Αγωνία επικρατεί στην Καβάλα μετά τη συντριβή του Antonov το βράδυ του Σαββάτου, με τους πυροτεχνουργούς του στρατού να ξεκινούν τη διαδικασία ελέγχου του «επικίνδυνου υλικού» που μετέφερε το αεροσκάφος (σ.σ. κατά πληροφορίες πρόκειται για 12 τόνους πυρομαχικών), προκειμένου να μπορέσουν οι διασώστες να πλησιάσουν στο σημείο.

Ο Μάριος Αποστολίδης, υποστράτηγος συντονιστής πυροσβεστικών υπηρεσιών της Βόρειας Ελλάδας, μίλησε για την έναρξη των επιχειρήσεων εξηγώντας πως ήδη έχουν σηκωθεί drone.

«Υπάρχουν μικροεστίες φωτιάς, σε ακτίνα τουλάχιστον 500 μέτρων. Έχουμε απαγορεύσει την είσοδο στον χώρο που ενεργούμε, έχει δοθεί σύσταση να μην πλησιάζουν οι κάτοικοι, να είναι προσεκτικοί και να έχουν κλειστά παράθυρα. Νιώσαμε κάψιμο στα χείλη και τη γλώσσα, κι εμείς φοράμε μάσκες. Δεν γνωρίζουμε τι είναι αυτό που μας επηρεάζει», είπε αρχικά ο κ. Αποστολίδης.

«Όταν θα είναι ασφαλές το σημείο, καθώς έχουμε ακούσει για εκρηκτικά και θα πρέπει να μας δώσουν το «ΟΚ» ότι είναι ασφαλές, θα μπούμε στο πεδίο. Οι πυροτεχνουργοί είναι αυτοί που θα μας διαβεβαιώσουν αν υπάρχουν εκρηκτικές ύλες, ώστε να ξέρουμε αν κινδυνεύουν οι διασώστες. Δεν υπάρχει εικόνα ακόμα από το drone, τώρα σηκώθηκε. Έχουμε πλησιάσει με τις μάσκες στα 50 μέτρα, έχουμε δει ένα κομμάτι της ατράκτου, υπάρχει πολύ υλικό διάσπαρτο στα χωράφια», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής των ερευνών επεσήμανε ακόμα πως «Η πληροφορία είναι πως το πλήρωμα ήταν οκταμελές. Το πεδίο πρέπει να είναι σταθερό και ασφαλές για να μπουν οι διασώστες. Δεν θα διακινδυνεύσουμε κανέναν. Είναι 13 άτομα από την ΕΜΑΚ και 26 πυροσβέστες».

Τέλος, ανέφερε ότι «δεν γνωρίζουμε τι είναι αυτή η λευκή ουσία, θα προσπαθήσουμε να το πάρουμε αλλά θα πρέπει να είναι ασφαλές το πεδίο για να γίνει αυτό, και στη συνέχεια θα αναλυθεί. Θα πάρει χρόνο αρκετό για να καταλήξουμε και να απελευθερωθεί όλο το πεδίο».

Πιθανή η εκκένωση του οικισμού των Αντιφιλίππων

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχει εκκένωση του οικισμού των Αντιφιλίππων άφησε ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης.

«Υπάρχει πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να εκκενωθεί ο οικισμός των Αντιφιλίππων», ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ, προσθέτοντας ότι ίσως να μην είναι ασφαλές να κυκλοφορούν άνθρωποι σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων από το σημείο της συντριβής.

«Από τα πρώτα στοιχεία που υπάρχουν πιθανώς να πρέπει να εκκενωθεί ο οικισμός. Είναι 1.000 με 1.200 οι κάτοικοι. Δεν έχουν ενημερωθεί ακόμα» τόνισε ο δήμαρχος. Ερωτηθείς τι είναι αυτό που φοβούνται οι Αρχές και αν υπάρχει ανησυχία για τοξικότητα ο κ. Αναστασιάδης είπε:

«Δεν είναι τόσο η τοξικότητα, αλλά ο φόβος για αναζωπυρώσεις στα πυρομαχικά. Η τοξικότητα ελέγχθηκε, θεωρείται σε καλό επίπεδο, αλλά αυτές είναι μόνο οι πρώτες ενδείξεις και πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί».

Ο δήμαρχος ζήτησε να γίνουν εξονυχιστικές έρευνες στην περιοχή για να φανεί αν υπάρχουν πυρομαχικά ή άλλοι κίνδυνοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τυχόν τοξικότητα στην περιοχή θα ελεγχθεί και από επιστήμονες του Δημόκριτου.

Οι πρώτες πρωινές εικόνες

Το φως της δημοσιότητας είδαν εικόνες από το σημείο της συντριβής με το πρώτο φως του ήλιου.

Όπως φαίνεται στα πλάνα του ENA Channel με χρήση drone, το αεροσκάφος έχει σχεδόν «εξαφανιστεί».

Το χρονικό της υπόθεσης

Το βράδυ του Σαββάτου ένα αεροσκάφος Antonov συνετρίβη στην Καβάλα και πιο συγκεκριμένα ανάμεσα στα χωριά Αντιφίλιπποι και Παλαιοχώρι.

Πηγές προσκείμενες στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) αναφέρουν ότι ο πιλότος του Αντόνοφ An-12, ενημέρωσε πως το αεροσκάφος είχε υποστεί βλάβη κινητήρα και ζήτησε άδεια έκτακτης προσγείωσης, αλλά δεν πρόλαβε να φθάσει σε αεροδρόμιο, καθώς εκδηλώθηκε φωτιά στον ένα κινητήρα εν πτήσει και το αεροπλάνο κατέπεσε.

Η ΥΠΑ αναμένει εξάλλου σχέδιο πτήσης από την αντίστοιχη υπηρεσία της Σερβίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και τα οκτώ άτομα του πληρώματος σκοτώθηκαν, ενώ η προσοχή έχει επικεντρωθεί στο «επικίνδυνο υλικό» που μετέφερε το μοιραίο αεροσκάφος, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για 12 τόνους πυρομαχικών.

Στροφή 180 μοιρών, την ώρα που πετούσε πάνω από την θάλασσα κοντά στο όρος Αθως με κατεύθυνση της Χρυσούπολη πραγματοποίησε το αεροσκάφος τύπου Antonov.

Στο flightradar24.com καταγράφηκε η πορεία του αεροσκάφους, το οποίο μετά από φωτιά που ξέσπασε στον δεξί κινητήρα του, συνετρίβη.

Βίντεο από τη στιγμή συντριβής τράβηξαν κάτοικοι της περιοχής, που αγωνιούσαν βλέποντας ότι κάτι δεν πάει καλά με την πορεία του αεροσκάφους.

«Πού πάει;» ρωτάει μια γυναίκα για να πάρει την απάντηση ότι όπως πηγαίνει θα πέσει. Λίγα δευτερόλεπτα μετά βλέπουν μια μεγάλη έκρηξη. «Έπεσε» διαπιστώνουν.

«Αχ Παναγία μου έπεσε, λες να έχει σπίτια εκεί;», ακούγεται.