Οι φωτορεπόρτερ καλύπτουν καθημερινά τα σημαντικότερα γεγονότα που απασχολούν την κοινή γνώμη. Άλλοτε καταγράφουν ευχάριστες ειδήσεις και ωραία τοπία ενώ δυσκολεύουν τα πράγματα όταν πρέπει να φωτογραφίζουν και να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή τραγικών γεγονότων ή σε εμπόλεμες ζώνες. Δυστυχώς, η χώρα μας έζησε μια εθνική τραγωδία, η οποία έκανε το γύρο του κόσμου. Αυτή της σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη.

Στις παρακάτω φωτογραφίες συμπυκνώνονται όσα έγιναν στον κόσμο την εβδομάδα που πέρασε.

Η Ελλάδα θρηνεί

Σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη

Μία άνευ προηγουμένου τραγωδία συνέβη στη χώρα το βράδυ της Τρίτης, 28 Φεβρουαρίου, όταν στις λίγο μετά τις 11, δύο τρένα, ένα επιβατικό και ένα εμπορικό, συγκρούστηκαν στα Τέμπη, προκαλώντας ένα γεγονός ανείπωτης οδύνης. Δεκάδες νεκροί, οι περισσότεροι νέα παιδιά… o τραγικός απολογισμός. Οι αρχές έδωσαν τιτάνια μάχη για να απεγκλωβίσουν τους επιβαίνοντες, ωστόσο η σύγκρουση ήταν σφοδρή και η καταστροφή τεράστια. Ο απόλυτος πόνος, δεν χωρά σε αυτές τις αποκαρδιωτικές εικόνες. Η κόλαση επί γης…

Διασώστης λυγίζει στα συντρίμμια

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη

Διασώστης λυγίζει στα συντρίμμια. «Στα 23 χρόνια μου στην ΕΜΑΚ, μπορώ να πω ότι είναι από τις πιο σκληρές εικόνες αυτές που είδαμε» τονίζει ο Ιωάννης Παπαγιαννάκης που μίλησε σε ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης. Μπορεί να βρίσκεται 23 χρόνια στην ΕΜΑΚ και να έχει πάρει μέρος σε δύσκολες αποστολές, ωστόσο αυτό που αντίκρισε στα Τέμπη, τον λύγισαν. Γονάτισε και ξέσπασε σε κλάματα, ανάμεσα στα συντρίμμια. Ο φωτογραφικός φακός αποθανάτισε τη στιγμή που κάθεται με λυγισμένα πόδια, κρατάει το στόμα του και ξεσπά σε κλάματα. Η φωτογραφία έγινε viral, με τον κόσμο να υποκλίνεται στο έργο αλλά και τη δύναμη ψυχής του. Ο διασώστης μετά από λίγο μαζεύει τις δυνάμεις του, σηκώνεται και ρίχνεται ξανά στην μάχη της διάσωσης.

Ιστορίες ανείπωτης θλίψης στα συντρίμμια

Σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από εγκαύματα, κάηκαν ζωντανοί, ακρωτηριάστηκαν ή συνεθλίβησαν από τη βιαιότητα της σύγκρουσης. Οι ιστορίες που έρχονται στο φως προκαλούν ανατριχίλα. Τα social media πλημμύρισαν με φωτογραφίες συγγενών και φίλων που αγνοούνται, από τους δικούς τους ανθρώπους. Αγωνιώδες εκκλήσεις για ένα στοιχείο, μια πληροφορία που θα τους αποκαλύψει τι απέγιναν οι δικοί τους άνθρωποι τους. Οι τραγικές ιστορίες και αποχαιρετιστήρια μηνύματα γονέων, συζύγων και συγγενικών προσώπων ραγίζουν καρδιές. Στα νοσοκομεία της Λάρισας και της Θεσσαλονίκης εκτυλίχθηκαν σκηνές αρχαίας τραγωδίας, με ανθρώπους να αναζητούν αγωνιωδώς τους συγγενείς τους που αγνοούνται. Πολλοί ήταν όσοι έδωσαν δείγμα DNA προκειμένου να γίνει η αναγνώριση πτωμάτων που είχαν απανθρακωθεί.

«Πάρε όταν φτάσεις»

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη

Μια οργισμένη κραυγή βγαίνει από όλο το κόσμο. «Σκάστε όλοι οι πολιτικοί, σήμερα ουρλιάζουν οι μανάδες»… ήταν το μήνυμα θείας φοιτητή που σώθηκε. Σιωπηρή διαμαρτυρία με κεριά πραγματοποίησαν την Πέμπτη (2/3), οι κάτοικοι της Λάρισας για τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών. Οι Λαρισαίοι βρέθηκαν έξω από το Δικαστικό Μέγαρο της Λάρισας, παρά την έντονη βροχόπτωση και άναψαν κεριά για τα θύματα της τραγωδίας. Παράλληλα, μαθητές στέλνουν το δικό τους ηχηρό μήνυμα. Πολλά σχολεία προχωρούν σε συμβολικές καταλήψεις ως κίνηση διαμαρτυρίας για την τραγωδία, ενώ πληθαίνουν οι εικόνες μαθητών που με όπλο την τσάντα τους σχηματίζουν την φράση «Πάρε όταν φτάσεις»...

Αλεπού κόβει βόλτες στο κέντρο του Λονδίνου

Μια αλεπού στέκεται κατά μήκος ενός δρόμου στο κεντρικό Λονδίνο την Τετάρτη, 1 Μαρτίου. Σύμφωνα με τους βιολόγους οι αλεπούδες στις πόλεις έχουν τετραπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, με τον αριθμό τους να ξεπερνάει τις 150.000. Υπολογίζεται μάλιστα ότι ανά 300 κατοίκους αντιστοιχεί μία αλεπού. Ακόμη έχει παρατηρηθεί ότι ενώ ο συνολικός αριθμός τους μειώνεται στο σύνολο της χώρας, στα αστικά κέντρα και στις πόλεις παρατηρείται η μεγαλύτερη συγκέντρωση «οικόσιτων» αλεπούδων.

Θάφτηκε στα χιόνια η Καλιφόρνια

Μεγάλου μεγέθους κακοκαιρία πλήττει τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα την Καλιφόρνια. Δρόμοι έκλεισαν και χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα λόγω της πυκνής χιονόπτωσης, ως αποτέλεσμα μιας σπάνιας χιονοθύελλας στην περιοχή του Λος Άντζελες, ενώ άλλες περιοχές της συνήθως ηλιόλουστης Πολιτείας απειλούνται με πλημμύρες, λόγω της σφοδρής βροχής. Στη φωτογραφία, η Angie Gourirand κατεβαίνει τα χιονισμένα σκαλιά του σπιτιού της με είδη παντοπωλείου σε ένα έλκηθρο στο Running Springs, Καλιφόρνια, Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2023. Η Καλιφόρνια βιώνει μια από τις χειρότερες χιονοθύελλες εδώ και δεκαετίες.

Ναυάγιο στην Ιταλία – Ένα από τα πιο πολύνεκρα στην κεντρική Μεσόγειο

Τραγωδία δίχως τέλος στην Ιταλία μετά το ναυάγιο με μετανάστες. Ερωτήματα εγείρονται για την καθυστερημένη αντίδραση των αρχών στην παροχή βοήθειας στους μετανάστες που βρίσκονταν σε ξύλινο σκάφος το οποίο ναυάγησε στις νότιες ακτές της Ιταλίας την Κυριακή, με τον αριθμό των νεκρών να έχει φτάσει τους 68. Το σκάφος βυθίστηκε κοντά στις ακτές εν μέσω καταιγίδας, αφού πιθανόν χτύπησε σε ύφαλο. Στη φωτογραφία φαίνονται συγγενείς κλαίνε στο φέρετρο ενός από τα θύματα του ναυαγίου που έχουν τοποθετηθεί σε γυμναστήριο. Οι ογδόντα άνθρωποι που επέζησαν ανέφεραν ότι το σκάφος μετέφερε περίπου 170 άτομα όταν ξεκίνησε από τη Σμύρνη της Τουρκίας.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Στη φωτογραφία φαίνεται ένα λιοντάρι χασμουριέται σε ένα καταφύγιο για ζώα που έχουν τραυματιστεί από τον πόλεμο, το οποίο διαχειρίζεται η Natalia Popova, στο Chubynske της Ουκρανίας, Τετάρτη 1 Μαρτίου. Η Popova, σε συνεργασία με την ομάδα προστασίας των ζώων UA Animals, έχει ήδη σώσει εκατοντάδες ζώα από πόλεμο, άλλοι πήγαν στο εξωτερικό άλλοι στη δυτική Ουκρανία, που θεωρείται πιο ασφαλής. Πολλά ήταν άγρια ​​ζώα που κρατούνταν ως κατοικίδια σε ιδιωτικά σπίτια προτού οι ιδιοκτήτες τους τραπούν σε φυγή από ρωσικούς βομβαρδισμούς και πυραύλους.

Ο χορός των Ουκρανών

Πόλεμος στην Ουκρανία

Σε σφυροκόπημα στην πόλη Μπαχμούτ έχουν επιδοθεί η Ρωσία με τις ουκρανικές δυνάμεις να συνεχίζουν να υπερασπίζονται τις θέσεις τους, στην κατεστραμμένη πλέον πόλη στο ανατολικό τμήμα της χώρας που αποτελεί το σημαντικότερο πεδίο μαχών την τελευταία περίοδο. Στη φωτογραφία, φαίνονται κάποιοι Ουκρανοί να μην έχουν χάσει την ελπίδα τους ή έστω να ψάχνουν να τη βρουν… Άνθρωποι χορεύουν σε έναν σταθμό του Μετρό κατά τη διάρκεια συναγερμού αεροπορικής επιδρομής στο Κίεβο.

Η Ρωσία καταγγέλλει τη Δύση για «εκβιασμό και απειλές»

Σε ευθεία σύγκρουση βρίσκονται Ρωσία – Δύση. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Κίνας επέκριναν την Πέμπτη (02/03) από τη σύνοδο της G20 τις δυτικές χώρες τις οποίες κατηγόρησαν ότι χρησιμοποιούν «τον εκβιασμό και τις απειλές» για να επιβάλλουν τις απόψεις τους, σύμφωνα με τη ρωσική διπλωματία. Η Κίνα ενώθηκε με την Ρωσία αρνούμενη να υποστηρίξει την απαίτηση για την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τη Ουκρανία.