Μια από τις Βαλκανικές χώρες που αποτελεί εδώ και χρόνια σταθερή επιλογή των Ελλήνων για σπουδές είναι η Ρουμανία. Περίπου 900 Έλληνες σπουδάζουν αυτή τη στιγμή κυρίως σε σχολές του τομέα των επιστημών υγείας όπως είναι η Ιατρική, Οδοντιατρική, Φαρμακευτική.

Η ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απλοποιήσει τις διαδικασίες για τη μετάβαση και τη διαμονή και αποτελεί ένα κίνητρο για να επιλεχθεί ως τόπος σπουδών από πολλές ελληνικές οικογένειες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρουμανία επιλέγεται και από πολλούς νέους από το Ισραήλ, Γερμανία, Ιταλία κ.α.

Σημαντικό είναι να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι τις προϋποθέσεις, το κόστος σπουδών και να έχουν μια γενική εικόνα πριν προχωρήσουν στην αναζήτηση περαιτέρω πληροφοριών τόσο από δημόσιους φορείς της Ρουμανίας όσο και από ιδιωτικούς.

Αναγνωρισμένα πανεπιστήμια

Από τη στιγμή που η Ρουμανία έχει ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ισχύει για τους αποφοίτους η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2005/36/ΕΚ περί αμοιβαίας αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων για τους πολίτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ. Δεν απαιτείται αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ για να ασκήσει κάποιος το επάγγελμα του Γιατρού ή του Φαρμακοποιού. Το ΔΟΑΤΑΠ απαιτείται για όσους επιλέξουν σπουδές σε μια χώρα που δεν ανήκει στην ΕΕ.

Ειδικά για όσους επιλέξουν σπουδές στην Ιατρική για την απόκτηση του δικαιώματος άσκησης επαγγέλματος στην Ελλάδα προβλέπονται:

Για πτυχιούχους από κράτη της Ε.Ε. που έχουν εγγραφεί στο πανεπιστήμιο μετά από την 1/1/1981:

α. Αντίγραφο πτυχίου.
β. Άδεια άσκησης επαγγέλματος από εκεί.
γ. Πιστοποιητικό κρατικής εξέτασης που προβλέπεται από το άρθρο 3 της οδηγίας 93/16 της ΕΕ.
δ. Βεβαίωση ότι το πτυχίο είναι σύμφωνο με τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

Για τους πτυχιούχους από όλες τις χώρες της Ε.Ε. απαιτείται βεβαίωση ότι το πτυχίο είναι σύμφωνο με το άρθρο 24 της Οδηγίας 2005/36/Ε.Ο.Κ.

Τα ανωτέρω επίσημα σφραγισμένα από την Αρχή του τόπου προέλευσης (Apostile – Σφραγίδα Χάγης) και με επίσημη μετάφραση (από το υπουργείο Εξωτερικών ή δικηγόρο).

Για όσους πάντως επιθυμούν να δουν ποια πανεπιστήμια έχει αναγνωρίσει και ακαδημαϊκά το ΔΟΑΤΑΠ μπορούν να επισκεφθούν αυτή την ιστοσελίδα.

Τα καλύτερα πανεπιστήμια της Ρουμανίας

Σπουδές στη Ρουμανία δεν σημαίνει και χαμηλό επίπεδο . Είναι σημαντικό οι ενδιαφερόμενοι να αναζητήσουν την κατάταξη που έχει το κάθε πανεπιστήμιο ώστε να έχουν μια πρώτη εικόνα για το επίπεδο των σπουδών. Για να βοηθήσουμε γονείς και μαθητές παραθέτουμε λίστα με τα 10 καλύτερα πανεπιστήμια της Ρουμανίας με βάση την αξιολόγηση webofmetrics.

Για να έχουν μια εικόνα γονείς και μαθητές παρουσιάζουμε και τη θέση των ελληνικών πανεπιστημίων. Όπως διαπιστώνει κανείς υπάρχουν καλά πανεπιστήμια όπως το Πολυτεχνείο Βουκουρεστίου που έχει την 490η θέση σε παγκόσμια κατάταξη και το ξεπερνούν μόλις 4 ελληνικά πανεπιστήμια. Επίσης το πανεπιστήμιο Loan Cuza βρίσκεται στην 789η θέση και κατατάσσεται πιο ψηλά από το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (7ο στην Ελλάδα).

Ρουμανία

Παγκόσμια Κατάταξη

 Πανεπιστήμιο

1

490

University Politechnica of Bucharest / Universitatea Politehnica din Bucuresti

2

789

Alexandru Ioan Cuza University

3

825

Bucharest Academy of Economic Studies

4

922

 University of Bucharest

5

1198

University of Medicine and Pharmacy Iuliu Hatieganu Cluj Napoca

6

1248

Gheorghe Asachi Technical University

7

1319

University Politechnica of Timisoara

8

1322

Dunarea de Jos University Galati

9

1441

University of Craiova

10

1524

West University of Timisoara

 

Ελλάδα

Παγκόσμια Κατάταξη

Πανεπιστήμιο

1

194

Aristotle University of Thessaloniki

2

268

National and Kapodistrian University of Athens

3

417

National Technical University of Athens

4

460

University of Crete

5

556

University of Patras

6

726

University of the Aegean

7

802

University of Ioannina

8

831

Demokritos University of Thrace

9

1255

Technical University of Crete

10

1269

Athens University of Economics and Business

Κόστος Διδάκτρων

Άλλη μια παράμετρος που είναι καθοριστική στην επιλογή μιας σχολής είναι και το ύψος των διδάκτρων. Το πόσο που θα κληθεί να καταβάλει κάθε υποψήφιος εξαρτάται από το τμήμα που θα επιλέξει να φοιτήσει και φυσικά από το αν το τμήμα θα είναι αγγλόφωνο ή ρουμανόφωνο. Τα δίδακτρα για την Ιατρική κυμαίνονται περίπου στα 5.000 ευρώ (Βουκουρέστι, Κλούζ).

Να τονίσουμε ότι τα δίδακτρα διαφέρουν από σχολή σε σχολή άλλα και από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο. Για παράδειγμα αν κάποιος επιθυμεί να σπουδάσει οικονομικά ή νομική το κόστος κυμαίνεται στα 700-1.200 ευρώ.

Κόστος διαβίωσης

Η ζωή στη Ρουμανία δεν είναι και τόσο οικονομική, όπως θα περίμεναν κάποιοι. Τα ενοίκια στο Βουκουρέστι είναι στα 400 ευρώ σε άλλες όμως επαρχιακές πόλεις είναι πιο χαμηλά (200-300 ευρώ) μπορεί όμως να βρει συγκάτοικο και έτσι να μειώσει το κόστος διαμονής.

Στην ακόλουθη ιστοσελίδα προσφέρονται διαμερίσματα για συγκατοίκηση με κόστος 150-200 ευρώ το μήνα http://erasmusu.com/en/erasmus-bucharest/room-for-rent-student.

Γενικά όπως μας δήλωσαν και φοιτητές που σπουδάζουν στη Ρουμανία ένας νέος θα χρειαστεί περίπου 600-700 ευρώ και υποστήριξαν ότι πλέον τα ενοίκια έχουν «ελληνικές τιμές», ενώ η ζωή στο Βουκουρέστι είναι σχετικά ακριβή.

Βέβαια σε αρκετές ιστοσελίδες αναφέρεται ως κόστος διαβίωσης 400-450 ευρώ. Ίσως το παραπάνω ποσό να είναι εφικτό αν κάποιος εξασφαλίσει χαμηλό ενοίκιο.

Προϋποθέσεις εισαγωγής

– Αναγνωρισμένο απολυτήριο λυκείου από το υπουργείο Παιδείας της Ρουμανίας.

– Φόρμα αίτησης.

– Αγγλικά- IELTS/ ή εξέταση στα Αγγλικά οργανωμένη από το πανεπιστήμιο.

– Δεν υπάρχουν εισαγωγικές εξετάσεις.

Τα ρουμανόφωνα τμήμα απαιτούν και ένα προπαρασκευαστικό έτος για να μάθει ο ενδιαφερόμενος τη γλώσσα και την ορολογία. Για παράδειγμα για την Αρχιτεκτονική σε ρουμανόφωνο τμήμα στο Βουκουρέστι απαιτείται προπαρασκευαστικό έτος διάρκειας μηνών.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στη Ρουμανία προσφέρονται προγράμματα σπουδών στα Γαλλικά και στα Γερμανικά με απαραίτητη προϋπόθεση εισαγωγής τις εξετάσεις για την απόδειξη της γλωσσικής επάρκειας.

Χρήσιμες πληροφορίες

Χρήσιμες πληροφορίες μπορούν να αντλήσουν οι ενδιαφερόμενο από τον οδηγό της ρουμανικής κυβέρνησης για τους ξένους φοιτητές που προσφέρεται στην αγγλική γλώσσα. Μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να τον κατεβάσουν από τη διεύθυνση http://www.mae.ro/sites/default/files/file/guide_en.pdf

Πρεσβεία Ρουμανίας
Διεύθυνση: Eμμανουήλ Mπενάκη 7, 15452 – Παλαιό Ψυχικό
Τηλέφωνο: 2106728875

Επιμέλεια – επεξεργασία
Καλόγηρος Βασίλειος
Υπ.Διδάκτωρ Π.Θ
Επιστημονικός υπεύθυνος Employ