Σε κλίμα βαθιάς οδύνης ολοκληρώθηκε λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι της Πέμπτης η κηδεία του υποσμηναγού Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα στην Τρίπολη που έχασε τη ζωή του στην πτώση του μοιραίου Φάντομ ανοιχτά της Ανδραβίδας τη Δευτέρα.

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου και, μεταξύ άλλων, παρέστησαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Αφού ολοκληρώθηκε η ταφή, άγημα της Πολεμικής Αεροπορίας έριξε βολές στον αέρα ενώ ακολούθησε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Πλήθος κόσμου, φίλοι και συγγενείς του υποσμηναγού ακολούθησαν την πομπή από τον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία στην Τρίπολη, όπου νωρίτερα έλαβε χώρα η εξόδιος ακολουθία, έως το χωριό Πικέρνι για την ταφή.

Στεφάνι κατέθεσε στο μνήμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ ο αρχηγός ΓΕΑ παρέδωσε το ξίφος και τη σημαία.

Τραγικές φιγούρες οι γονείς του 29χρονου Μάριου – Μιχαήλ, που ράγισαν καρδιές με τα λόγια αγάπης που εκφώνησαν στους επικηδείους τους.

«Δεν εγκατέλειψε και δεν συνέκρινε την Ελλάδα με καμία άλλη χώρα. Μακάρι να τον μνημονεύει η πατρίδα κάπου – κάπου. Ίσως έτσι αναπαυθεί καλύτερα η ψυχή του“Πατέρα η Ελλάδα δεν μου χρωστάει, εγώ χρωστάω” μου έλεγε. Το μόνο παρήγορο είναι ότι πέθανε όπως επιθυμούσε, νωρίς, αλλά γεμάτος Ελλάδα» συγκλόνιζε ο πατέρας του Μάριου Τουρούτσικα.

«Μάριε, αγόρι μου γλυκό, ανθέ της ψυχής μου, πάντα χαμογελαστός, ποτέ δεν με στεναχώρησες, ήρεμος υπομονετικός ποτέ δεν παραπονέθηκες. Ήσουν ο γιος που θα ήθελε κάθε μάνα στην αγκαλιά της, ο καλύτερος φίλος που θα ήθελε κάποιος δίπλα του, ο καλύτερος αδερφός, ο καλύτερος εγγονός, ο καλύτερος σύντροφος για την κοπέλα σου.

Θα αφιερώσω δύο στίχους στον Μάριο και στον Στάθη, σε όλους τους πιλότους που χάθηκαν ως τώρα και κυρίως σε όσους συνεχίζουν να πετούν. “Ο αετός πεθαίνει στον αέρα ελεύθερος και δυνατός, της απονιάς όταν τον βρίσκει η σφαίρα, τον αγκαλιάζει ο ουρανός”» είπε με δάκρυα στα μάτια η μητέρα του.

Όταν έφτασε η σορός του Μάριου μέσα στο φέρετρο στην εκκλησία, ο πατέρας βγήκε μπροστά και φώναξε: «Παιδί μου, παιδί μου!» ενώ κατά την ταφή του δεν άντεξε και είπε: «Είσαι ψηλά αγόρι μου, είσαι ψηλά. Και τη σημαία σου βάλανε επάνω σου».

Η μητέρα του πιλότου λιποθύμησε μόλις το φέρετρο μπήκε στη νεκροφόρα.