Πρόσωπο αρχίζουν να αποκτούν αυτοί που βρίσκονται πίσω από την υποκίνηση των αντιεμβολιαστών. Αυτό, τουλάχιστον δείχνουν οι συντονισμένες κινήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με το Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Η δύναμη των social media ήταν εκείνη που γιγάντωσε το κίνημα των αντιεμβολιαστών όπως ονομάστηκε και επιτήδειοι – με όχι καθαρούς στόχους ακόμα – διείσδυσαν και εκμεταλλεύτηκαν την ανασφάλεια, τον φόβο αλλά και την άγνοια όσων διστάζουν να εμβολιαστούν.

Τα ηλεκτρονικά ίχνη τους πρόδωσαν

Κόσμος συγκεντρώνεται κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Δεν ήταν δύσκολο για τους αξιωματικούς του Σώματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να εντοπίσουν τις ιστοσελίδες που παροτρύνουν τους πολίτες είτε να μη φορούν μάσκα είτε να μην εμβολιάζονται. Επίσης, δεν ήταν δύσκολο να βρουν και τους νομικούς που με το αζημίωτο εκμεταλλεύονταν τους πολίτες δίνοντάς τους συμβουλές. Ήδη, έχουν εντοπιστεί δεκάδες κλειστές ομάδες και προφίλ στα social media και αρκετές από αυτές θα διαβιβαστούν σήμερα στον εισαγγελέα. Κάποιες από αυτές είναι και εταιρείες. Από αυτές κάποιες καλούν σε ανυπακοή και κάποιες άλλες εμπορεύονται μηνύσεις αλλά και νομικές συμβουλές.

Αύριο το πόρισμα της ΕΛ.ΑΣ.

Την Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, θα ανακοινωθούν τα πορίσματα της έρευνας με αντικείμενο περιπτώσεις στο Διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες παραβιάζουν τη νομοθεσία σχετικά με τη δημόσια ασφάλεια και τη δημόσια υγεία. Το ανακοίνωσε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. «Ακολουθώντας την εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, η υπηρεσία μας εργάζεται εντατικά για τη διερεύνηση περιπτώσεων στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι οποίες παραβιάζουν τη νομοθεσία σχετικά με τη δημόσια ασφάλεια και τη δημόσια υγεία. Τα πορίσματα της έρευνας θα ανακοινωθούν την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021».

Πειθαρχικό για τους δικηγόρους που στηρίζουν αρνητές

Την Κυριακή, η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας πήρε θέση σχετικά με τον χειρισμό υποθέσεων από δικηγόρους αρνητών της πανδημίας και αντιεμβολιαστών.

Και δεν πήρε απλά θέση αλλά θέτει σε εφαρμογή και πειθαρχικές διαδικασίες.

Ξεκαθαρίζει ότι είναι αντίθετη σε γενικεύσεις, αφορισμούς, συνωμοσιολογίες άκριτες στοχεύσεις υγειονομικών και εκπαιδευτικών και ακραίες θέσεις, από όπου και να εκφράζονται.

Καλεί μάλιστα τις δικαστικές και εν γένει δημόσιες αρχές να γνωστοποιούν στους δικηγορικούς συλλόγους τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους για την πειθαρχική διερεύνηση συμπεριφορών δικηγόρων.

Παράλληλα, η Συντονιστική Επιτροπή υπενθυμίζει στους δικηγόρους ότι όσον αφορά τον χειρισμό δικαστικών και εξώδικων υποθέσεων οφείλουν να εκτελούν το καθήκον τους εντός των ορίων της δοθείσης εντολής και των προβλέψεων των διατάξεων του Κώδικα Δικηγόρων και του Κώδικα Δεοντολογίας του δικηγορικού λειτουργήματος.

Συμπεριφορές που παραβιάζουν ή καταστρατηγούν τους κανόνες άσκησης του επαγγέλματος είναι απερίφραστα καταδικαστέες και για την αντιμετώπισή τους αρμόδια είναι πειθαρχικά όργανα των οικείων Δικηγορικών Συλλόγων, σύμφωνα με τη προβλεπόμενη από τον Κώδικα Δικηγόρων διαδικασία, τονίζουν χαρακτηριστικά.