Ο διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, εξηγεί στο Newsbeast πως θα κινηθεί ο καιρός με την νέα κακοκαιρία που θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, σήμερα (10/12/2021) σημειώθηκαν ήδη αρκετές βροχές στην Δυτική Ελλάδα. Όπως μας λέει ο ίδιος: «από το πρωί έχουν πέσει 40 έως και 50 χιλιοστά βροχής. Εδώ και ένα μήνα σε αυτή την ευρύτερη περιοχή συσσωρεύεται το ένα σύστημα πάνω στο άλλο».

Όσον αφορά αυτό το σύστημα, το οποίο έκανε κι ένα σύντομο πέρασμα από Αττική, τώρα βρίσκεται πάνω από το Αιγαίο όπου αναμένεται να επηρεάσει τα ανατολικά νησιά του.

Σημειώνεται ότι η ΕΜΥ αναβάθμιση το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, κάνοντας λόγο για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Πότε χτυπά το νέο κύμα κακοκαιρίας

«Από αύριο τις πρώτες πρωινές ώρες θα έχουμε ένα νέο κύμα κακοκαιρίας, το οποίο θα είναι και πιο σοβαρό και θα έχει παρόμοια πορεία με τα προηγούμενα – θα κινηθεί γρήγορα από τα δυτικά προς τα ανατολικά» μας λέει ο κος Λαγουβάρδος και συνεχίζει: «Θα δώσει μεγάλα ύψη βροχής αύριο Σάββατο 11/12/2021 μέχρι το μεσημέρι, κυρίως στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά Ελλάδα και την Δυτική Πελοπόννησο. Στην συνέχεια θα κινηθεί ανατολικά και θα πλήξει από την Αττική και ανατολικότερα».

Αμάξι εν μέσω κακοκαιρίας

Το Σάββατο το μεσημέρι οι πολλές βροχές στην Αττική

Όπως υπογραμμίζει ο κος Λαγουβάρδος, τα φαινόμενα στην Αττική θα ξεκινήσουν το μεσημέρι του Σαββάτου. «Από το απόγευμα όμως η βροχή θα σταματήσει και θα αρχίσει να “φεύγει” προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου όπου θα χτυπήσει το βράδυ του Σαββάτου. Με δύο λόγια: το κενό των βροχών στις περιοχές που έβρεξε σήμερα δεν θα είναι ούτε ένα δώδεκα ώρες  μέχρι αύριο».

Οι ισχυροί νοτιάδες

Αυτό το νέο σύστημα κακοακιρίας συνοδεύεται και με ισχυρούς νότιους-νοτιοδυτικούς ανέμους. Σύμφωνα με τον κο Λαγουβάρδο, το πρώτο μισό του Σαββάτου οι άνεμοι θα είναι πολύ ενισχυμένοι στο Ιόνιο πέλαγος και ανοιχτά της Πελοποννήσου με 6 και 7 μποφόρ ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα από τον έντονο κυματισμό στις ακτές της Πελοποννήσου και της Δυτικής Στερεάς. «Κινούμενοι προς τα ανατολικά αυτοί οι ισχυροί άνεμοι θα επηρεάσουν και τον Σαρωνικό» λέει ο κος Λγουβάρδος και προσθέτει: «Την ώρα που αναμένουμε στην Αθήνα την ισχυρή βροχόπτωση θα επικρατούν και ισχυροοί νοτιάδες στο Σαρωνικό από 7 έως και 8 τοπικά μποφόρ. Θα χρειάζεται προσοχή δηλαδή στις νότιες ακτές της Περιφέρειας αλλά και στις μαρίνες. Οι άνεμοι θα είναι ισχυροί και μέσα στο κέντρο της πόλης.

Ισχυροί άνεμοι λόγωτης κακοκαιρίας

Η ένταση τους θα πέσει από το Σάββατο το βράδυ. Παρόλα αυτά, αύριο οι θερμοκρασίες θα είναι ήπιες και η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάνει τους 17 βαθμούς κελσίου.  Την Κυριακή ο καιρός θα έχει “καθαρίσει” στις περισσότερες περιοχές της χώρας».

Πότε έρχεται το χειμερινό σκηνικό

O κ. Λαγουβάρδος μας έδωσε και τις πρώτες εκτιμήσεις για την ερχόμενη εβδομάδα. «Από την ερχόμενη Τρίτη (14/12/2021) θα πάμε πια σε έναν άλλο καιρό και ένα εντελώς χειμωνιάτικο σκηνικό. Οι άνεμοι θα γυρίσουν σε βοριάδες και η θερμοκρασία θα πέσει αισθητά.

Την ερχόμενη Τετάρτη για παράδειγμα η θερμοκρασία στην Αθήνα αναμένεται να είναι 10 βαθμοί Κελσίου. Αυτό το σκηνικό πιθανόν να κρατήσει μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας».