Στον απολογισμό της δράσης του κεντρικού λιμεναρχείου της Πάτρας προχώρησε σήμερα ο λιμενάρχης Τρύφων Κοροντζής, τονίζοντας παράλληλα, ότι βασικός στόχος ήταν και παραμένει η αντιμετώπιση των οργανωμένων μορφών εγκληματικότητας.

Όπως πρόσθεσε, οι υπηρεσίες του λιμεναρχείου έχουν να επιδείξουν τα τελευταία χρόνια μεγάλο αριθμό επιτυχιών στην καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών, της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και του λαθρεμπορίου προϊόντων καπνού.

Παραθέτοντας στοιχεία για την παράνομη διακίνηση μεταναστών, ο Τρύφων Κοροντζής ανακοίνωσε ότι το 2014 συνελήφθησαν 183 άτομα που κατηγορήθηκαν ως διακινητές μεταναστών, 647 αλλοδαποί οι οποίοι επιχείρησαν να ταξιδέψουν προς Ιταλία με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, καθώς και 596 αλλοδαποί που προσπάθησαν να εισέλθουν σε πλοίο κρυμμένοι σε φορτηγά, τροχόσπιτα και επιβατικά αυτοκίνητα.

Επίσης όπως ανακοίνωσε ο λιμενάρχης, στο πλαίσιο ελέγχων που έγιναν σε συνεργασία με την αστυνομία στην παραλιακή ζώνη έξω από το λιμάνι για τον εντοπισμό αλλοδαπών που δεν κατέχουν νομιμοποιητικά έγγραφα, συνελήφθησαν 378 άτομα. Όμως, όπως τόνισε σε αυτό το σημείο, πολλοί από τους αλλοδαπούς που εντοπίστηκαν έξω από το λιμάνι είτε είχαν υποβάλει αίτηση για παροχή πολιτικού ασύλου, είτε είχαν υπηρεσιακά σημειώματα για παραμονή λίγων ημερών στην Ελλάδα. Ακόμη ανέφερε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των αλλοδαπών που επιχειρούν να φύγουν προς την Ιταλία είτε με πλαστά έγγραφα, είτε κρυμμένοι σε κάποιο όχημα, είναι Σύριοι και ακολουθούν οι υπήκοοι Αφγανιστάν.

Επίσης, ο Τρύφων Κοροντζής ανέφερε ότι πολλοί από τους αλλοδαπούς που εντοπίζονται να προσπαθούν να φύγουν προς την Ιταλία είναι ανήλικοι. Όσον αφορά τον αριθμό των ατόμων που έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο σε εγκαταλελειμμένα εργοστάσια απέναντι από το νέο λιμάνι και προσπαθούν καθημερινά να κρυφτούν σε κάποιο φορτηγό, εκτιμάται ότι είναι δεκάδες.

Σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας μέσα στο νέο λιμάνι, ο Τρύφων Κοροντζής τόνισε ότι είναι αρμοδιότητα του Οργανισμού Λιμένος Πατρών η αποτελεσματική περίφραξη του χώρου, όπου εφαρμόζεται ο κώδικας ασφαλείας ISPS και ο αριθμός των ατόμων που έχουν την ευθύνη της φύλαξης, μέσω εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας.

Παράλληλα, τόνισε ότι σε καθημερινή βάση, λιμενικοί περιπολούν μέσα στη λιμενική ζώνη, ώστε να αποτρέπουν την είσοδο αλλοδαπών που δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών και του λαθρεμπορίου καπνού, ο Τρύφων Κοροντζής ανακοίνωσε ότι το 2014 εντοπίστηκαν 1.500 κιλά χασίς, 11 κιλά ηρωίνης, 7 κιλά κοκαΐνης και περίπου 30.000 πακέτα λαθραίων τσιγάρων.

Ακόμη, ο κεντρικός λιμενάρχης ανακοίνωσε ότι το 2014 εντοπίστηκαν 14.358 υπέρβαρα οχήματα, ενώ όπως πρόσθεσε, ήταν σημαντική η δραστηριότητα του λιμεναρχείου στον έλεγχο και την εφαρμογή των κανόνων ασφάλειας ναυσιπλοΐας που διασφαλίζουν όπως πρόσθεσε, την τήρηση και τον έλεγχο εφαρμογής των κανόνων ναυτικής ασφάλειας στα πλοία και τις λιμενικές εγκαταστάσεις.