Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την εισαγωγή στη χώρα μας της θεραπείας των μονοκλωνικών αντισωμάτων αλλά και του χαπιού της Merck κατά του κορονοϊού, τα οποία σύμφωνα με τους ειδικούς αποτελούν ένα σημαντικό νέο εργαλείο για την αντιμετώπιση της COVID-19, που δείχνει να είναι σε έξαρση σε όλη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η Ελλάδα σύντομα πρόκειται να προμηθευτεί το χάπι της Merck, αλλά και τη θεραπεία των μονοκλωνικών, επισημαίνοντας πως οι σχετικές συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως ο κόσμος πρέπει να εμβολιαστεί, καθώς η παραγωγή των φαρμάκων δεν επαρκεί, ώστε να αντιμετωπιστεί η έξαρση των κρουσμάτων.

«Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε κάποια από αυτά αλλά δεν θα έχουμε 100.000 φάρμακα αλλά 10.000 φάρμακα, την ώρα που έχουμε 6.800 νέα κρούσματα την ημέρα» είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας. Δυστυχώς, όπως τόνισε, δεν υπάρχει παραγωγή φαρμάκων διεθνώς τέτοια για να αντιμετωπίσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων που έχουμε σήμερα. Έτσι, επεσήμανε ότι θα πρέπει να φοράμε τις μάσκες, να αποφεύγουμε τον συχγρωτισμό και να κάνουμε συχνά τεστ.

Σημειώνεται ότι χθες Πέμπτη 4/11 η χώρα μας κατέγραψε 6.808 κρούσματα, 42 θανάτους και 441 διασωληνωμένους.

«Πράσινο φως» στο χάπι της Merck στη Βρετανία

Αξίζει να σημειωθεί πως το χάπι της Merck έλαβε χθες Πέμπτη 4/11 για πρώτη φορά έγκριση από τη βρετανική ρυθμιστική αρχή για τα φάρμακα, μία εξέλιξη που ενδέχεται να αλλάξει την πορεία της πανδημίας.

Σημιεειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη θεραπεία για τον κορονοϊό που χορηγείται από το στόμα, και αναμένεται μετά τη Βρετανία, να ανάψουν πράσινο φως για τη χρήση του και οι ΗΠΑ.

Στην ίδια τιμή θα διαθέτει το χάπι της κατά του κορονοϊού η Merck σε όλη την Ευρώπη, είτε η προμήθεια γίνει μέσω του μηχανισμού της ΕΕ είτε με διμερή συμφωνία.

Όσον αφορά στην τιμή του, διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει να κοστίζει σχεδόν 700 δολάρια το κουτί -που σημαίνει 18 δολάρια το χάπι– κάτι που «μεταφράζεται» για τα ελληνικά πεπραγμένα σε 605 ευρώ το κουτί, ήτοι 15,50 ευρώ το χάπι.

Το φάρμακο με το όνομα Lagevrio έχει βρεθεί υπό στενή παρακολούθηση αφότου τα στοιχεία τον περασμένο μήνα έδειξαν ότι μπορεί να μειώσει στο μισό τις πιθανότητες θανάτου ή νοσηλείας για όσους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρή COVID-19, όταν χορηγείται νωρίς κατά την εμφάνιση της νόσου.

Το συγκεκριμένο χάπι περιέχει τη δραστική ουσία μολνοπιραβίρη και πρόκειται για μια εύκολη στη χορήγηση θεραπεία που μείωσε στο μισό τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου από Covid-19 για άτομα με ήπια ή μέτρια συμπτώματα, κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών.

Σύμφωνα με τους καθηγητές του ΕΚΠΑ, πρόκειται για μία πολύ σημαντική απόφαση. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η θεραπεία σε μορφή χαπιού είναι εύκολα προσβάσιμη από το ευρύ κοινό, εύκολα παράγεται σε μεγάλες ποσότητες και διανέμεται ακόμα και σε χώρες χαμηλής και μεσαίας κοινωνικο-οικονομικής στάθμης που μπορεί να έχουν μειωμένη προσβασιμότητα σε εμβόλια.

Το συγκεκριμένο χάπι, σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, σε πρώτη φάση θα χορηγείται σε σε ασθενείς με παράγοντες που μας προειδοποιούν για βαριά νόσηση, όπως μεγάλη ηλικία, παχυσαρκία συννοσηρότητες, νεοπλασίες και ανοσοκατασταλτικές θεραπείες.