Η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον που είναι πλέον κυρίαρχη και στην Ελλάδα φέρνοντας νέο ρεκόρ κρουσμάτων σήμερα με τον αριθμό σοκ των 28.828 μολύνσεων covid-19 σε ένα 24ωρο είχε σαν αποτέλεσμα τα νέα μέτρα να εφαρμοστούν από αύριο, αλλάζοντας τα δεδομένα για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς.

Οι νέοι περιορισμοί που αφορούν την εστίαση και τη διασκέδαση θα ξεκινήσουν από αύριο, Πέμπτη (30/12), με την Επιτροπή που έκανε την εισήγηση να καλεί τους πολίτες να εμβολιαστούν καθώς ο εμβολιασμός καλύπτει την μετάλλαξη Όμικρον.

Ήδη η χθεσινή έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού λόγω της Όμικρον άλλαξε τις αποφάσεις της κυβέρνησης με την εισήγηση των ειδικών οι οποίοι εκτίμησαν την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, να δείχνουν αυστηρότερους περιορισμούς νωρίτερα από ό,τι είχε ανακοινωθεί. Τις ανακοινώσεις των νέων μέτρων έκανε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Ο Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε ότι:

  • Διασκέδαση και εστίαση θα λειτουργούν έως τις 00:00 μόνο για καθήμενους σε τραπέζια 6 ατόμων, χωρίς ορθίους και χωρίς μουσική. Για το ρεβεγιόν το ωράριο θα ισχύει έως τις 02:00, αλλά θα ισχύει η απαγόρευση ορθίων και χωρίς μουσική.
  • Όλα τα υπόλοιπα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί για τις 3 Ιανουαρίου, όπως η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας, η τηλεργασία και το ποσοστό στις εξέδρες των γηπέδων ισχύει από αύριο το πρωί.

Ακόμη ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα επανεκτιμήσει όλο το πλαίσιο και ως προς την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και για τον χρόνο που θα ισχύουν τα πιστοποιητικά.

Ανακοίνωσε επίσης ότι απαγορεύονται τα πάρτι σε ιδιωτικό και δημόσιο χώρο έτσι ώστε να αποφευχθεί η μεταφορά της βραδινής διασκέδασης σε άλλους χώρους.

Όλα τα νέα μέτρα που μπαίνουν σε εφαρμογή από την Πέμπτη 30/12 στις 06:00

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζόμενους στην εστίαση, στα ΜΜΜ, σούπερ μάρκετ και όπου υπάρχει συνωστισμός.
  • Τίθεται ωράριο στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα, η χωρίς μουσική και μόνο με καθήμενους. Μετρικές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και 6 άτομα ανά τραπέζι.
  • Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Όπως είπε ο υπουργός, αν το μέτρο δεν τηρηθεί οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.
  • Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων η επίσκεψη θα γίνεται μόνο με pcr test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.
  • Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα εφαρμοστεί έως και 50% ενώ θα ισχύσει και το κυλιόμενο ωράριο.

Σημειώνεται πως τα συγκεκριμένα μέτρα θα έχουν ισχύ έως τις 16 Ιανουαρίου, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, ωστόσο αυτό μπορεί να αλλάξει.