Ένα «μίνι» πακέτο παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό, με στόχο το νοικοκύρεμα του συστήματος, συζητά η κυβέρνηση. Στις διαπραγματεύσεις η ελληνική πλευρά αναμένεται να ανοίξει πέντε θέματα για να μπει ζεστό χρήμα στα ταμεία, ωστόσο δεν συζητά μειώσεις συντάξεων.

Τα θέματα που μπαίνουν στο τραπέζι είναι η δημιουργία ενός «κουμπαρά» για το ασφαλιστικό σύστημα, η ενοποίηση Ταμείων, η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, η λήψη μέτρων για τους ελεύθερους επαγγελματίες και ο περιορισμός των πρόωρων συντάξεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (μέσα από την κατάργηση των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου).

Στον αντίποδα η ελληνική πλευρά λέει «Όχι» στην εφαρμογή διατάξεων – π.χ. ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που οδηγούν σε περικοπές συντάξεων.

Απώτερος σκοπός, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του «Έθνους», είναι οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό να γίνουν τμηματικά, προκειμένου στο ενδιάμεσο να παρακολουθείται και η πορεία των εσόδων.

Η ηγεσία του υπουργείου εκτιμά πως από τη ρύθμιση οφειλών μπορεί να εξοικονομήσει 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να αποφύγει ασφυκτικές πιέσεις για γενικευμένες ανατροπές.