Για έβδομη ημέρα μαίνεται η φωτιά στο Δάσος της Δαδιάς, όπου με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού. Η φωτιά χαρακτηρίζεται πολύ δύσκολη και αναμένεται να καίει για μέρες.

Oι δυνάμεις πυρόσβεσης δούλευαν όλο το βράδυ στο νοτιοδυτικό μέτωπο. Αυτή τη στιγμή στο νοτιοδυτικό μέτωπο, παρά τον καπνό, επιχειρούν 7 ελικόπτερα (2 Erickson, 2 AB214, 2 Mi8 και ένα συντονιστικό ΒΚ117). Η εικόνα είναι ενθαρρυντική. Ταυτόχρονα, οι πυροσβέστες με το Δασαρχείο Σουφλίου, δουλεύουν με τους υλοτόμους και τα μηχανήματα στο νοτιοδυτικό τμήμα, τόσο στη διαπλάτυνση του ασφαλτοστρωμένου δρόμου προς τις κεραίες της ΕΡΤ όσο και στη διάνοιξη επιπλέον αντιπυρικών.

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής τόνισε στη χθεσινή ενημέρωση πως στην πολύ δύσκολη πυρκαγιά στο Σουφλί Έβρου, στο δάσος της Δαδιάς, προστατευόμενη περιοχή Natura, λόγω της πυκνής δασικής ύλης, των συνεχών αλλαγών κατεύθυνσης της φοράς του ανέμου και της αδυναμίας πρόσβασης, η κύρια προσπάθεια των επιχειρήσεων επικεντρώνεται στο ενεργό νοτιοδυτικό μέτωπο, ενώ στα υπόλοιπα σημεία, η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Λόγω του ισχυρού ανατολικού βορειοανατολικού ανέμου που πνέει στην περιοχή, πυροδoτήθηκε μερική εξάπλωση του ήδη ενεργού νοτιοδυτικού μετώπου που οδηγεί προς το πυροφυλάκιο της Λευκίμμης. Καταβάλλεται μεγάλη και συντονισμένη προσπάθεια από όλες τις εμπλεκόμενες δυνάμεις να δημιουργηθεί νέα ζώνη άμυνας προς τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που οδηγεί στις κεραίες της ΕΡΤ.

Λόγω της εκτεταμένης διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών με χωματουργικά μηχανήματα βαρέως τύπου, έχει αποτραπεί η πιθανότητα να μεταδοθεί, προς το παρόν, η πυρκαγιά από την Α2 ζώνη στην Α1, όπου βρίσκεται ο σκληρός πυρήνας του Δάσους και είναι η αποικία του σπάνιου είδους του μαυρόγυπα με τις φωλιές του. Επιχειρούν αδιάκοπα 320 Πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 75 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν από αέρος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας 5 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα.

Εκτός των επίγειων και εναερίων Πυροσβεστικών επιχειρήσεων, ταυτοχρόνως δημιουργούνται επιπλέον αντιπυρικές ζώνες και λωρίδες, με χωματουργικά μηχανήματα βαρέως τύπου, προκειμένου να έχουν καλύτερη πρόσβαση οι δασοκομάντος και τα πεζοπόρα τμήματα εντός του πυκνού δασικού οικοσυστήματος που εμποδίζει την πρόσβαση των Πυροσβεστών.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει διαθέσει, 8 μηχανήματα έργου και 1 ομάδα «Δευκαλίωνα» αποτελούμενη από 36 στελέχη, 4 υδροφόρα οχήματα, ενώ η Π.Ε. Έβρου έχει διαθέσει 3 υδροφόρα οχήματα και 8 μηχανήματα έργου.

Σημειώνεται πως στη Λέσβο η πυρκαγιά είναι υπό έλεγχο, έχει σηκωθεί ένα Mi8 για διαβροχή Στα Γρεβενά δεν έχει αλλάξει η κατάσταση, επιχειρεί ένα Erickson.

Ο κίνδυνος πυρκαγιών για σήμερα 27/7/2022

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)

Συνεπώς, παραμένει σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Επιπρόσθετα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των ανωτέρω Περιφερειακών Ενοτήτων παραμένει σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Ταυτόχρονα, για τις ανωτέρω περιοχές, παραμένει σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και “ευπαθείς” περιοχές.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Απευθύνεται έκκληση στους συμπολίτες μας:

  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.
  • Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
  • Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.