Σε επιφυλακή βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για την κακοκαιρία Genesis, για την οποία η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Τα έντονα φαινόμενα έχουν κάνει την εμφάνιση τους σε Λάρισα και Κοζάνη με τα πρώτα προβλήματα να έχουν καταγραφεί.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να σταλεί μήνυμα από το 112, με ισχύ 24ωρου, στους κατοίκους των περιοχών οι οποίες αναμένεται να πληγούν από την κακοκαιρία.

Κοζάνη: Φούσκωσε το ρέμα και μοιάζει με λασπωμένη λάβα

Ήδη τα κινητά της περιοχής της Κοζάνης χτύπησαν το απόγευμα της πέμπτης με το προειδοποιητικό μήνυμα.

Η κακοκαιρία Genesis σαρώνει ήδη την Κοζάνη. Οι εικόνες που μεταφέρει το kozanimedia.gr δείχνουν πόσο ισχυρό είναι το χτύπημα της κακοκαιρίας αφού το ρέμα «Ξερόλακας» φούσκωσε από τη σφοδρή νεροποντή και μοιάζει με λασπωμένη… λάβα.

Μάλιστα, η έντονη βροχόπτωση δημιούργησε και μια αυτοσχέδια… πισίνα με τον θρυλικό Αρίνταγας να «μετακομίζει» στην κεντρική πλατεία.

Δρέπανο Κοζάνης: Μεγάλες καταστροφές από την σφοδρή χαλαζόπτωση

Μεγάλες καταστροφές σε παραγωγές προκάλεσε η πρωτόγνωρη χαλαζόπτωση σήμερα το απόγευμα στο Δρέπανο Κοζάνης. Η κακοκαιρία είχε ως αποτέλεσμα να «αφανιστούν» μέσα σε λίγα λεπτά στρέμματα αγροτικής γης, με τους παραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση.

Μάλιστα κάτοικοι της περιοχής κάνουν λόγο για πρωτόγνωρο φαινόμενο τόσο μεγάλης έκτασης και δεν υπήρχε καν ορατότητα από τους ατμούς, που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια των έντονων φαινομένων. Οι αγρότες της περιοχής μιλούν για μεγάλη οικονομική ζημιά, καθώς περίμεναν να βγάλουν τα προϊόντα τους στην αγορά σύμφωνα με το kozanilife.gr.

Στους Δήμους Αγιάς και Κιλελέρ «χτύπησε» το χαλάζι

Νέο πλήγμα από κακοκαιρία δέχθηκε σήμερα ο δήμος Κιλελέρ από έντονη βροχόπτωση και χαλάζι τις μεσημβρινές ώρες και για πενήντα περίπου λεπτά σε Κιλελέρ, Μελία, Νίκαια και άλλες περιοχές. Παράλληλα από τη μεσημεριανή χαλαζόπτωση «χτυπήθηκαν» και πεδινές περιοχές του Δήμου Αγιάς, Ελευθέριο, Αμυγδαλή, Δήμητρα όπως αναφέρει το larissanet.gr. Μήνυμα του 112 όμως έφτασε και στους Λαρισαίους.

Η ένταση της χαλαζόπτωσης είναι μεγάλη και έχει και μεγάλη διάρκεια. Πρόκειται για πρωτοφανή περίοδο στη Λάρισα, καθώς σε διάστημα δύο εβδομάδων έχουν χτυπηθεί από χαλάζι, ανεμοστρόβιλους και νεροποντές, σχεδόν όλες οι επαρχίες της όπως αναφέρει και το onlarissa.gr.

Μήνυμα του 112 και στη Θεσσαλονίκη

Ενεργοποιήθηκε το 112 με μήνυμα που εστάλη στα κινητά από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στις περιοχές που πρόκειται να «χτυπήσει» η κακοκαιρία Genesis.

Συγκεκριμένα στο προειδοποιητικό μήνυμα που εστάλη στις 19:24 το απόγευμα της Πέμπτης (9/6) αναφέρεται ότι: «Επείγουσα ειδοποίηση, προειδοποιητικό μήνυμα για το επόμενο 24ωρο για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (καταιγίδες-ραγδαίες βροχοπτώσεις) στην περιοχή σας.

Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ακολουθείστε τις οδηγίες των αρχών».

Το μήνυμα εστάλη σε όλη τη βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα, την Κατερίνη, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, στη Θεσσαλία, και την Ήπειρο.