Με το πλοίο Euroferry Olympia να έχει δέσει στο λιμάνι Πλατυγιαλίου Αιτωλοακαρνανίας λίγο μετά τη 13.30, κορυφώνεται η αγωνία του τι θα δουν οι πυρσοσβέστες και οι άντρες της ΕΜΑΚ όταν επιχειρήσουν να μπουν εντός του.

Καταφανώς πια καταπονημένη η κα Βάνα Μπεκιάρη, σύζυγος του 63χρονου Νίκου Μπεκιάρη, ένας εκ των αγνοούμενων οδηγώ μας λέει τα εξής: «Είμαι και εγώ στο λιμάνι. Μας βοήθησε το λιμενικό να έρθουμε εδώ και ήρθε και το πλοίο. Απ’ ο, τι μας λένε θα ανοίξουν τις πόρτες για να μπει αμέσως οξυγόνο μέσα, να φύγει ο πολύς καπνός. Μετά θα μπουν οι διασώστες και οι πυροσβέστες να αρχίζουν να ψάχνουν για τους ανθρώπους μας. Να δούμε τι θα βγει. Θα ακολουθήσουν οι εμπειρογνώμονες. Είμαι πραγματικά πια σε κακή κατάσταση, εφεξής θα μιλούν για εμάς οι δικηγόροι μας».

Να σημειωθεί ότι όλες αυτές τις μέρες που μαίνεται η τραγωδία του Euroferry Olympia, η κα Μπεκιάρη έχει συγκινήσει το πανελλήνιο με την επιμονή της και τη μεγάλη μάχη της για να βρεθεί ο σύζυγος της και για να παραμένει η ίδια ενήμερη με το τι συμβαίνει με το πλοίο, έχοντας καταγγείλει ανάμεσα σε άλλα και την έλλειψη ενημέρωσης που είχαν οι συγγενείς των αγνοουμένων αλλά και την καθυστέρηση της επιχείρησης διάσωσης εντός του πλοίου. Όπως μας έλεγε η ίδια πριν από δύο ημέρες: «Συνεχίζω να αισιοδοξώ, όπως έκανα από την πρώτη στιγμή, αρκεί να μην καθυστερούν άλλο και να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν». Σήμερα τα δεδομένα έxουν πια εξ’αντικειμένου αλλάξει.

Με τα βλέμματα στραμμένα στην πόρτα του πλοίου- Τι λέει ο δικηγόρος Απόστολος Λύτρας

Ο Απόστολος Λύτρας, ένας εκ των δύο δικηγόρων της οικογένειας Μπεκιάρη είναι κάθετος ως προς το τι συνέβη αφότου άρπαξε φωτιά το πλοίο. Όπως δηλώνει στο Newsbeast: «Είναι δεδομένο ότι δεν τηρήθηκαν τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας σε αυτό το πλοίο. Την ίδια στιγμή θεωρώ ότι είναι εγκληματική ενέργεια η απόφαση το να μην πάει τελικά το πλοίο στο λιμάνι της Κέρκυρας και να ταξιδέψει για άλλες 17 ώρες. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος». Ο κος Λύτρας θεωρεί μάλιστα πως το συγκεκριμένο δυστύχημα είναι πολύ μεγαλύτερης βαρύτητας από αυτό του Norman Atlantic.

Δηλώσεις Απόστολου Λύτρα
Απόστολος Λύτρας /φωτό αρχείου

«Πρώτα να δούμε το αποτέλεσμα θα βγει» λέει ο έτερος δικηγόρος της οικογένειας

Την ίδια άποψη ενστερνίζεται μιλώντας στο Newsbeast και ο έτερος δικηγόρος της οικογένειας Σπύρος Βλάχος. Όπως μας λέει ο ίδιος: «Το κακό αποτέλεσμα αυτού του δυστυχήματος είναι μεγαλύτερο από το Norman Atlantic- και μόνο στο χρόνο επιμήκυνσης αυτής της τραγωδίας. Δεν έγιναν όμως άμεσες παρεμβάσεις για να αποσοβηθεί η ένταση αυτού του φαινομένου. Επί πέντε μέρες δεν μειώθηκε η έκθεση του κινδύνου και επί πέντε ημέρες δεν ξέρουμε τίποτα για τους αγνοούμενους.

Σπύρος Βλάχος δικηγόρος
Σπύρος Βλάχος

»Το τι θα αξιώσει η οικογένεια Μπεκιάρη, νομικά μιλώντας θα έρθει σε έναν δεύτερο χρόνο. Αυτή τη στιγμή τα γεγονότα τρέχουν και δεν έχουμε ακόμα όλα τα δεδομένα στα χέρια μας, για να μπορέσουμε και εμείς να κάνουμε τους συσχετισμούς μας και να δούμε ποιες θα είναι οι αξιώσεις μας. Η οικογένεια θα έχει όμως αξιώσεις, να είστε σίγουροι γι’ αυτό. Οι όποιες παραλείψεις των αρχών δημιουργούν ευθύνη, δηλαδή δημιουργούν θετικό αποτέλεσμα για την διεκδίκηση μιας ζημιάς. Και όχι μόνο στο κομμάτι του ελέγχου του πλοίου αλλά και στο χρόνο και στο τρόπο που έγινε η παρέμβαση αφού ξέσπασε η φωτιά. Και φυσικά υπάρχει η ευθύνη της πλοιοκτήτριας εταιρείας. Το ότι υπάρχουν παραλείψεις είναι δεδομένο και μάλιστα μεγάλης έντασης παραλείψεις. Και θα διαπιστωθούν».

Θα γίνει απόπειρα διάνοιξης του καταπέλτη

Οι Αρχές θα προχωρήσουν σε απόπειρα διάνοιξης του καταπέλτη προκειμένου τα στελέχη της Πυροσβεστικής να εισέλθουν στο πλοίο και να ξεκινήσουν εκ νέου την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης των 10 ατόμων που φέρονται ως αγνοούμενα. Στο λιμάνι του Αστακού βρίσκονται συνολικά 64 στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, μεταξύ των οποίων πυροσβέστες της 5ης και 6ης ΕΜΑΚ.

Επίσης έχουν σπεύσει τρία ρυμουλκά και πλοιάριο της πυροσβεστικής υπηρεσίας προκειμένου εάν υπάρξει κάποια αναζωπύρωση να μπορέσει να συνδράμει. Η πορεία των ερευνών θα πραγματοποιηθεί υπό την εποπτεία του υπαρχηγού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αντιστράτηγου Γιάννη Πετρούτσου και του Β’ υπαρχηγού του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχου Γεώργιου Αλεξανδράκη.