Λίγες ώρες δουλειάς με αμοιβή όσο όσο αναζητούν πλέον οι άνεργοι, με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί η μερική απασχόληση. Χαρακτηριστικό της απόγνωσης είναι το γεγονός ότι 973.000 άνεργοι (το 78,1% του συνόλου) είναι διατεθειμένοι να εργασθούν ακόμη και με μερική απασχόληση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΙΚΑ για την απασχόληση τον Ιούλιο του 2014, παρατηρείται αύξηση της μερικής απασχόλησης κατά 38,83% στις κοινές επιχειρήσεις, σε σχέση με τον Ιούλιο του 2013.

Μάλιστα, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, ο ένας στους τρεις εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα αμείβεται σήμερα με 300 ευρώ καθαρά (έως 440 ευρώ μεικτά) λόγω της έκρηξης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των «Νέων», τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι το ποσοστό της μερικής απασχόλησης ανέρχεται στο 9,9% του συνόλου των απασχολούμενων (περίπου 350.000). Από το υποσύνολο αυτό των εργαζομένων, το 69,1% έκανε αυτή την επιλογή διότι δεν μπόρεσε να βρει πλήρη απασχόληση, το 6,4% για άλλους προσωπικούς ή οικογενειακούς λόγους, το 3,9% γιατί εκπαιδεύεται, το 2,3% διότι φροντίζει μικρά παιδιά ή εξαρτώμενους ενηλίκους και το 18,3% για διάφορους άλλους λόγους.