Από τα πανάρχαια χρόνια οι άνθρωποι πίστευαν ότι τα φυτά μπορούν να φέρουν καλή ή κακή ενέργεια σε κάθε χώρο. Ανάλογα με το είδος του φυτού που έχετε στο σπίτι ή τον κήπο σας, λέγεται ότι είτε προωθεί θετικές δονήσεις είτε διώχνει τις αρνητικές. Η καλλιέργεια των κατάλληλων φυτών για καλή ενέργεια ενισχύει το περιβάλλον σας με το σωστό είδος διάθεσης και ενέργειας.

Τα φυτά φέρνουν τη φύση σε εσωτερικούς χώρους, κάνοντας το σπίτι σας άνετο και ζεστό. Διάφορες μελέτες διαπιστώνουν ότι η φροντίδα των φυτών εσωτερικού χώρου μειώνει το επίπεδο άγχους και σας κάνει να νιώθετε πιο ήρεμοι. Η προσθήκη φυτών στο σπίτι σας είναι απαραίτητη για την υγεία και την ευημερία σας. Είναι εγγυημένο ότι θα ενισχύσουν τη θετική σας ενέργεια για μια πιο ευτυχισμένη, πιο υγιή ζωή.

Παρακάτω θα βρείτε μια λίστα με τα καλύτερα φυτά για να τοποθετήσετε γύρω από το σπίτι, το γραφείο ή τον κήπο σας για να ενισχύσετε το περιβάλλον σας με θετική ενέργεια και καλή διάθεση.

Κάκτοι και Παχύφυτα:

Ένα από τα καλύτερα πράγματα για τα παχύφυτα και τους κάκτους είναι ότι υπάρχουν σε πολλά σχήματα και μεγέθη, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε το τέλειο για το σπίτι ή τον κήπο σας. Είναι επίσης φυτά χαμηλής συντήρησης, καθιστώντας τα μια εξαιρετική επιλογή εάν δεν έχετε πολύ χρόνο να τα φροντίσετε.

Τα καλύτερα φυτά για καλή ενέργεια είναι αυτά που διεγείρουν τη δημιουργική σκέψη και προάγουν τα συναισθήματα ευτυχίας. Τα παχύφυτα και οι κάκτοι κάνουν ακριβώς αυτό επειδή έχουν ένα μοναδικό σχήμα που εμπνέει τους ανθρώπους να σκέφτονται έξω από το κουτί, κάτι που μπορεί να είναι χρήσιμο σε πολλές περιπτώσεις, όπως όταν αναζητάτε έμπνευση ή δοκιμάζετε κάτι νέο.

Τα παχύφυτα είναι γνωστά για το ότι φέρνουν καλή ενέργεια σε οποιονδήποτε χώρο και τείνουν επίσης να είναι πολύ εύκολα στη φροντίδα τους! Αυτό τα κάνει το τέλειο φυτό αν είστε νέος στη φροντίδα των φυτών εσωτερικού χώρου. Δεν απαιτούν πολύ νερό και μπορούν να συγκρατήσουν νερό στα φύλλα τους, καθιστώντας τα πιο ανθεκτικά από άλλα φυτά. Σύμφωνα με το κινέζικο Φενγκ Σούι, τα παχύφυτα και οι κάκτοι είναι γνωστό ότι φέρνουν καλή τύχη.

Είναι καλύτερο να τοποθετήσετε τα φυτά αυτά σε σημεία που δέχονται αρκετό ηλιακό φως. Αυτό μπορεί να είναι μπροστά από ένα παράθυρο με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό, αρκεί να μην είναι άμεσο το φως. Στα παχύφυτα αρέσει η ζέστη και το φως, αλλά αν γίνει πολύ έντονο, θα αρχίσουν να μαραίνονται.

Κάκτοι και Παχύφυτα

Σανσεβιέρια

Η Σανσεβιέρια ή φυτό φιδιού, είναι ένα δημοφιλές φυτό εσωτερικού χώρου καθώς είναι ένα από τα πιο εύκολα φυτά εσωτερικού χώρου αφού δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα για την συντήρησής του. Μπορεί να ευδοκιμήσει στον ήλιο, σε πλήρη σκιά ακόμα και σε έλλειψη νερού.

Όχι μόνο είναι ένα από τα καλύτερα φυτά θετικής ενέργειας λόγω του ζωηρού χρώματος και της ομορφιάς του αλλά είναι επίσης ένα από τα φυτά που έχει πολυάριθμα οφέλη για την υγεία.

  • Σύμφωνα με μελέτες της NASA το 1989 το φυτό αυτό κάνει καλύτερο καθαρισμό του αέρα.
  • Καθώς η σανσιβιέρια απελευθερώνει οξυγόνο, μειώνει το CO2 και απορροφά επιβλαβείς οργανικές ενώσεις μπορεί σίγουρα να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης αερομεταφερόμενων αλλεργιών. 
  • Το σύνδρομο Sick building είναι ένα σύνδρομο στο οποίο οι άνθρωποι σε ένα δωμάτιο αρρωσταίνουν λόγω της κακής ροής του αέρα. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν υπάρχει υπερβολική ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα στο δωμάτιο ή ρύποι, όπως ο καπνός του τσιγάρου ή η υπερβολική χρήση του κλιματιστικού. Για να μην συμβεί αυτό, μπορούμε να βάλουμε ένα φυτό σανσεβιέρια στο δωμάτιο και θα απορροφήσει αυτές τις περιττές ουσίες. Είναι ένα υπέροχο φυτό εσωτερικού χώρου που παράγει οξυγόνο και απορροφά τα επιβλαβή σωματίδια από το περιβάλλον. Απομακρύνει τους ατμοσφαιρικούς ρύπους. Εκτός από το διοξείδιο του άνθρακα, μπορεί να απορροφήσει βενζόλιο, φορμαλδεΰδη, ξυλόλιο και τολουόλιο. Αυτοί οι ρύποι που προκαλούν καρκίνο και είναι επιβλαβείς για την υγεία μας.
  • Σύμφωνα με την θεωρία του φενγκ σούι αν τοποθετηθεί σε ιδανική θέση, φέρνει προστατευτική και καθαριστική ενέργεια στο σπίτι ή στο γραφείο.
Σανσεβιέρια

Πόθος

Ο πόθος είναι ένα φυτό εσωτερικού χώρου χαμηλής φροντίδας που μπορεί να αναπτυχθεί σε διάφορες συνθήκες –τόσο στον ήλιο όσο και στη σκιά, σε υγρό και ξηρό έδαφος και σε φτωχό υπόστρωμα. Σε αυτές τις συνθήκες το φυτό αυτό θα παρουσιάσει αργή ανάπτυξη, αλλά δεν θα πεθάνει.

Αρκετά οφέλη του φυτού αυτού επιβεβαιώνονται σε πρόσφατες έρευνες και μελέτες, και το καθιστούν ένα από τα πιο ευεργετικά φυτά εσωτερικού χώρου.

  • Καθαρίζει τον εσωτερικό αέρα. Σύμφωνα με τη μελέτη καθαρού αέρα της NASA, το φυτό εξαλείφει από τον αέρα ρύπους όπως το βενζόλιο, το τολουόλιο, η φορμαλδεΰδη, το μονοξείδιο του άνθρακα και το ξυλόλιο.
  • Ο πόθος αυξάνει την υγρασία στον χώρο όπου βρίσκεται. Η υγρασία στον αέρα μπορεί να σας προστατεύσει από το κρύο και τη γρίπη, καθώς οι ιοί δεν μπορούν να μεταδοθούν εύκολα στον υγρό αέρα – κρατά επίσης το δέρμα σας ενυδατωμένο. Αντίθετα, ο ξηρός αέρας πολλαπλασιάζει τις αλλεργικές αντιδράσεις και τη σκόνη και τους ατμοσφαιρικούς ρύπους. 
  • Ο πόθος είναι ένα φυτό που φαίνεται υπέροχο που μπορεί να αναπτυχθεί σχεδόν σε οποιοδήποτε χώρο. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του φυτού είναι ότι μπορείτε να το έχετε ως επιτραπέζιο, κρεμαστό ή αναρριχητικό φυτό εσωτερικού χώρου. . Τοποθετήστε το σε ένα ράφι, γραφείο, τραπέζι, πάγκο κουζίνας ή κρεμάστε το από το παράθυρο, με τα στελέχη να πέφτουν σε κλιμάκωση προς τα κάτω.
  • Θεωρείτε φυτό καλής τύχης σύμφωνα με το Φενγκ Σούι. Συνιστάται να τοποθετείται κοντά σε WiFi, τηλεόραση, ή υπολογιστή. Τα πιθανά οφέλη είναι η μείωση του στρες και η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.
Πόθος

Σπαθίφυλλο

Το Σπαθίφυλλο γνωστό και ως κρίνος της Ειρήνης, είναι από τα πιο δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου λόγω της μαγευτικής ομορφιάς του με τα όμορφα λευκά λουλούδια, με το μοναδικό τους σχήμα και τα γυαλιστερά πράσινα φύλλα του. 

  • Είναι ένα φυτό που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς ηλιακό φως αλλά με έμμεσο φως. Η καλή εμφάνιση και οι χαμηλές απαιτήσεις το καθιστούν μια προφανή επιλογή μεταξύ των αγαπημένων φυτών εσωτερικού χώρου.
  • Η υγρασία στα μπάνια δημιουργεί στον χώρο μούχλα. Καθώς το σπαθίφυλλο λατρεύει να ζει σε συνθήκες υγρασίας τοποθετώντας το στο μπάνιο θα απορροφήσει την υπερβολική υγρασία από τον περιβάλλοντα αέρα, με αποτέλεσμα τη μείωση της ανάπτυξης μούχλας στο μπάνιο.
  • Οι επιβλαβείς ατμοί από το αλκοόλ και την ακετόνη είναι γνωστό ότι έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία μας. Το ασετόν βρίσκεται συνήθως σε καθαριστικά νυχιών, βερνίκια, χρώματα και οινόπνευμα. Η υπερβολική έκθεση σε αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση από ακετόνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Τα σπαθίφυλλα απορροφούν τους επιβλαβείς ατμούς ακετόνης και διατηρούν υπό έλεγχο την παρουσία του στον περιβάλλοντα αέρα. 
  • Το σπαθίφυλλο είναι το ιδανικό φυτό για την κρεβατοκάμαρα καθώς φιλτράρει τον εσωτερικό αέρα και βοηθά στον καλό ύπνο!
  • Το σπαθίφυλλο είναι μια εξαιρετική πηγή θετικής ενέργειας για το περιβάλλον. Σύμφωνα με το Φενγκ Σούι, συμβολίζει την ειρήνη και την ηρεμία. 
Σπαθίφυλλο

Ορχιδέα

Οι ορχιδέες είναι η επιτομή της πολυτέλειας, της αγάπης και της ομορφιάς. Αυτό το κομψό λουλούδι απλώνει το μαγευτικό του άρωμα παντού και τα ζωηρά του χρώματα είναι μια απόλαυση στα μάτια. 

  • Οι ορχιδέες είναι εύκολο να αναπτυχθούν στις κατάλληλες συνθήκες. Χρειάζονται καλή αποστράγγιση, η οποία επιτρέπει στον αέρα να ρέει μέσα από αυτό. Αγοράστε χώμα για ορχιδέα ή φτιάξτε το δικό σας από περλίτη, φλοιό και τύρφη. Μην φυτεύετε την ορχιδέα σας πολύ βαθιά στο χώμα.
  • Η ορχιδέα αγαπά την υγρασία, γι’ αυτό αυξήστε την υγρασία αγοράζοντας μια γλάστρα με ένα πιάτο ή δίσκο από κάτω, προσθέτοντας βότσαλα που θα διατηρήσουν λίγο νερό και θα δημιουργήσουν υγρασία για το φυτό σας.
  • Οι ορχιδέες χρειάζονται τακτικό πότισμα αλλά όχι υπερβολικό. Τοποθετήστε την ορχιδέα σας σε μια περιοχή όπου θα δέχεται έμμεσο ηλιακό φως. Πολύ ή πολύ λίγο φως θα επηρεάσει την ανθοφορία.
  • Τείνουν να αναπτύσσονται καλύτερα στα ανατολικά ή νότια παράθυρα. 
  • Οι ορχιδέες δεν περιορίζονται στην ομορφιά και το ευχάριστο άρωμα. Είναι υπέροχα λουλούδια που έχουν μαγικές ιδιότητες και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για τον άνθρωπο. 
  • Το ευχάριστο άρωμα του φυτού μπορεί να ηρεμήσει το μυαλό και να χαλαρώσει τη διάθεση.
  • Δεδομένου ότι οι ορχιδέες απελευθερώνουν οξυγόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι το κατάλληλο φυτό να το διατηρήσετε στην κρεβατοκάμαρά σας.
  • Πιστεύεται ότι οι ορχιδέες απομακρύνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση βοηθώντας να αναπνεύσετε καθαρό αέρα απαλλαγμένο από επιβλαβείς ουσίες και τοξίνες.
  • Δεν είναι τυχαίο ότι αυτά τα φυτά είναι ένα δημοφιλές δώρο για έναν ασθενή στο νοσοκομείο. Είναι από τα φυτά που μπορούν να μειώσουν το στρες και να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα και την υγρασία σε ένα δωμάτιο. Επιπλέον, ο φωτισμός ενός δωματίου νοσοκομείου με μια πολύχρωμη ορχιδέα είναι βέβαιο ότι θα κάνει οποιονδήποτε να νιώσει καλύτερα.
Ορχιδέα

Αυτά τα φυτά θετικής ενέργειας θα μειώσουν την αρνητικότητα στο σπίτι σας και θα φέρουν ευτυχία και γαλήνη. Σύμφωνα με διάφορες μελέτες και έρευνες η τοποθέτηση φυτών στον χώρο σας έχει ηρεμιστικό αποτέλεσμα στη διάθεσή σας. Εκτός από αυτό, αυτά τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να καθαρίσουν τον αέρα και να ομορφύνουν το εσωτερικό σας.

Τα παραπάνω φυτά είναι μερικά από τα καλύτερα φυτά που μπορείτε να βρείτε στην αγορά για καλή ενέργεια, που βοηθούν στη δημιουργική σκέψη και προάγουν τα συναισθήματα ευτυχίας. Όχι μόνο παρέχουν καθαρό αέρα, αλλά έχουν επίσης θετικά αποτελέσματα στα συναισθήματα και στην ψυχική σας ευεξία.

*Τις συνθέσεις στις φωτογραφίες θα τις βρείτε αποκλειστικά και μόνο στο ανθοπωλείο anthemionflowers.com