Συγκλονίζει η εθνική τραγωδία που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης κοντά στα Τέμπη, παρασέρνοντας στον θάνατο τουλάχιστον 42 ανθρώπους, όταν επιβατική αμαξοστοιχία συγκρούστηκε με εμπορική, στην περιοχή Ευαγγελισμός. Η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού στο σημείο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος είναι σε εξέλιξη και οι δυνάμεις παραμένουν στο πεδίο.

Χθες συνελήφθη ο 59χρονος σταθμάρχης της Λάρισας, ο οποίος είχε βάρδια το μοιραίο βράδυ και είχε για πρώτη φορά επικοινωνία με τον δικηγόρο του. Σήμερα αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα. Ο σταθμάρχης χαρακτηρίζεται ως υπαίτιος του δυστυχήματος και κατηγορείται εκτός των άλλων, για ανθρωποκτονία από αμέλεια άρθρο 302 του Ποινικού Κώδικα), σωματική βλάβη από αμέλεια (314 ΠΚ) και επικίνδυνες παρεμβάσεις στην συγκοινωνία μέσων (291 ΠΚ). Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ στο πλαίσιο της δικογραφίας που σχηματίζεται από την ΕΛΑΣ έχουν δώσει ανωμοτί καταθέσεις και άλλοι δύο υπάλληλοι στην Τροχαία Λάρισας.

«Εκείνη την ώρα προσπαθούσα να βάλω στην κατάλληλη θέση ένα άλλο τοπικό τρένο. Άλλαξα τα κλειδιά των γραμμών και μετά δεν το επανέφερα στη θέση του. Έγινε ένα λάθος και έβαλα το τρένο που αναχώρησε από τη Λάρισα, χωρίς να το αντιληφθώ, στη γραμμή που ερχόταν η εμπορική αμαξοστοιχία από την Κατερίνη. Έπρεπε να το βάλω στη δίπλα γραμμή», φέρεται να έχει πει στην κατάθεσή του ο σταθμάρχης.

«40 χρόνων “έφυγε” ο σύζυγός μου και 5 χρόνων το παιδί μου»

Την ίδια ώρα, ξεσπούν οι συγγενείς των θυμάτων που βρέθηκαν στη μοιραία αμαξοστοιχία με τους δεκάδες νεκρούς στα Τέμπη. Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», συγγενής θυμάτων του μοιραίου δυστυχήματος, με προσπάθεια συγκράτησε την οργή της για τα όσα συμβαίνουν.

«Είμαι με τα ηρεμιστικά. 40 χρόνων “έφυγε” ο σύζυγός μου και 5 χρόνων το παιδί μου. Ήταν στο πρώτο βαγόνι. Όλοι οι άνθρωποι που είναι εκεί, είναι άχρηστοι, να φύγουν. Βγαίνουν κάποιοι βουλευτές και μας λένε συλλυπητήρια. Να μου πούνε τι; Θα μου φέρουν πίσω το παιδί μου και τον άντρα μου; Να απολυθούν όλοι, είναι όλοι άχρηστοι».

Η μαρτυρία της όταν κλήθηκε να αναγνωρίσει την οικογένειά της, σοκάρει.

«Και που πήγαμε (σ.σ. στο νοσοκομείο) τι είδα; Δεν βρήκαμε τίποτα, είδα το παιδί μου, τον άντρα μου; Είδα κάτι; Δεν μου πήραν DNA. Στάχτες πήρα και αποκαΐδια, δε μου έδωσαν τίποτα. Τι; Να αναγνωρίσω μια στάχτη; Δεν μπορώ να κηδέψω τον άντρα μου και το παιδί μου. Έπρεπε να ντρέπονται που βγαίνουν στις τηλεοράσεις. Ντροπή τους και αίσχος, μπορεί να ήταν μέσα στο βαγόνι τα δικά τους τα παιδιά».

Η ίδια λέει πως, όταν βρει τη δύναμη, θα κινηθεί νομικά.

«Δεν είμαι καθόλου καλά. Ακόμα ψάχνουν να βρουν τα παιδιά τους. Τι θα πούνε στις μανάδες αυτές;».

Ηχητικά ντοκουμέντα με τις εντολές του σταθμάρχη πριν από την τραγωδία

Στη δημοσιότητα δόθηκαν δύο ηχητικά ντοκουμέντα στα οποία ακούγεται ο σταθμάρχης της Λάρισας να δίνει εντολές λίγο πριν σημειωθεί η τραγωδία στα Τέμπη, που είχε ως αποτέλεσμα να συγκρουστούν τα δύο τρένα.

Πρόκειται για δύο ηχητικά που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το protothema.gr και το πρώτο αφορά τον διάλογο του σταθμάρχη με τον κλειδούχο, όπου ο δεύτερος ρωτάει αν έπρεπε να γυρίσει το κλειδί στην ευθεία, ώστε το τρένο να συνέχιζε στην κανονική γραμμή.

Υπάλληλος σιδηροδρομικού σταθμού: Βασίλη, να γυρίσω;

Σταθμάρχης: Όχι, όχι άστο όπως είναι γιατί ακολουθεί το 1564

Υπάλληλος σιδηροδρομικού σταθμού: Έγινε, καλώς, το αφήνω όπως είναι η διαγώνιος

https://www.youtube.com/watch?v=QIVSMbL2yq8

Έπειτα, το δεύτερο ηχητικό αφορά τον διάλογο του σταθμάρχη με τον μηχανοδηγό της αμαξοστοιχίας Ιntercity, με τον πρώτο να δίνει εντολή το τρένο να μπει στην παρακαμπτήριο και να συνεχίσει το ταξίδι του από τη γραμμή Θεσσαλονίκη – Αθήνα, στην οποία ήδη κινούνταν η εμπορική αμαξοστοιχία.

Μηχανοδηγός: Η Λάρισα ακούει;

Σταθμάρχης: Ακούει. Με 47 νούμερο περνάτε κόκκινο φωτόσημο εξόδου έως φωτόσημο εισόδου νέων Πόρων

Μηχανοδηγός: Βασίλη φεύγω;

Σταθμάρχης: Φεύγεις, φεύγεις

Μηχανοδηγός: Έγινε, καλό βράδυ

Σταθμάρχης: Καλή συνέχεια

https://www.youtube.com/watch?v=A5flwrQSdS8

Βίντεο με τη στιγμή της έκρηξης

Συγκλονιστικό βίντεο – ντοκουμέντο από τη στιγμή της σύγκρουσης των δύο τρένων στα Τέμπη, δείχνει τη σφοδρή έκρηξη που σημειώθηκε τη μοιραία στιγμή το βράδυ της Τρίτης.

Στο βίντεο που δημοσίευσε η ΕΡΤ 3 από κύκλωμα ασφαλείας διακρίνεται η μεγάλη φλόγα της έκρηξης, τη στιγμή που γίνεται η φονική σύγκρουση των αμαξοστοιχιών.

Όπως έχει γίνει γνωστό, τα πρώτα τρία βαγόνια έχουν μεταμορφωθεί σε άμορφες μάζες, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες, οι διασώστες εντόπισαν διασκορπισμένα μέλη σε όλη την περιοχή.