Οι φύλακες στους αρχαιολογικούς χώρους ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας τις ημέρες του καύσωνα, καθώς ζητούν να ληφθούν μέτρα προστασίας για τις υψηλές θερμοκρασίες που αναμένονται.

Έτσι, η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) κήρυξε «για λόγους προστασίας της υγείας εργαζομένων και επισκεπτών» τετράωρη στάση εργασίας από την Πέμπτη 20/7 έως και την Κυριακή 23/7, από τις 16.00 μ.μ. έως τη λήξη της βάρδιας για όλους τους αρχαιολογικούς χώρους που λειτουργούν από τις 08.00 π.μ. έως τις 20.00 μ.μ. και στον Λευκό Πύργο (λόγω παντελούς έλλειψης κλιματισμού). Επίσης, κηρύχθηκε 2ωρη στάση εργασίας από τις 13.30μμ-15.30μμ για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της χώρας, που λειτουργούν 08.30 π.μ. – 15.30 μ.μ..

Οι αρχαιοφύλακες που εργάζονται στα ΝΠΔΔ και σε μουσεία με διπλοβάρδια, πρόωρη αποχώρηση της πρωινής βάρδιας (13.30 μ.μ.) σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, ενημερώνει η ανακοίνωση της ΠΕΥΦΑ.

«Με γνώμονα τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε στους Αρχαιολογικούς Χώρους και ιδιαίτερα στον Αρχ. Χώρο της Ακρόπολης τις προηγούμενες ημέρες, αποφασίστηκαν ομόφωνα μέτρα για την προστασία της υγείας των συναδέλφων αρχαιοφυλάκων, μονίμων και ΙΔΟΧ, καθώς και των επισκεπτών» επισημαίνουν οι αρχαιοφύλακες. Ας σημειωθεί ότι «παρά τις εξαιρετικά ακραίες συνθήκες που αντιμετώπισαν όλοι οι αρχαιοφύλακες, με θερμοκρασίες άνω των 45˚C, προσπάθησαν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, αγνοώντας την επικινδυνότητα του φαινομένου (στην Ακρόπολη είχαμε πάνω από 20 λιποθυμίες επισκεπτών)» τονίζεται στην ανακοίνωση.