Το Διαδίκτυο έχει δημιουργήσει μία παγκόσμια σύνδεση μεταξύ ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη, αναδιαμορφώνοντας πτυχές της καθημερινής μας ζωής. Παρ’ όλα αυτά, μαζί με τις παροχές του, έχει φέρει και μία διαρκώς αυξανόμενη απειλή: τις διαδικτυακές απάτες, που παίρνουν ποικίλες μορφές, στοχεύοντας τον καθένα, με σκοπό να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικά στοιχεία, ακόμη και χρήματα. Ας εξετάσουμε πώς μπορείς να αναγνωρίσεις τις διαδικτυακές απάτες, όπως προσπάθειες ηλεκτρονικού ψαρέματος και κακόβουλα ηλεκτρονικά μηνύματα, αλλά και, φυσικά, πώς θα λάβεις προφυλάξεις, προκειμένου να προστατευτείς από τον κίνδυνο να πέσεις θύμα.

Αναγνώριση κοινών τύπων διαδικτυακών απατών

Οι απάτες στον κόσμο του Διαδικτύου παίρνουν ποικίλες μορφές και μπορούν να ξεγελάσουν ακόμη και άτομα που έχουν τεχνολογικές γνώσεις. 

  • Απάτες ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing): Περιλαμβάνουν τη χρήση ψεύτικων sites ή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που έχουν σχεδιαστεί για να εξαπατήσουν άτομα να αποκαλύψουν προσωπικές πληροφορίες, όπως κωδικούς πρόσβασης, στοιχεία πιστωτικών καρτών ή ευαίσθητα δεδομένα. Οι απατεώνες που χρησιμοποιούν μεθόδους phishing συχνά δημιουργούν πειστικά αντίγραφα νόμιμων sites για να ξεγελάσουν τα ανυποψίαστα θύματά τους.
  • Επενδυτικές απάτες: Αδίστακτοι απατεώνες συχνά μπορούν να εκμεταλλευτούν την επιθυμία σου για γρήγορα κέρδη και υπόσχονται εξωφρενικές επενδυτικές αποδόσεις ή ευκαιρίες δημιουργίας χρημάτων που είναι πολύ καλές για να είναι αληθινές.
  • Απάτες τεχνικής υποστήριξης: Οι απατεώνες υποδύονται το προσωπικό τεχνικής υποστήριξης και ισχυρίζονται ότι ο υπολογιστής σου έχει μολυνθεί από ιό ή έχει τεχνικό πρόβλημα. Προσφέρονται να επιλύσουν το πρόβλημα εξ αποστάσεως, αλλά συχνά αποκτούν πρόσβαση στις ευαίσθητες πληροφορίες σου ή εγκαθιστούν κακόβουλο λογισμικό.
  • Απάτες διαδικτυακών αγορών: Ψεύτικα ηλεκτρονικά καταστήματα με δελεαστικές προσφορές σε προϊόντα δημιουργούνται για να προσελκύσουν πελάτες. Μόλις γίνει η πληρωμή, εξαφανίζονται και η αγορά σου, φυσικά, δεν παραδίδεται ποτέ.

Πρακτικές συμβουλές για να εντοπίσεις διαδικτυακές απάτες

Είναι σημαντικό να είσαι επιφυλακτικός και ενημερωμένος για τις διάφορες μορφές απατών στο Διαδίκτυο, προκειμένου να προστατευτείς από πιθανές απειλές. Ας δούμε, λοιπόν, πώς μπορείς να προφυλαχθείς από καταστάσεις που μπορεί να σου κοστίσουν. Αρχικά, πριν κάνεις οποιαδήποτε ηλεκτρονική συναλλαγή, βεβαιώσου ότι η διεύθυνση URL του site που χρησιμοποιείς είναι νόμιμη και ασφαλής. Αναζήτησε το λουκέτο στη γραμμή διεύθυνσης και επαλήθευσε την αυθεντικότητα του site, αναζητώντας κριτικές και σχόλια πελατών. Επίσης, δείξε προσοχή στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ζητούν προσωπικές πληροφορίες.

Οι απατεώνες δημιουργούν συχνά μία αίσθηση επείγουσας ανάγκης για να σε πιέσουν να πάρεις παρορμητικές αποφάσεις. Εάν λάβεις ένα e-mail από μια εταιρεία ή οργανισμό, επαλήθευσε τα στοιχεία επικοινωνίας και δώσε προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια. Έλεγξε τη διεύθυνση e-mail του αποστολέα για τυχόν παραλλαγές ή ορθογραφικά λάθη που μπορεί να υποδηλώνουν απάτη και εξέτασε προσεκτικά τη γραμματική και την ορθογραφία του e-mail. Επίσης, να είσαι προσεκτικός με τα συνημμένα των e-mails, ιδιαίτερα εάν προέρχονται από άγνωστες πηγές, καθώς ενδέχεται να περιέχουν ιούς ή κακόβουλο λογισμικό. Θυμήσου ότι μεγάλοι οργανισμοί ποτέ δεν θα σου ζητήσουν ευαίσθητες πληροφορίες, όπως κωδικούς πρόσβασης ή στοιχεία πιστωτικής κάρτας, μέσω e-mail.

Πώς η τεχνολογία σε βοηθά να προφυλαχθείς

Υπάρχουν περισσότεροι τρόποι να προφυλαχθείς από διαδικτυακές απειλές, με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Αρχικά, δημιούργησε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης χρησιμοποιώντας συνδυασμό γραμμάτων, αριθμών και συμβόλων. Απόφυγε τη χρήση του ίδιου κωδικού πρόσβασης για πολλούς λογαριασμούς και σκέψου να αξιοποιήσεις έναν αξιόπιστο διαχειριστή κωδικών πρόσβασης. Όποτε είναι δυνατόν, ενεργοποίησε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων για τους διαδικτυακούς σου λογαριασμούς, που προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας απαιτώντας μια δεύτερη μορφή επαλήθευσης, όπως έναν κωδικό ή βιομετρική σάρωση. Επίσης, φρόντισε να ενημερώνεις τακτικά το λειτουργικό σου σύστημα, τον browser και το antivirus, για να βεβαιωθείς ότι έχεις τα πιο πρόσφατα updates.

Ένα πρόγραμμα που προστατεύει τις online συναλλαγές σου

Η εξοικείωση που νιώθεις με το digital περιβάλλον και την περιήγησή σου στο Διαδίκτυο μπορεί πολλές φορές να σε παρασύρει. Και όμως είναι ένα μέσο που χρησιμοποιείς καθημερινά για την πραγματοποίηση αγορών ή την απόκτηση διάφορων υπηρεσιών, πληρώνοντας online, με τη χρήση πιστωτικής ή χρωστικής κάρτας. Παρ’ όλα αυτά, αν και γνωρίζεις ότι η περιήγησή σου στο Διαδίκτυο έχει κινδύνους, συνεχίζεις να έχεις αντίσταση στην ενημέρωση γύρω από τέτοιου είδους ζητήματα και καχυποψία στα ασφαλιστικά προϊόντα, γιατί μάλλον δεν τα θεωρείς και τόσο απαραίτητα. Συχνά λες ότι δεν θα συμβεί σε εσένα και νιώθεις αρκετά σίγουρος με τον εαυτό σου και το πώς να προφυλαχθείς. Και όμως, το βήμα παραπάνω που μπορείς να κάνεις ίσως σε σώσει από δύσκολες καταστάσεις.

Το πρόγραμμα My Cyber Protection της Eurolife FFH δημιουργήθηκε για προστασία από τις διαδικτυακές απειλές, με εύκολη διαδικασία αποζημίωσης και μικρό κόστος ασφάλισης, καθώς μπορεί να συμβεί στον καθένα όσο προσεκτικός κι αν είναι. Με 30€ τον χρόνο αποκτάς την ασφάλεια My Cyber Protection της Eurolife FFH ΑΕΓΑ και προστατεύεις τις online συναλλαγές σου. Αποζημιώνεσαι για online πληρωμές που έγιναν χωρίς την έγκρισή σου και για αγορές από e-shop που δεν σου παραδόθηκαν ποτέ και έχεις υποστήριξη εάν κάποιος αποκτήσει παράνομα πρόσβαση στο email ή τους λογαριασμούς σου στα social media.

Το My Cyber Protection είναι ασφαλιστικό προϊόν της ασφαλιστικής εταιρείας Eurolife και διανέμεται με τη διαμεσολάβηση της Eurobank. Στην ψηφιακή εποχή, η προστασία του εαυτού σου από διαδικτυακές απάτες είναι μια απαραίτητη δεξιότητα. Θυμήσου, το κλειδί βρίσκεται στο να παραμένεις ενημερωμένος, να διατηρείς έναν υγιή σκεπτικισμό και να χρησιμοποιείς τα διαθέσιμα μέτρα για την ασφαλή πλοήγηση στον διαδικτυακό κόσμο.

Advertisement