Τον κώδωνα του κινδύνου για αύριο, Κυριακή 3 Ιουλίου κρούει η Πυροσβεστική. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε το απογεύμα του Σαββάτου (2/7) σε έκτακτη ενημέρωση η αναπληρώτρια εκπρόσωπο του Πυροσβεστικού Σώματος, ανθυποπυραγός Ραφαέλα Τζίμα, «θα είναι η πρώτη πολύ δύσκολη ημέρα της αντιπυρικής περιόδου».

«Είμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» πρόσθεσε η εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος.

«Αυξημένες θα είναι οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης καθώς και οι περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ στις περιοχές αυξημένης επικινδυνότητας απαγορεύεται η είσοδος σε εθνικούς δρυμούς και δάση» δήλωσε.

«Είναι απαραίτητο όλοι μας να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Αν αντιληφθούμε καπνό ή φλόγα καλούμε αμέσως το 199 ή το 112. Αποφεύγουμε τις θερμές εργασίες στην ύπαιθρο και σε καμία περίπτωση δεν ανάβουμε φωτιά», σημείωσε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο

Σύμφωνα με τον χάρτη της Γενικής Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στην κατηγορία 4 (πολύ υψηλός κίνδυνος) βρίσκονται αύριο Κυριακή (3/7) Αττική, Κύθηρα, Βοιωτία, νησιά του ανατολικού Αιγαίου, κεντρική και νότια Εύβοια, καθώς και πολλές περιοχές της Πελοποννήσου, ενώ στην κατηγορία 3 (υψηλός κίνδυνος) είναι Θράκη, Χαλκιδική, Στερεά Ελλάδα, Βόρεια Εύβοια, Κεντρική Πελοπόννησος, νησιά του Αιγαίου και Κρήτη.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gr.

Το Πυροσβεστικό Σώμα απευθύνει έκκληση τους πολίτες:

  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.
  • Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και το Twitter.
  • Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Τέλος, το Πυροσβεστικό Σώμα απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.