Στον σεισμό των 5,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ που «ταρακούνησε» το Ηράκλειο της Κρήτης την Πέμπτη (18/5), αλλά και σεισμική ακολουθία που ακολούθησε και προκάλεσε ανησυχία μίλησε το πρωί της Παρασκευής (19/5) ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος. «Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε νοτιοδυτικά των Μοιρών, στο νησί, και όχι σε υποθαλάσσια περιοχή, είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι είναι η κύρια δόνηση» σημείωσε.

Μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις» με τον Κώστας Παπαχλιμίντζος και η Χριστίνα Βίδου ο έμπειρος σεισμολόγος προσδίδει ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι χρειάζεται πολύ προσοχή. «Ο σεισμός έγινε αισθητός στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού. Έχουν επακολουθήσει αρκετοί μετασεισμοί, με μικρότερα μεγέθη, με το μεγαλύτερο από αυτούς να είναι 3,9 Ρίχτερ» ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος τονίζοντας ότι η σεισμική δραστηριότητα είναι σε εξέλιξη.

Ερωτηθείς για το εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό διευκρίνισε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα να πει κανείς με βεβαιότητα. «Χρειάζεται μια επιφυλακτικότητα διότι δεν υπάρχουν πλήρως επαρκή επιστημονικά στοιχεία και δεν πρέπει να δώσουμε την ψεύτικη εικόνα του εφησυχασμού. Είναι πολύ νωρίς. Όμως είναι αρκετά ενθαρρυντική η έντονη σεισμική ακολουθία που επακολούθησε τον σεισμό των 5.9 Ρίχτερ δίνοντας δειλά την εντύπωση ενώ κύριου σεισμού» δήλωσε.

σεισμός

Η σχέση με το ρήγμα της Πομπιάς

Όπως είπε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος θεωρείται πιθανό ο εν λόγω σεισμός να προέρχεται από το ενεργό ρήγμα της Πομπιάς που το 1965 είχε προκαλέσει έναν ισχυρό σεισμό 6,1 Ρίχτερ.

«Δεν είναι από τις πιο δραστήριες σεισμικά περιοχές της Κρήτης και του ελλαδικού χώρου αλλά όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι χρειάζεται πολύ προσοχή», πρόσθεσε εφιστώντας την προσοχή του κόσμου και των αρμοδίων Αρχών στην παρακολούθηση του φαινομένου.

Κλείνοντας εκτίμησε παράλληλα ότι ο σεισμός στις Μοίρες του Ηρακλείου δεν συσχετίζεται με τον μικρό σεισμό που σημειώθηκε χθες στο Αρκαλοχώρι.