Προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία για τους πνιγμούς στην θάλασσα στην Ελλάδα. Πάνω από 300 άτομα χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα κάθε χρόνο, ενώ το ποσοστό των Ελλήνων που δεν ξέρει να κολυμπάει ξεπερνά το 50%.
15.000 χιλιόμετρα ακτογραμμών και 6.000 νησιά και νησίδες συνθέτουν την θαλάσσια μορφολογία της χώρας μας. Κι όμως, όσο κι αν ακούγεται απίστευτο το 60% των Ελλήνων δεν ξέρει να κολυμπάει.
Στην Ελλάδα μάλιστα αναλογεί κατά μέσο όρο ένας πνιγμός την ημέρα, αφού κάθε χρόνο περιπου 340 ανθρωποι χάνουν την ζωή τους στη θάλασσα.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι ειδικοί συμβουλεύουν τους λουόμενους να τηρούν τους βασικούς κανόνες ασφαλείας πριν βουτήξουν για να απολαύσουν το μπάνιο τους.
Απαραίτητο είναι επίσης πριν βουτήξουμε στη θάλασσα, να μην καθόμαστε πολλές ώρες στον ήλιο αφου μπορει να πεσει η πιεση μας και να μας προκαλέσει δυσφορία.
Ακόμη περισσότερο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε στις επικίνδυνες παραλίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι περισσότεροι πνιγμοί στη θάλασσα σημειώνονται στις βόρειες ακτές της Κρήτης, στις ανατολικές ακτές του Πηλίου, στην ακτογραμμή της νότιας και βόρειας Κατερίνης ,στις δυτικές ακτές του Ιονίου καθώς και στις βόρειες ακτές της Ικαρίας.
Το 2021 είχαμε 336 θανάτους στη θάλασσα, εκ των οποίων 70% ήταν άνδρες 30% γυναίκες. Φέτος και συγκεκριμένα μέχρι 5 Αυγούστου έχουν καταγραφεί 163 θάνατοι μέσα στο νερό.
Την πενταετία από το 2017 έως το 2021 κατά μέσο όρο 342 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ετησίως από θαλάσσιες δραστηριότητες.
Συγκεκριμένα το 74% των θανάτων οφειλόταν σε πνιγμό, 10% σε παθολογικά αίτια, 2% ήταν θανάσιμα ατυχήματα και 14% μη προσδιορισμένα αιτία.
Μάστιγα επίσης είναι και οι πνιγμοί ηλικιωμένων ανθρώπων στις ελληνικές θάλασσες αφού μόνο φέτος 8 στους 10 είναι άνω των 60 ετών. Μόνο μέσα σε τρεις μέρες, από 1 έως 3 Ιουλίου, 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε διάφορες θαλάσσιες περιοχές της χώρας, την ώρα που έκαναν μπάνιο.