Στις αρχές Δεκεμβρίου προσδιορίζει την κορύφωση του τέταρτου κύματος του κορονοϊού ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος προβλέπει μία πρόσκαιρη επιβράδυνση για λίγες ημέρες και εκ νέου επιτάχυνση στη συνέχεια.

Ο καθηγητής τοποθετεί την κορύφωση του τέταρτου κύματος συγκεκριμένα στις 3-4 Δεκεμβρίου, με περίπου 7.300 κρούσματα ημερησίως.

Ερωτηθείς σχετικά με την επάρκεια των μέτρων που είναι σε ισχύ για τους ανεμβολίαστους προκειμένου να φθάσουμε στο τέλος της πανδημίας, ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι εξαρτάται πώς θέλουμε να φθάσουμε εκεί. Εξήγησε πως για να γίνει γρήγορα, χρειάζονται πολύ δραστικά μέτρα. Αντίθετα, αν επιλέξεις έναν πιο ήπιο τρόπο, που θα αφήνει την κοινωνία και την οικονομία να λειτουργεί με κανονικότητα, «αυτό θα κοστίζει δυστυχώς ανθρώπινες ζωές. Και βλέπουμε την αύξηση των θανάτων αυτήν την στιγμή».

Ο καθηγητής χαρακτήρισε επίσης «εγκληματική» τη συμβολή ορισμένων επαγγελματικών υγείας στο να μην κάνουν το εμβόλιο συμπολίτες μας.

Κορονοϊός – Καπραβέλος: Πεθαίνουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ – Κάτι πρέπει να γίνει με τα σχολεία

Εφιαλτική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας, καθώς η πίεση που δέχονται από τους ασθενείς με κορονοϊό είναι τεράστια, όπως εξηγεί ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, ο οποίος συγκλονίζει λέγοντας ότι «πεθαίνουν και άνθρωποι εκτός ΜΕΘ». 

«Δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει την πόρτα του νοσοκομείου ασθενής και να τον διώξουμε. Πεθαίνουν και άνθρωποι εκτός ΜΕΘ, γιατί το σύστημα έχει φτάσει στα όρια του και δεν μπορούμε να κλιμακώσουμε τη θεραπεία. Είναι εφιάλτης να έχουμε ασθενή με δύσπνοια, να μην έχει οξυγόνο και να του λέμε ότι δεν έχει κρεβάτι στην εντατική» λέει χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ