Ο αίθριος καιρός και οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα διατηρηθούν στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας μέχρι και τα Θεοφάνια, σύμφωνα με τον Σταύρο Ντάφη.

Ο πρώτος χάρτης δείχνει την πρόγνωση για την εκδήλωση βροχοπτώσεων (αποχρώσεις πράσινου-μπλε) και χιονοπτώσεων (αποχρώσεις ροζ-μωβ) τα Θεοφάνεια. Στα Επτάνησα, την Ήπειρο, την Πελ/νησο, τη Θράκη και τα νησιά του Αν. Αιγαίου οι νεφώσεις τοπικά θα είναι αυξημένες και θα σημειώνονται παροδικές ασθενείς βροχοπτώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές θα επικρατήσει ηλιοφάνεια.

Καιρική πρόγνωση

Από την Παρασκευή 7/1 θα ξεκινήσει η σταδιακή επιδείνωση του καιρού στα δυτικά, με τις βροχοπτώσεις να είναι έντονες από τις πρωινές ώρες στα Επτάνησα και την Ήπειρο. Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής οι βροχοπτώσεις θα επεκταθούν στα ανατολικά και θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις σε μεγάλα υψόμετρα της κεντρικής και βόρειας χώρας. Η θερμοκρασία δεν θα υποχωρήσει σημαντικά μιας και θα επικρατήσουν νοτιάδες.

Οι επόμενοι χάρτες δείχνουν την πρόγνωση βροχής και χιονοπτώσεων το πρωί και το απόγευμα της Παρασκευής.

Καιρική πρόγνωση

Το Σάββατο 8/1 οι άνεμοι σταδιακά θα στραφούν σε βοριάδες και θα ξεκινήσει η πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα. Αν και οι πολικές θερμοκρασίες θα επηρεάσουν μόνο την Κεντρική Ευρώπη και τα Βόρεια Βαλκάνια όπως δείχνει ο τελευταίος χάρτης, οι χιονοπτώσεις θα εντοπίζονται και σε ημιορεινές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Παράλληλα οι βροχοπτώσεις στην Ανατολική Ελλάδα θα είναι τοπικά ισχυρές, συνοδεία ισχυρών ανέμων.

Καθώς βαδίζουμε προς τα μέσα Ιανουαρίου, η θερμοκρασία επανέρχεται στα φυσιολογικά ή και λίγο κάτω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Τέλος, φαίνεται ότι η χώρα μας θα δεχθεί άφθονες βροχοπτώσεις και χιόνια κυρίως στα ορεινά μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2022.

Καιρική πρόγνωση

*O Σταύρος Ντάφης είναι Φυσικός-Μετεωρολόγος Ph.D. συνεργάτης στα meteo.gr, climatebook.gr και στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών