Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί στην Κρήτη μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που έγινε στην περιοχή της Άρβης, στο Ηράκλειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ υπάρχουν πληροφορίες για δύο εγκλωβισμένους: έναν στο χωριό Αρκαλοχώρι, όπου γίνονται εργασίες σε μία εκκλησία και έναν στο χωριό Πατσίδερος.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε: «Έχουμε ζητήσει να εκκενωθούν τα σχολεία. Τα παιδιά βρίσκονται στα προαύλια. Ο σεισμός ήταν δυνατός και μεγάλος σε διάρκεια».

Με βάση το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο μετά την αρχική δόνηση καταγράφηκαν αρκετοί μετασεισμοί της τάξης των 3,7 και 4,6 Ρίχτερ.

Ισχυρός σεισμός στην Κρήτη: Κατολισθήσεις και εκκενώσεις κτηρίων

Σεισμός στη Κρήτη

Ζημιές έχουν σημειωθεί στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου και βράχοι έχουν πέσει στους δρόμους. Ζημιές έχουν σημειωθεί σύμφωνα με πληροφορίες του cretalive.gr και στις Αγιές Παρασκιές αλλά και στο Θραψανό, ιδίως σε παλαιά κτίσματα.

Κλειστός είναι ο δρόμος προς τον Προφήτη Ηλία λόγω κατολίσθησης. Αυτοκίνητο καταπλακώθηκε από βράχια χωρίς να τραυματιστεί κανείς από τους επιβάτες. Μετά την αρχική σεισμική δόνηση εκκενώθηκε το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου.

Μιλώντας στο Newsbeast ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος είπε ότι πρόκειται για έναν πολύ ισχυρό σεισμό, κοντά στα 6 Ρίχτερ και ότι είναι απίθανο να μην είναι ο κύριος σεισμός. Όπως ανέφερε υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια και τόνισε ότι η συγκεκριμένη περιοχή είχε έντονη η σεισμική δραστηριότητα όλο το καλοκαίρι.

Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ με C130 στην Κρήτη – Υπουργικό κλιμάκιο μεταβαίνει στην περιοχή για αυτοψία

Η διυπουργική ομάδα των φυσικών καταστροφών (Στυλιανίδης, Τριαντόπουλος, Καραγιάννης) έχει κινητοποιηθεί και παρακολουθεί τον σεισμό στην Κρήτη. Ήδη κλιμάκιο της ΕΜΑΚ μεταφέρεται με C130 για συνδρομή σε απεγκλωβισμούς και επιπλέον κλιμάκιο αρμοδίων υπουργών θα μεταβεί εντός της ημέρας για να αυτοψία ζημιών στα χωριά της περιοχής που επλήγη από το σεισμό (Αρκαλοχώρι κλπ).