Ο Guardian έκανε αφιέρωμα στη δράση της Μαρία Τσάλλα στην Ελλάδα και αναφέρθηκε εκτενώς στη σχέση με τον σύζυγο της Γκέρχαρντ Ντάνιελ Κάμπος Βίτιχ, επίσης κατάσκοπο που εργάζονταν για τη Ρωσία.

Όπως αναφέρει ο theguardian.com, ο Ρώσος επιχειρούσε στο Ρίο ντε Τζανέιρο και εργαζόταν σε εταιρείες τρισδιάστατης εκτύπωσης που κατασκεύαζαν γλυπτά από ρητίνη για τις ένοπλες δυνάμεις της Βραζιλίας. Δήλωνε πως κατάγονταν από την Αυστρία, ενώ κατά διαστήματα είχε εργαστεί και σε αλυσίδες hot dog.

Έλληνας αξιωματούχος μίλησε ανώνυμα και είπε πως θεωρεί ότι το πραγματικό επώνυμο του Κάμπος ήταν «Σμύρεφ», ενώ της Τσάλλα το ονοματεπώνυμο ήταν «Ιρίνα Ρομανόβα». Σύμφωνα με τον ίδιο, είχαν παντρευτεί στη Ρωσία, ενώ πρόκειται για ένα από τα λίγα ζευγάρια κατασκόπων που επιχειρούσαν ξεχωριστά σε διαφορετικές χώρες και μάλιστα ξεχωριστές ηπείρους.

Επιπλέον, ο Έλληνας αξιωματούχος είπε στον Guardian για τη δράση της Μαρία Τσάλα, πως «δεν έχουμε ενδείξεις ότι έκανε κατασκοπεία στην Ελλάδα. Η μόνη παρανομία για την οποία θα μπορούσε να κατηγορηθεί ήταν η χρήση πλαστογραφημένη εγγράφων».