Είναι αυτή η όμορφη εποχή του χρόνου όπου στον αέρα είναι διάχυτη η ατμόσφαιρα της αγάπης, της χαράς, καθώς και μιας ιδιαίτερης ζεστασιάς. Και όσο αναζητάτε τα χριστουγεννιάτικα δώρα για τους αγαπημένους σας, το μενού για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, μην αφήσετε το σπίτι σας χωρίς αυτή την ιδιαίτερη πινελιά. Εξάλλου, ο χρόνος που περνάμε με τους αγαπημένους μας στο χριστουγεννιάτικο σαλόνι μας είναι αυτός που κάνει τις γιορτές ξεχωριστές.

Δυναμώστε λοιπόν την playlist με τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, πάρτε ιδέες διακόσμησης από τον παρακάτω οδηγό, και ετοιμαστείτε να μεταμορφώσετε το σαλόνι σας σε μια ονειρική χριστουγεννιάτικη γωνία!

Χώρος για το δέντρο

Ετοιμαστείτε για τον στολισμό για το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας, μετακινώντας τα έπιπλα του σαλονιού, κάνοντας τον απαραίτητο χώρο. Φροντίστε να υπάρχει άνεση και ελευθερία των μετακινήσεων. Εξάλλου, κανένα σαλόνι δεν είναι όμορφο αν δεν μπορείτε να κινηθείτε με άνεση σε αυτό. Ευτυχώς, ακόμη και αν το σαλόνι σας είναι μικρό υπάρχουν πολλές επιλογές σε χριστουγεννιάτικα δέντρα όπως τα slim, τα επιτοίχια ή ακόμη και κάποια ανάποδη επιλογή σας επιτρέπουν να στολίσετε το δέντρο σας χωρίς όμως να χρειαστεί να πραγματοποιήσετε μεγάλες αλλαγές στον χώρο σας.

Ύψος δέντρου

Το ύψος του δέντρου είναι ιδιαίτερα σημαντικό για να δημιουργήσετε την κατάλληλη ατμόσφαιρα. Καθώς υπάρχουν πολλά μεγέθη, είναι δύσκολο να επιλέξει κανείς αυτό που θα κοσμήσει τον χώρο του. Ωστόσο, για την άρτια εμφάνιση του δέντρου, η ιδανική απόσταση που θα πρέπει να έχει το δέντρο με την κορυφή κυμαίνεται περίπου στα 20 εκατοστά. Σε περίπτωση που το δέντρο θα βρίσκεται σε κάποιο έπιπλο, όπως κάποιο τραπέζι ή τον μπουφέ, τα χριστουγεννιάτικα δέντρα 150 εκατοστά θα σας δώσουν το αποτέλεσμα που αναζητάτε.

Περάστε τη χαρά κάθετα

Ένα χριστουγεννιάτικο σαλόνι δεν σημαίνει ότι περιλαμβάνει το δέντρο, ιδιαίτερα αν πρόκειται για ένα μικρό σαλόνι. Η προσθήκη στοιχείων όπως στεφάνια, γιρλάντες, ή χριστουγεννιάτικα φωτάκια σε διάφορα σημεία θα δώσει μια ιδιαίτερη όψη στο δωμάτιο σας, κάνοντας το να δείχνει μεγαλύτερο. Αξιοποιήστε τους κάθετους χώρους για να κρεμάσετε γιρλάντες στην είσοδο του σαλονιού, χριστουγεννιάτικες κάρτες ή μικρά στεφάνια στην κορυφή του παραθύρου. Τα μακρόστενα κεριά, τα χριστουγεννιάτικα κλαδιά και διάφορα άλλα στοιχεία θα κολακέψουν τα ράφια της βιβλιοθήκης, το σύνθετο της τηλεόρασης, ή ακόμη και το τζάκι. Σε περίπτωση που έχετε ψηλά ταβάνια, γιατί να μην κρεμάσετε από αυτό μερικά χριστουγεννιάτικα φωτάκια;

Λάμψη με χριστουγεννιάτικα φωτάκια

Και ποιος δεν αγαπάει τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια; Ωστόσο, το μυστικό κρύβεται στην ισορροπία. Σε περίπτωση δηλαδή που τοποθετήσετε το δέντρο σε μια γωνία, επιλέξτε να τοποθετήσετε στην άλλη πλευρά μια φωτιζόμενη γιρλάντα, ή μια φωτεινή επιλογή. Εξίσου σημαντικό είναι το κέντρο του σαλονιού. Τοποθετήστε φωτάκια, και γενικότερα λαμπερά στοιχεία στο τραπεζάκι σαλονιού, για να φέρετε λίγη από την χαρά κοντά στον μοντέρνο καναπέ σας.

Συνδυασμός ουδέτερων και έντονων αποχρώσεων

Τα πολλά χρώματα σε έναν χώρο μπορούν να δημιουργήσουν ένα ιδιαίτερα έντονο αποτέλεσμα αν δεν είστε προσεκτικοί. Αντίθετα, επιλέξτε ουδέτερες αποχρώσεις να κυριαρχούν, και προσθέστε έντονα στοιχεία, όπως κόκκινο, πράσινο, χρυσό, ή ακόμη και έντονα χρώματα, όπως μωβ ή μπλε. Σε περίπτωση μάλιστα, που το δέντρο σας ή η διακόσμηση του σαλονιού κινείται σε λευκές αποχρώσεις, αυτά τα στοιχεία θα ξεχωρίσουν και θα δημιουργήσουν μια ενδιαφέρουσα χρωματική αντίθεση.

Φέρτε τα στεφάνια μέσα

Τα χριστουγεννιάτικα στεφάνια δεν είναι για διακόσμηση της πόρτας. Μάλιστα, φέρνουν λίγο πιο κοντά τη φύση, ιδιαίτερα αν κρεμαστούν στο τζάκι, σε κάποιο ράφι της βιβλιοθήκης, ή ακόμη και στο τραπεζάκι του σαλονιού, μαζί με μερικά χριστουγεννιάτικα κεριά. Προτιμήστε μια επιλογή η οποία θα τραβήξει τα βλέμματα των επισκεπτών σας, ή αρκετές μικρές επιλογές για να τις διασκορπίσετε γύρω στο δωμάτιο. 

“Παίξτε” με τα μαξιλάρια

Τίποτα δεν μαρτυρά περισσότερο χριστούγεννα από μερικά μαξιλάρια με χριστουγεννιάτικα μοτίβα, αλλά και μια χριστουγεννιάτικη κουβέρτα στον. Όχι μόνο προσθέτουν χρώμα στο σαλόνι, αλλά και την άνεση και τη ζεστασιά που αναζητάμε την περίοδο του χειμώνα. Σε περίπτωση μάλιστα που έχουν πιο ουδέτερα μοτίβα, όπως χιονονιφάδες ή είναι μονόχρωμες επιλογές, μπορείτε να τα κρατήσετε στη διακόσμηση του σαλονιού σας ακόμη κι έπειτα από το πέρας των γιορτών.

Διακόσμηση βιβλιοθήκης

Τα ράφια της βιβλιοθήκης αποτελούν την απάντηση στο ερώτημα σχετικά με τη σωστή διακόσμηση του σαλονιού. Σε περίπτωση που δεν έχετε τζάκι ή κάποιο κεντρικό σημείο στη διακόσμηση, επιλέξτε να κρεμάσετε κάλτσες και άλλα μεγάλα χριστουγεννιάτικα στοιχεία γύρω από τα αγαπημένα σας βιβλία. Καθώς όπως ίσως γνωρίζετε καλά τα πάντα έχουν σχέση με την ισορροπία, να το κρατήσετε απλό και ισορροπημένο, έτσι ώστε να μην δημιουργήσετε ένα κουραστικό στο μάτι αποτέλεσμα.

Στολισμένα βάζα

Όποιο και να είναι το στυλ του χριστουγεννιάτικου δέντρου σας, πάντοτε υπάρχει χώρος για πιο μικρές, αλλά ιδιαίτερες εκδοχές που μπορούν να το συνοδεύσουν, και αυτές δεν είναι άλλες από τα βάζα που σίγουρα έχετε στο σπίτι σας. Έτσι λοιπόν, τοποθετήστε μερικά χριστουγεννιάτικα κλαδιά στα βάζα, ή ξερά κλαδιά και να τοποθετήσετε μπάλες, ή φωτάκια σε παρόμοιες αποχρώσεις του δέντρου σας. Με αυτό τον τρόπο τα έπιπλα του σαλονιού θα είναι κομψά, ενώ την ίδια στιγμή δε θα χρειαστεί να απομακρύνετε αντικείμενα από τον χώρο.

Ζεστή ατμόσφαιρα με κεριά

Κι όμως, μερικές φορές δε χρειάζονται πολλά για να δημιουργηθεί μια χριστουγεννιάτικη γωνιά. Καθώς μπαίνουμε στην καρδιά της περιόδου των φώτων, αφήστε το χώρο σας να διακοσμηθεί με πολύχρωμα, ή αρωματικά κεριά. Επιπλέον, για όσους φοβούνται τα κεριά για λόγους ασφαλείας, τα φωτιζόμενα κεριά προσφέρουν την ίδια απαλή φλόγα, καθώς και την εμφάνιση των κανονικών κεριών.

Αφήστε χώρο για αναμνηστικά στολίδια

Μήπως έχετε στην κατοχή σας μερικά κεραμικά ή άλλου είδους στολίδια από τους γονείς, τους παππούδες, ή γενικότερα στοιχεία που προέρχονται ή θυμίζουν την παιδική σας ηλικία; Δε χρειάζεται να μείνουν αυτά τα στοιχεία στο πατάρι. Τοποθετήστε τα σε ένα συγκεκριμένο ξεχωριστό σημείο. Αφήστε τα να διακοσμήσουν το βοηθητικό τραπεζάκι, το έπιπλο της τηλεόρασης ή κάποιο μπουφέ, ή το τζάκι, έτσι ώστε να δείξετε πόσο σημαντικά είναι για εσάς.

Χριστουγεννιάτικα παράθυρα

Η δημιουργία μιας χριστουγεννιάτικης βιτρίνας προσθέτει στυλ και χαρακτήρα τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό τμήμα του σπιτιού σας. Επιλέξτε μια κουρτίνα με φωτάκια, ή λαμπερά αυτοκόλλητα, σε διαφορετικά σχήματα, χρώματα και μεγέθη, για μια έξτρα πινελιά χριστουγεννιάτικης μαγείας.

Τραπεζαρία και σαλόνι

Σε πολλά σπίτια κυριαρχούν οι ανοιχτοί χώροι, δεν είναι απίθανο η τραπεζαρία να βρίσκεται δίπλα ή κοντά στο σαλόνι. Σε μια τέτοια περίπτωση, δε θα πρέπει να την παραμελήσετε. Στοιχεία όπως κάποια γιρλάντα ή ένα στεφάνι στο κέντρο του τραπεζιού, μαζί με κεριά θα δημιουργήσουν την κατάλληλη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα για τα γεύματα σας.

Ακόμη και οι πιο απλές κινήσεις μπορούν να μεταμορφώσουν το σαλόνι σας. Αφήστε το συναίσθημα της χαράς να κατακλύσει τόσο εσάς, όσο και τους γύρω σας!