Μια νέα κακοκαιρία θα πλήξει σχεδόν το σύνολο της χώρας ξεκινώντας από σήμερα (7/2/2022) αργά το απόγευμα. Την ταυτότητα της νέας σύντομης αλλά έντονης αλλαγής του καιρού δίνει στο Newsbeast ο διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος.

Όπως μας λέει ο ίδιος: «Ένα ψυχρό μέτωπο θα διασχίσει από σήμερα το βράδυ τη χώρα, κατευθυνόμενο από Βορρά (και πιο συγκεκριμένα από τα βορειοδυτικά) προς Νότο, ένα μέτωπο το οποίο θα έχει γρήγορη κίνηση. Θα προκαλέσει σημαντική πτώση της θερμοκρασίας από 8 έως και 10 βαθμούς κελσίου, συγκρίνοντας την Τρίτη με τη σημερινή μέρα. Το πιο σημαντικό στοιχείο αυτής της κακοκαιρίας είναι οι τοπικά ισχυροί άνεμοι, βορειοδυτικοί- τοπικά 8 έως 9 μποφόρ, με ρίψεις πολύ υψηλών ταχυτήτων.

Θα θέλει προσοχή στη θάλασσα και στις παράκτιες περιοχές και αυτό αφορά και στην περιοχή του Αργοσαρωνικού. Στη Δυτική Μακεδονία θα έχουμε χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα, οι οποίες θα κατέβουν και νοτιότερα στη Θεσσαλία. Παράλληλα, θα εκδηλωθούν βροχοπτώσεις, καταιγίδες κυρίως στη βορειοανατολική χώρα και στο Αιγαίο. Να σημειώσουμε εδώ ότι υπάρχει ακόμα μια αβεβαιότητα για την ένταση και τη διάρκεια των φαινομένων στο κομμάτι της Ανατολικής Στερεάς, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η Αττική.

Παγκάκι στα χιόνια

Η ταχύτητα της κίνησης του μετώπου αλλά και η θέση του βαρομετρικού χαμηλού δεν έχουν ακόμα την απόλυτη εμπιστοσύνη μας, επομένως υπάρχει αμφιβολία για τη διάρκεια και την ένταση των φαινομένων. Για το πρώτο μισό της Τρίτης δηλαδή (8/2/2022), η Αττική αλλά και η Φθιώτιδα, η Βοιωτία και η Εύβοια είναι ακόμα λίγο ασταθείς ως προς τι ενδέχεται να δώσουν σε φαινόμενα. Την Τετάρτη (9/2/2022) σταματούν τα φαινόμενα στις πιο πολλές περιοχές και από την Πέμπτη (10/2/2022) ανεβαίνει ξανά η θερμοκρασία».

Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος
Κώστας Λαγουβάρδος

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να χιονίσει και σε χαμηλότερα υψόμετρα στην Αττική

Για το «πρόσωπο» της νέας κακοκαιρίας μας μίλησε και ο Διδάκτωρ Μετεωρολογίας και συνεργάτης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, μέλος της ομάδας του meteo, Γιώργος Παπαβασιλείου. Όπως μας είπε: «Το ψυχρό μέτωπο θα αρχίσει να σαρώνει από απόψε τη χώρα με κύρια χαρακτηριστικά του τη ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας, πανελλαδικά, τους θυελλώδεις ανέμους κυρίως στα πελάγη αλλά και σε κάποιες περιοχές στη βόρεια χώρα όπου και εκεί θα έχουμε ισχυρούς ανέμους. Τα φαινόμενα θα είναι σύντομα στις περισσότερες περιοχές».

ΧΙΟΝΙ

«Θα έχουμε ακόμα χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά. Πρόσκαιρα, τις νυχτερινές ώρες απόψε και τις πρώτες πρωινές αύριο, οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν και σε χαμηλότερα υψόμετρα στη βόρεια κυρίως χώρα. Στα ορεινά και ημιορεινά του νομού της Αττικής θα χιονίσει, υπάρχει όμως το ερωτηματικό του αν τελικά οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν και σε πιο χαμηλά υψόμετρα, στα πιο Βόρεια Προάστια και σε περιοχές με 400 ακόμα και 300 μέτρα υψόμετρο, αλλά όπως είπα αυτό είναι μια πιθανότητα. Τη μεγάλη προσοχή πρέπει να τη δείξουμε στους ανέμους στις θάλασσες».

Γιώργος Παπαβασιλείου