Στο στόχαστρο των καταληψιών της Νομικής έπεσε το ιστορικό εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων επί της οδού Σόλωνος. Η επίθεση στο νεοκλασικό κτίσμα του 19ου αιώνα προκάλεσε, μεταξύ άλλων, την εισαγγελική παρέμβαση.

Η ανέγερση του μικρού πλην ιστορικού ναού υπολογίζεται γύρω στο 1850 και είχε στόχο να αποτελέσει παρεκκλήσι της «Ελπίδας», του πρώτου νοσοκομείου που κτίστηκε στην Αθήνα, και στη θέση του οποίου βρίσκεται σήμερα το Πνευματικό Κέντρο Αθηνών.

Ο εφημέριος του ναού, πατήρ Ευάγγελος, μιλώντας στο «Έθνος» για το ιστορικό εκκλησάκι, που αποτελεί μετόχι της Ι.Μ. Πεντέλης, φορτισμένος συναισθηματικά για τις κλοπές και τους βανδαλισμούς που έγιναν στο εσωτερικό του, μιλά για μεγάλες ζημιές, στις οποίες ευτυχώς δεν συμπεριλαμβάνονται οι τοιχογραφίες του.

Οι ζημιές έγιναν αντιληπτές στις 05:40 το πρωί της Κυριακής από τη νεωκόρο του ναού. «Η πόρτα ήταν παραβιασμένη και στο εσωτερικό της εκκλησίας επικρατούσε χάος», σημειώνει ο πατήρ Ευάγγελος και συμπληρώνει: «Οι βάνδαλοι κατέστρεψαν τα στασίδια, το αναλόγιο του ψάλτη και ένα προσκυνητάρι. Αφαίρεσαν όλες τις καρέκλες, γύρω στις τριάντα, ενώ έσπασαν ακόμα την ξύλινη εικόνα της Παναγίας, αφαιρώντας όλα τα τιμαλφή που είχαν αφήσει οι πιστοί. Σταυρούς, αλυσίδες, δακτυλίδια και άλλα…».

Σύμφωνα με τον εφημέριο, οι άγνωστοι βεβήλωσαν ακόμα και το Ιερό Βήμα, από το οποίο αφαίρεσαν το αρτοφόριο, αναποδογύρισαν ό,τι βρήκαν μπροστά τους, κλέβοντας ό,τι αντικείμενο έκριναν ότι έχει αξία, όπως ασημένιους δίσκους και καντήλια. Έκλεψαν, ακόμα και το ταμείο του φιλόπτωχου, ωστόσο δεν κατάφεραν να παραβιάσουν το ταμείο του ναού. Οι καρέκλες και τα άλλα ξύλινα αντικείμενα που απέσπασαν από το εκκλησάκι, όπως αναφέρει ο πατήρ Ευάγγελος, χρησιμοποιήθηκε ως καύσιμη ύλη, σύμφωνα με μαρτυρίες περαστικών και περιοίκων, ενώ οι κλοπές και βανδαλισμοί εκτιμάται ότι έγιναν γύρω στις 04:00-05:00 τα ξημερώματα.

Στην παραγγελία του ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλ. Ζαγοραίος, ζητά την άσκηση δίωξης για μια κακουργηματική και τέσσερις πλημμεληματικές πράξεις για τα επεισόδια, τις φθορές, τους εμπρησμούς και τις κλοπές γύρω από τη Νομική, καλώντας ταυτόχρονα τις αστυνομικές αρχές να προχωρήσουν άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να αποτραπούν περαιτέρω επεισόδια.

Ρόπαλα και καδρόνια

Η κατάληψη στη Νομική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου ξεκίνησε την Παρασκευή το πρωί, όταν μία ομάδα κουκουλοφόρων, φέροντας -σύμφωνα με καταγγελίες- ρόπαλα και καδρόνια έβγαλε έξω από το κτίριο όσους φοιτητές είχαν ήδη προσέλθει.

Αιτήματά τους, μεταξύ άλλων, είναι η απελευθέρωση του φυλακισμένου Σάββα Ξηρού αλλά και έγκλειστων συγγενών, μελών της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Οι κουκουλοφόροι την Παρασκευή δεν δίστασαν μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να τραυματίσουν φοιτητή στο κεφάλι επειδή ήθελε να μπει στο κτίριο.