Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι νόμιμα ο δήμαρχος Ζαχάρως, Πανταζής Χρονόπουλος, τον Σεπτέμβριο του 2010 τέθηκε σε αργία από τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, λόγω της καταδίκης του για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Ειδικότερα, ο Π. Χρονόπουλος το 2008 καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Πατρών σε φυλάκιση δέκα μηνών, γιατί ως δήμαρχος Ζαχάρως το 2003 αποφάσισε να απασχοληθούν παράνομα στο Κέντρο Πληροφόρησης Πολιτών από 15.5.2003 έως 15.11.2004 με σύμβαση μισθώσεως έργου ορισμένα πρόσωπα κατά παράβαση της αρχής της νομιμότητας της διοικήσεως. Και απασχολήθηκαν παράνομα γιατί δεν διέθεταν τα απαιτούμενα προσόντα, ενώ υπήρχαν άλλοι υποψήφιοι που διέθεταν τα απαιτούμενα προσόντα.

Στη συνέχεια εξέδωσε χρηματικά εντάλματα ύψους 21.120 ευρώ για την καταβολή της αμοιβής των «παράνομων» προσληφθέντων. Ο Χρονόπουλος, αν και γνώριζε ότι οι συμβάσεις δεν είναι νόμιμες, ωστόσο εξέδωσε τα χρηματικά εντάλματα. Και γνώριζε ότι δεν είναι νόμιμες οι συμβάσεις, καθώς υπήρχαν αρνητικές εισηγήσεις της υπηρεσίας διαχείρισης του Δήμου και της Ταμειακής Υπηρεσίας του.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο με τη σειρά του καταλόγισε στον τέως δήμαρχο της Ζαχάρως το ποσό των 21.120 ευρώ που αντιστοιχεί στις αμοιβές των μη νομίμως προσληφθέντων.

Ο κ. Χρονόπουλος κατέβαλε το επίμαχο ποσό που του καταλόγισε το Ελεγκτικό Συνέδριο, λίγο πριν την δίκη του στο Εφετείο.

Το Τριμελές Εφετείο Πατρών έκρινε ότι προκλήθηκε οικονομική βλάβη στον Δήμο Ζαχάρως, συνιστάμενη στην μη νόμιμη καταβολή από τον εν λόγω Δήμο αμοιβής στους συγκεκριμένους παρανόμως προσληφθέντες, οι οποίοι προσπορίσθηκαν έτσι παρανόμως περιουσιακή ωφέλεια.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε ακόμη ότι δεν ασκεί επιρροή στη νομιμότητα της αργίας το γεγονός ότι εξόφλησε το ποσό των 21.120 ευρώ που του είχε καταλογίσει το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο επικύρωσε την απόφαση του περιφερειάρχη, καθώς απέρριψε την αίτηση του Χρονόπουλου, υπογραμμίζει ότι από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων το διοικητικό μέτρο της αργίας έχει θεσπισθεί προς εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Π. Χρονόπουλος επανεξελέγη δήμαρχος Ζαχάρως κατά τις πρόσφατες εκλογές.