Η Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα Βορείου Ελλάδος (ΕΝΟΑΒΕ) ανέθεσε σε γερμανικό δικηγορικό γραφείο τη διαδικασία προσφυγής της εναντίον διανομέων και αλυσίδων λιανικής στη γερμανική αγορά, που διακινούν κρασιά, προέλευσης ΠΓΔΜ, με την ένδειξη «Μακεδονία», δήλωσε ο πρόεδρος της ‘Ενωσης, Γιάννης Βογιατζής.

Όπως διευκρίνισε, ορισμένες αλυσίδες της Γερμανίας συμμορφώθηκαν με τις διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και απέσυραν τα προϊόντα από τα καταστήματά τους. «Η ονομασία ‘Μακεδονία’ έχει κατοχυρωθεί και είναι Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) για οίνους από την Ελλάδα», διευκρίνισε ο κ. Βογιατζής και πρόσθεσε ότι τη συγκεκριμένη γεωγραφική ένδειξη επιτρέπεται να φέρουν οίνοι που προέρχονται από το γεωγραφικό διαμέρισμα της Μακεδονίας στην Ελλάδα.

Επισήμανε δε, ότι στη Σλοβενία απαγορεύθηκε η κυκλοφορία οίνων της ΠΓΔΜ που φέρουν την ένδειξη «Μακεδονία» και «Μακεδονικός».

Σύμφωνα με τον κ. Βογιατζή, η ΕΝΟΑΒΕ έχει επικοινωνία με τις ελληνικές πρεσβείες σε χώρες – μέλη της Ε.Ε., προκειμένου να διαπιστωθεί, εάν υπάρχουν παρόμοια «κρούσματα» σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.