Η κακοκαιρία «Αθηνά» φτάνει τις επόμενες ώρες στην Ελλάδα, με τον Σάκη Αρναούτογλου να προειδοποιεί για τα έντονα φαινόμενα του καιρού. Μάλιστα οι άνεμοι θα φτάσουν έως και τα 11 Μποφόρ στο Ιόνιο.

Στο δελτίο καιρού της ΕΡΤ ο Σάκης Αρναούτογλου έκανε λόγο για μία σοβαρή κακοκαιρία, η οποία από το βράδυ της Τετάρτης (6/10) θα χτυπήσει τη χώρα, με τα δυτικά και τα νησιά του Ιονίου να δεχτούν τις πρώτες έντονες καταιγίδες.

Τα φαινόμενα θα είναι έντονα και επικίνδυνα, ενώ θα συνοδεύονται με ισχυρούς ανέμους που θα ξεπερνούν στο Ιόνιο τα 120 χιλιόμετρα, αλλά και από χαλάζι.

Πότε η κακοκαιρία θα φτάσει στην Αττική

Αρχικά η χώρα θα χωριστεί στα δύο, καθώς οι πιο ανατολικές περιοχές δεν θα έχουν φαινόμενα, αλλά γρήγορα αυτό θα αλλάξει.

Την Πέμπτη, θα επηρεαστεί η Πελοπόννησος, ενώ οι μπόρες θα φτάσουν αργότερα και στην Αττικοβοιωτία και έως το βράδυ τα φαινόμενα θα επηρεάσουν και την ανατολική Μακεδονία.

Έντονες θα είναι οι βροχές στην Αττική και το πρωί της Παρασκευής, με τον καιρό να μην αλλάζει στην περιοχή έως και το απόγευμα.

Δείτε την πρόγνωση του Σάκη Αρναούτογλου

Οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας

Σεπεριοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η Γενική Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας τονίζει στους πολίτες πως θα πρέπει να:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.