Σε ακρόαση έχει καλέσει τα στελέχη της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου (ΝΕΛ), για την Τετάρτη 10 Ιουνίου, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Ναυτιλίας Γιάννης Θεοτοκάς, με αφορμή την μη εκτέλεση ενδοκυκλαδικών δρομολογίων των επιβατηγών οχηματαγωγών πλοίων AQUA SPIRIT και AQUA JEWEL από το Λαύριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΕΛ που έχει ναυλωμένα τα δύο πλοία, είχε ζητήσει την ακινησία του AQUA JEWEL λόγω μηχανικής βλάβης έως τις 31 Μαΐου, αλλά δεν κατέστη εφικτή η αποκατάστασή του. Επίσης δεν έχουν δοθεί οι απαραίτητες διευκρινίσεις για την ακινησία του AQUA SPIRIT.

Στην περίπτωση που η ΝΕΛ δεν μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, δεν αποκλείεται το υπουργείο Ναυτιλίας να προχωρήσει σε έκπτωση της εταιρείας από τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια, την προκήρυξή τους για κάλυψη και σε απευθείας ανάθεση σε άλλη εταιρεία.

Κύκλοι της ακτοπλοΐας, δεν απέκλεισαν το δρομολόγιο που είναι εν μέρει και επιδοτούμενο και αρχίζει από το Λαύριο για Κέα-Κύθνο-Σύρο και νησιά των δυτικών Κυκλάδων, να ανατεθεί την προσεχή Παρασκευή με απευθείας ανάθεση στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “ΑΡΤΕΜΙΣ” της εταιρείας HELLENIC SEAWAYS.

Εξάλλου, τα ναυτεργατικά σωματεία Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) και Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» με σημερινή ανακοίνωσή τους ζητούν την παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα για την εξασφάλιση της ενδιαίτησης και της διαμονής των ναυτεργατών στα Ε/Γ-Ο/Γ πλοία της ΝΕΛ.

Όπως καταγγέλλουν, το πλοίο «ΜΥΤΙΛΗΝΗ» βρίσκεται στο λιμάνι Καρλόβασι της Σάμου χωρίς πετρέλαιο και τροφοδοσία από τις 20-5-2015 και στην ίδια κατάσταση, από τις 2-6-2015, είναι τα πλοία «ΘΕΟΦΙΛΟΣ», «EUROPEAN EXPRESS», «AQUA JEWELL», καθώς και το πλοίο «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ» στο Λαύριο από τις 4-6-2015.

Τα ναυτεργατικά σωματεία επιρρίπτουν επίσης ευθύνες στο ΝΑΤ και τις υπηρεσίες του, που δεν προχωράνε στην άμεση κατάσχεση και τον πλειστηριασμό των πλοίων που εντάσσονται στον νόμο «περί εγκατάλειψης», όπως έγινε πρόσφατα με το Ε/Γ-Ο/Γ «Παναγία Τήνου», παραβιάζοντας το άρθρο 29, παρ.4, του ν.1220/1981 και το άρθρο 88, παρ.6, του ν.792/1978, με αποτέλεσμα να χάνονται εκατομμύρια ευρώ σε βάρος των ασφαλισμένων του.

Στο μεταξύ, συνάντηση για το θέμα των ακτοπλοϊκών δρομολογίων του Αργοσαρωνικού πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Ναυτιλίας με πρωτοβουλία του αναπληρωτή γγ Γιάννη Θεοτοκά. Οι εμπλεκόμενες εταιρείες δεσμεύθηκαν για αύξηση των δρομολογίων ενόψει της θερινής περιόδου και με επιπλέον προσεγγίσεις σε Πόρο και Μέθανα.