοδο σε τρία λύκεια της Καβάλας πραγματοποίησαν αστυνομικοί στα πλαίσια εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Καβάλας.

Ομάδα που την αποτελούσαν αστυνομικοί και υγειονομικοί υπάλληλοι μετά από εντολή του εισαγγελέα «μπούκαρε», όπως καταγγέλλει το ΠΑΜΕ στις τουαλέτες των μαθητών και έπιασε αρκετούς να καπνίζουν. Η ομάδα ελέγχου ακολούθως επισκέφτηκε τους διευθυντές και σύμφωνα με το «Ριζοσπάστη» ενημέρωσε ότι η επιχείρηση είχε προειδοποιητικό χαρακτήρα και ότι σε περίπτωση που επαναληφθεί το φαινόμενο θα επιβληθούν πρόστιμα και θα γίνουν πειθαρχικές διώξεις τόσο των διευθυντών, όσο και των εκπαιδευτικών.

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Καβάλας τονίζει ότι «υπεύθυνοι για την ομαλή λειτουργία των σχολείων είναι οι εκπαιδευτικοί και ο σύλλογος διδασκόντων, ο διευθυντής του σχολείου σε συνεργασία με τους γονείς και τους μαθητές. Ειδικά για το θέμα του τσιγάρου αρμόδιοι είναι επίσης η διεύθυνση Υγείας του νομού και οι διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Κανείς άλλος δεν έχει λόγο γι’ αυτό, πόσο μάλλον ο εισαγγελέας και η αστυνομία».

Και ενώ στην Ελλάδα πραγματοποιούνται έφοδοι στα σχολεία για τους καπνίζοντες μαθητές στην Αγγλία, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Daily Mail, η διευθύντρια του σχολείου Honeyhill αποφάσισε να δώσει τη δυνατότητα σε 14χρονους μαθητές να καπνίζουν υπό την επίβλεψη των καθηγητών.

Οι μαθητές πρέπει να έχουν την άδεια των κηδεμόνων τους, ενώ τους δίνεται το δικαίωμα να καπνίσουν δύο τσιγάρα στη διάρκεια δυο δεκάλεπτων διαλειμμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να παραδίδουν τα πακέτα των τσιγάρων κατά την έναρξη των μαθημάτων και οι εκπαιδευτικοί θα τους τα επιστρέφουν στο τέλος της σχολικής μέρας.

Η απόφαση της διεύθυνσης του σχολείου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία. Ωστόσο η διεύθυνση υπεραμύνεται της επιλογής της υποστηρίζοντας ότι η πρακτική αυτή θα βοηθήσει τους μαθητές, πολλοί από τους οποίους αντιμετωπίζουν συναισθηματικές διαταραχές, να περιορίσουν τις απουσίες τους από τα μαθήματα.

Το Honeyhill είναι ένα σχολείο όπου οι περισσότεροι από τους 200 μαθητές του έχουν αποτύχει να ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους σε άλλα σχολεία. Πρόκειται για μαθητές που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Πάντως εκπρόσωποι εκστρατείας κατά του καπνίσματος τάσσονται αντίθετοι με την επιλογή της διεύθυνσης και υποστηρίζουν ότι το σχολείο θα πρέπει να επανεξετάσει την πολιτική του, ενώ παράλληλα κρίνεται απαραίτητη η ενημέρωση των μαθητών για τα προβλήματα υγείας που δημιουργεί το κάπνισμα.