Συλλέκτης έργων Τέχνης δήλωσε ο 50χρονος ο οποίος συνελήφθη για την κλοπή του αιώνα από την Εθνική Πινακοθήκη και αποφυλακίστηκε πριν λίγες ημέρες. Σε δηλώσεις που έκανε και μεταδόθηκαν από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1, παρουσία του δικηγόρου του Σάκη Κεχαγιόγλου, περιέγραψε πώς έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο του, πριν από 10 χρόνια.

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη Ιουνίου του 2021, ο Γιώργος Σαρματζόπουλος περνούσε το κατώφλι του εισαγγελέα για την κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη. Δεκατέσσερις μήνες αργότερα είναι ελεύθερος με ηλεκτρονική επιτήρηση χωρίς να του επιβληθούν περιοριστικοί όροι, καθώς το αίτημά του για αποφυλάκιση, έγινε δεκτό από τη Δικαιοσύνη.

«Ότι συνέβη, έγινε από την αγάπη μου προς την Τέχνη. Πιστεύω ότι ο οιοσδήποτε άνθρωπος μπορεί κάποια στιγμή στη ζωή του να κάνει κάποιο λάθος. Ήμουν ήδη συλλέκτης, μιας μικρής συλλογής από διάφορους Έλληνες καλλιτέχνες και ήθελα να εμπλουτίσω την υπάρχουσα συλλογή που είχα τότε» είπε ο Γιώργος Σαρματζόπουλος στις δηλώσεις του.

«Χωρίς τη βούληση, την απόφαση, την συνεργασία και την έμπρακτη μεταμέλεια του κυρίου Σαρματζόπουλου, ο ανεκτίμητης αξίας πίνακας του Πικάσο δεν επρόκειτο ποτέ να επιστρέψει στην κυριότητα της Εθνικής Πινακοθήκης» ανέφερε ο συνήγορος του, Σάκης Κεχαγιόγλου.

Πώς έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο της κλοπής

Ο ίδιος περιέγραψε πώς έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο της κλοπής, πινάκων τεράστιας αξίας από την Εθνική Πινακοθήκη πριν από 10 χρόνια.

Ο ίδιος ανέφερε πως του μπήκε η ιδέα το 2010 ενώ παρακολουθούσε τα μέτρα ασφαλείας του κτιρίου επί 6 μήνες. «Ο καθένας θα μπορούσε να μπει από μια ξεκλείδωτη μπαλκονόπορτα, να σπρώξει με τα πόδια του μια γυψοσανίδα. Αν δεις και δυο τρεις ταινίες στο Netflix κάλλιστα μπορείς να το κάνεις».

Ο 50χρονος κατάφερε να κλέψει τρεις πίνακες, πρόκειται για ένα έργο του Πικάσο, ένα έργο του Μοντριάν αλλά και έναν τρίτο πίνακα που πίστεψε ότι κατέστρεψε και τον πέταξε. Οι αστυνομικοί είχαν βρει τους δυο πίνακες σε ρέμα στην Κερατέα.

Ο ίδιος αρνήθηκε πως είχε σκοπό να του πουλήσει ενώ τόνισε πως στα χρόνια που μεσολάβησαν σκέφτηκε πολλές φορές να τα επιστρέψει.