Για τις ακραίες θερμοκρασίες που υπάρχουν σε πολλές περιοχές της Γης μίλησε ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, ομότιμος καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας στο ΑΠΘ.

«Και πού είστε ακόμη… Είδαμε πέρυσι στη Σιβηρία να έχει 40 βαθμούς, όταν στην Αθήνα είχε 37, στο Λονδίνο είχε 40 βαθμούς για πρώτη φορά, είδαμε δασικές πυρκαγιές στη Σιβηρία και στο βόρειο Καναδά…» είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και συνέχισε:

«Αυτά είναι τα σημάδια της αποσταθεροποίησης του κλίματος, τα οποία θα πρέπει να τα προσέξουμε ιδιαιτέρως, γιατί στο Μεσόγειο είμαστε στο κόκκινο σε όλες τις εκτιμήσεις. Είναι μια περιοχή πολύ ευάλωτη στα ακραία καιρικά φαινόμενα και στις δασικές πυρκαγιές».

Ο καθηγητής χτύπησε καμπανάκι κινδύνου για τις πυρκαγιές λέγοντας ότι «το φετινό καλοκαίρι τα πράγματα είναι επικίνδυνα, γιατί χάσαμε το μισό χειμώνα».

«Είμαστε στην ευθεία για την καταστροφή, τρέχουμε με 900 χλμ την ώρα απέναντι σε τοίχο και πάμε σε σύγκρουση με τον τοίχο τις επόμενες δεκαετίες. Μπορεί να μην δούμε 50άρια, αλλά 45άρια για μέρες μπορεί να δούμε . Το φαινόμενο θα το έχουμε πιο συχνά και μπορεί να διαρκεί και περισσότερο».

Τέλος, τόνισε χαρακτηριστικά: «Ρωτήστε κάποιον που ζει στο Σουδάν, γιατί τέτοιες είναι οι θερμοκρασίες που θα αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα σε 15-20 χρόνια. Θέλει μεγάλη προσοχή για τις πυρκαγιές».