Χρηματοδότηση 9,9 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για τη μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε έξυπνη πόλη προανήγγειλαν ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας σε συνάντηση που είχαν σήμερα (18/03) το απόγευμα στο Δημαρχείο, παρουσία του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρου Καλαφάτη.

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πακέτο -ίσως η πρώτη έγκριση του Ταμείου Ανάκαμψης για τον Δήμο και την πόλη της Θεσσαλονίκης– που αφορά τη βελτίωση των ψηφιακών υποδομών και παράλληλα τη βελτιστοποίηση των ψηφιακών υπηρεσιών προς τον πολίτη, τα θέματα της ασφάλειας και του έξυπνου φωτισμού. Μια σειρά από σημαντικές βελτιώσεις για την πόλη και τους πολίτες», ανέφερε σε σχετικές δηλώσεις του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, τονίζοντας ότι με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα ακολουθήσει συνεργασία και αναφορικά με τη βελτίωση της λειτουργίας των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών. «Όλα όσα αφορούν τη διευκόλυνση της παροχής υπηρεσιών προς τον πολίτη είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα μας», τόνισε ο κ. Ζέρβας.

Πιερρακάκης: Είναι μόνο η αρχή

Το έργο Πιερρακάκη - Ζέρβα στη Θεσσαλονίκη

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι το πρότζεκτ που κατατέθηκε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και θα χρηματοδοτηθεί με 9,9 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης «είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον κι έχει γίνει πολύ καλή δουλειά».

Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη το σχέδιο των 9,9 εκατ. ευρώ θα ξεκινήσει πολύ σύντομα. «Θεωρείται κλισέ να αποκαλούμε ορισμένα έργα ως έργα πνοής. Θα μου επιτρέψετε να πω, όμως, ότι το συγκεκριμένο έργο έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Επιτρέπει μέσα από συγκεκριμένες τεχνολογικές επενδύσεις και μέσα από στοχευμένες επιλογές στον χώρο της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, της εξυπηρέτησης των πολιτών πραγματικά η πόλη της Θεσσαλονίκης να αλλάξει τον τρόπο που εξυπηρετεί τους πολίτες και το επίπεδο των ίδιων της των υποδομών. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά και είναι μόνο η αρχή», σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης. Αναφερόμενος στην αναβάθμιση των ΚΕΠ, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης επεσήμανε: «Δεν είναι κάτι που θα κάνει μόνο του το κεντρικό κράτος, είναι κάτι που θα κάνουμε μαζί με τους δήμους. Θα πρέπει να υπάρξει μια αισθητική και ποιοτική αναβάθμιση αυτών των χώρων και πολλά άλλα έργα σε αυτή την κατεύθυνση».

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης μίλησε για τη συνεργασία στο πεδίο των έξυπνων πόλεων, λέγοντας ότι η Θεσσαλονίκη είναι ένα βήμα μπροστά.