Ένας δυνατός χειμώνας είναι αυτός που περνάει φέτος η χώρα μας με τις κακοκαιρίες και τα φαινόμενα να παραμένουν σταθερά μαζί μας, ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο ενώ και οι βροχοπτώσεις έπληξαν έντονα το περασμένο φθινόπωρο, πολλά τμήματα της χώρας.

Τα φαινόμενα συνεχίζονται και αυτές αλλά και τις επόμενες ημέρες με βασικό χαρακτηριστικό την πεσμένη θερμοκρασία, αρκετά χαμηλότερα από τα συνηθισμένα για την εποχή επίπεδα, όπως μας εξήγησε ο Γιώργος Παπαβασιλείου, ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και μέλος της ομάδας meteo.

Ο ίδιος μας έδωσε και την πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ώρες και ημέρες:
«Σήμερα (28/02/2022) έχουμε εξασθένηση των φαινομένων της κακοκαιρίας. Συνεχίζουν όμως να σημειώνονται τοπικές βροχές στα πεδινά ενώ υπάρχουν χιονοπτώσεις στα ορεινά και σε κάποιες περιοχές και στα ημιορεινά, κυρίως της κεντρικής και βόρειας χώρας. Σήμερα, τα φαινόμενα εκδηλώνονται κυρίως σε Θεσσαλία, Στερεά και Πελoπόννησο.

Τις βραδινές ώρες αναμένουμε νέα επιδείνωση του καιρού σε μεγάλο μέρος της Δυτικής Μακεδονίας, σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στην Κεντρική Μακεδονία αλλά και βροχοπτώσεις σε παραθαλάσσια και πεδινά τμήματα.

Στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας στα δυτικότερα τμήματα, ίσως οι χιονοπτώσεις κατέβουν σε πολύ χαμηλά υψόμετρα, στα 100 και στα 200 μέτρα δηλαδή.

Αύριο Τρίτη (01/3/2022) αναμένουμε ένα παρόμοιο σκηνικό με χιονοπτώσεις στη Δυτική Μακεδονία, με βροχές σε Θεσσαλία, Ήπειρο, Στερεά, Πελοπόννησο αλλά και Κρήτη και Δωδεκάνησα. Θα υπάρχουν κάποιες χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας και κυρίως στα ορεινά της Πελοποννήσου. Οι χιονοπτώσεις αύριο βράδυ θα κατέβουν και πιο χαμηλά σε τμήματα της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. Ενδεικτικά στην περιοχή της Ηπείρου, πρόσκαιρα ίσως δούμε χιονοπτώσεις και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο στα 200 με 300 μέτρα. Χιονοπτώσεις θα δουν και Θεσσαλία, Στερεά και Πελοπόννησος αλλά και η Κρήτη.

Την Τετάρτη (02/03/2022) η κακοκαιρία θα περιοριστεί στην περιοχή της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, όπου θα έχουμε βροχοπτώσεις και τοπικές καταιγίδες, αλλά και χιονοπτώσεις στα ορεινά σε περιοχές της Κρήτης με 900 και 1000 μέτρα υψόμετρο. Την Πέμπτη (03/3/2022) πάμε σε βελτίωση του καιρού.

Ο καιρός στην Αττική

Στην Αττική πιο συγκεκριμένα, περιμένουμε κάποιες ακόμα βροχοπτώσεις, άλλωστε σήμερα είχαμε κάποια φαινόμενα τοπικού χαρακτήρα, αλλά όχι κάτι ιδιαίτερα έντονο. Αύριο τα φαινόμενα θα είναι ακόμα λιγότερα στο κομμάτι των βροχοπτώσεων, με κάποιες τοπικές βροχές στα δυτικότερα του νομού προς Ελευσίνα και Μέγαρα τις απογευματινές ώρες. Και την Τετάρτη παρόμοιο θα είναι η εικόνα. Ίσως νωρίς τα χαράματα αυτής της ημέρας να έχουμε πρόσκαιρη βροχόπτωση, πάλι στα δυτικά του νομού Αττικής.

Βροχές και καταιγίδες, σε ποιες περιοχές πέφτει η θερμοκρασία

Πτώση της θερμοκρασίας

Η θερμοκρασία έχει ήδη πέσει σε όλη τη χώρα. Την Τετάρτη θα έχουμε και περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας, αισθητή και στην Αττική. Μιλάμε τότε για πτώση της τάξης των 3 βαθμών κελσίου. Σήμερα στα βόρεια της Αθήνας η θερμοκρασία είναι γύρω στους 7 βαθμούς κελσίου, στο κέντρο στους 10 βαθμούς κελσίου και στα παραθαλάσσια στους 13. Παρόμοιες θα είναι οι θερμοκρασίες και αύριο αλλά την Τετάρτη στο κέντρο της Αθήνας για παράδειγμα, θα πέσουμε στους 8 βαθμούς κελσίου. Η Αττική δηλαδή θα δει μονοψήφιες τιμές.

Μια πρώτη εικόνα για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο

Γενικά από τώρα αλλά και για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο η θερμοκρασία είναι κάτω του φυσιολογικού για την εποχή επιπέδου. Για αυτή την εποχή είμαστε 5 με 6 βαθμούς κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα όσον αφορά στη θερμοκρασία. Μια πρώτη εικόνα δείχνει διατήρηση του κρύου το ερχόμενο Σαββατοκύριακο με κατώτερη θερμοκρασία τους 10 βαθμούς κελσίου και ανώτερη τους 14. Θα υπάρξουν και βροχοπτώσεις εκείνο το διήμερο, αλλά ακόμα δεν μπορούμε να πούμε που θα εστιαστούν. Η εικόνα για τις βροχοπτώσεις εκείνες τις ημέρες θα ξεκαθαρίσει από την Τετάρτη και έπειτα.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.