Η πανδημία καλπάζει και το ρεκόρ στον αριθμό κρουσμάτων ήρθε χθες (4.11) για να εντείνει την ήδη υπάρχουσα ανησυχία σχετικά με τη διασπορά. Ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής εξέφρασε την άποψη ότι «πάντα πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι το ενδεχόμενο lockdown για να μην δίδεται το μήνυμα ότι τελειώσαμε».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε «δεν μπορούμε να συνεχίζουμε με ανοχή στο θάνατο. Έχουμε κάθε μέρα 40-50 θανάτους, αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Να κάνουμε μία συζήτηση επί της ουσίας. Ο εμβολιασμός είναι το μεγάλο όπλο, στην πορεία των πραγμάτων θα έχουμε και φάρμακο». Όπως είπε «κανείς δεν θέλει lockdown, ούτε εισηγούμαι κάτι τέτοιο» αλλά πρέπει να μην τίθενται με απόλυτο τρόπο ορισμένα πράγματα, καθώς «ο απόλυτος λόγος ότι δεν θα γίνει ποτέ είναι σα να λέμε τελειώσαμε».

Ζήτησε να «δούμε στα σοβαρά τη μείωση της πληρότητας σε γήπεδα, θέατρα, μπαρ, κέντρα διασκέδασης και κάθε χώρο που συγκεντρώνονται πάρα πολλοί άνθρωποι. Τα Μέσα Μεταφοράς πρέπει να βάλουμε στο τραπέζι». Επισήμανε τη σημασία της τήρησης μέτρων όπως μάσκες, αποστάσεις και αποφυγή συγχρωτισμού και από τους εμβολιασμένους πολίτες.

«Δεν είναι καιρός για συνένωση τμημάτων»

Κάλεσε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη μεταφορά προσωπικού από κέντρα Υγείας και δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας στα νοσοκομεία, λέγοντας ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αποτελεί ανάχωμα αλλά και εργαλείο για τον εμβολιασμό και αυτή τη στιγμή χρειάζεται όρθια. Τόνισε επίσης ότι «δεν είναι καθόλου καιρός για συνένωση τμημάτων στα σχολεία» καθώς είναι «σα να πηγαίνουμε γυρεύοντας».

Σχετικά με την πρόβλεψη του καθηγητή Τζανάκη πως θα νοσήσουν ένα εκατ. ανεμβολίαστοι πολίτες μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι δεν μπορεί ούτε να την επιβεβαιώσει αλλά ούτε και να την απορρίψει. Πρόσθεσε ότι προφανώς τα νούμερα αυτά θα προκύπτουν εάν η πολιτεία δεν κάνει τίποτα για να ανακόψει την πορεία της πανδημίας, κάτι που δεν πρόκειται να γίνει. «Δεν μπορούμε να μην κάνουμε τίποτα» είπε χαρακτηριστικά.

Με αφορμή το χάπι της εταιρίας Merc ο καθηγητής τόνισε ότι το μεγάλο όπλο είναι ο εμβολιασμός και πως το φάρμακο αποτελεί αναμφίβολα ένα πάρα πολύ σημαντικό όπλο στη φαρέτρα μας αλλά η μεγάλη λύση είναι ο εμβολιασμός. Εξήγησε ότι βάσει των όσων έχουν γίνει γνωστά η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου είναι στο 50% ενώ η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού είναι 90% και άνω.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.