Αποκαλυπτικά είναι στα στοιχεία στην Ελλάδα για το σύνδρομο mobbing, δηλαδή την ηθική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο, που περιλαμβάνει από προσβολές και υπερβολικό φόρτο εργασίας, μέχρι και σεξουαλική παρενόχληση.

Σεμινάριο που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με τίτλο «Ηθική παρενόχληση στην εργασία», δείχνει πως το 40% των θυμάτων εμφανίζει κατάθλιψη.

Μάλιστα, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα ή καθημερινά, εργαζόμενοι ηλικίας 18-24 ετών και 55-64 ετών, σε ποσοστό που αγγίζει το 75% των συμμετεχόντων, έχει υποστεί ηθική παρενόχληση.

Στην Ελλάδα σύμφωνα με την έρευνα που έγινε τον Μάρτιο του 2021, η ηθική παρενόχληση ασκείται κυρίως με την κακή κριτικής της δουλειάς, που δεν είναι εποικοδομητική, γίνεται υποτιμητικά μειώνοντας τον εργαζόμενο, όταν δεν αφήνουν κάποιον να εκφραστεί, τον αντιμετωπίζουν σαν αόρατο, όταν τον απομονώνουν και μπορεί να φτάσει μέχρι και την σεξουαλική επίθεση σε κάποιες περιπτώσεις.

Μαρτυρίες

Η ιδρύτρια του σωματείου «No Mobbing at Work», Χρυσοπηγή Βαρδίκου, αναφερόμενη σε συγκεκριμένο περιστατικό, είπε ότι ένα άτομο που εργάζεται σε δημόσιο φορέα στην Γερμανία, βίωσε την ηθική παρενόχληση, πήγε στον προϊστάμενό του και ανάφερε το ζήτημα και τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε. Ο φορέας κινήθηκε κατά του θύτη νομικά. Το θύμα πήρε προαγωγή, πλήρωσαν την εκπαίδευσή του για να αναπτυχθεί επαγγελματικά και ο θύτης απομακρύνθηκε από τη θέση του και έχασε το δικαίωμα να εργαστεί ξανά στον δημόσιο τομέα.

«Το mobbing», επισήμανε η κ.Βαρδίκου, «είναι τραυματική εμπειρία. Η ηθική παρενόχληση ορίζεται από την συστηματικότητά της, τη διάρκεια της, όταν κάποιος υποβάλλει κάποιον ασταμάτητα σε επαναλαμβανόμενες μικρές επιθέσεις, εάν δηλαδή συμβαίνει κάθε ημέρα ή κάθε εβδομάδα και το κίνητρο είναι να βγει κάποιος εκτός του εργασιακού χώρου».