Επίσημη πρόταση στην Ελλάδα προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ναυπήγησης των νέων υπερσύγχρονων φρεγατών Constellation του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού αναμένεται να καταθέσει εντός των επομένων ημερών η Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπερδύναμη ετοιμάζεται να κατασκευάσει έναν στόλο από φρεγάτες τέτοιου τύπου, οι οποίες θα συνοδεύουν τα αεροπλανοφόρα της στις θάλασσες όλου του κόσμου και στο πλαίσιο αυτό η πρόταση θα αφορά τη συνεργασία της ιταλικής ναυπηγικής εταιρείας Fincantieri (της μεγαλύτερης στην Ευρώπη στην οποία έχουν εισέλθει και οι Αμερικανοί) με την αμερικανική ONEX Shipyards & Technologies στα ναυπηγεία Ελευσίνας. Επί της ουσίας οι Αμερικανοί θα πιστοποιήσουν τα ναυπηγεία της χώρας μας ως κέντρο συντήρησης και επισκευής των νέων φρεγατών τους που λόγω εκτοπίσματος θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και αντιτορπιλικά. Η διαφορά τους είναι απλώς ότι δεν φέρουν τον φόρτο που έχουν θέσει ως στάνταρ οι ΗΠΑ για πλοία τέτοιας κλάσης.

Οι νέες φρεγάτες Constellation αναμένεται να τεθούν σε υπηρεσία το 2028 και αναμένεται να βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα έως το 2070. Μάλιστα έως το έτος 2029 αναμένεται να πλέουν στη θάλασσα τουλάχιστον δέκα πλοία της συγκεκριμένης κλάσης τα οποία θα είναι ικανά να φέρους εις πέρας πολλαπλές αποστολές αντιμετώπισης εχθρικών μονάδων επιφανείας, ανθυποβρυχιακού πολέμου, επιχειρήσεις αντιαεροπορικής φύσης, αεράμυνας περιοχής και ηλεκτρονικού πολέμου.