Δυσκολεύουν μέρα με την ημέρα τα πράγματα για την Βόρεια Ελλάδα και ιδίως για την Θεσσαλονίκη. Η πιο ανοχύρωτη περιοχή της χώρας λόγω των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού κάνει επιστήμονες και κυβέρνηση να ανησυχούν και πολλούς να εύχονται να μην ξαναζήσουν όλα όσα έζησαν το περασμένο φθινόπωρο.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Η μετάλλαξη Delta καλπάζει και σύμφωνα με τους ειδικούς η Θεσσαλονίκη θα έχει σύντομα τριπλάσιο επιδημιολογικό φορτίο, σε σχέση με άλλες περιοχές.

Η ημερομηνία-σταθμός που προβληματίζει

Όσο πλησιάζουμε στον Οκτώβριο η συζήτηση έχει αρχίσει να φουντώνει για το πως θα γιορταστεί ο Πολιούχος της πόλης, αλλά και το τι θα γίνει με την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.

Αν γυρίσει κανείς το χρόνο πίσω ακριβώς 365 ημέρες πριν, θα δει ότι η 26η Οκτωβρίου ήταν ημερομηνία-σταθμός με τραγικές συνέπειες για την πόλη και τους κατοίκους της.

Χάθηκαν Αρχιερείς από τον κορονοϊό και τα νοσοκομεία της πόλης βούλιαξαν. Παράλληλα, τώρα έρχεται η σειρά των Πανεπιστημίων να ανοίξουν και εκτός από τους φοιτητές το βλέμμα είναι στραμμένο και στα παιδιά. Οι φόβοι ότι τα παιδιατρικά νοσοκομεία θα πιεστούν είναι έντονοι.

Ακουμπάει το 100% η πληρότητα στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας

Η πανδημία του κορονοϊού πλέον είναι η πανδημία των ανεμβολίαστων και οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί. Τα επίσημα στοιχεία για τις 25 Σεπτεμβρίου είναι αμείλικτα. Από τους 60 ασθενείς με κορονοϊό στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας οι 57 είναι ανεμβολίαστοι. Γεγονός που δείχνει ξεκάθαρα ότι είναι οι πιο ευάλωτοι.

Δύσκολα τα πράγματα και για την Αττική

Οι ειδικοί εμφανίζονται απαισιόδοξοι και για την Αττική. Η επιδημιολογική κατάσταση μπορεί να μοιάζει σταθερή, αλλά τα λύματα λένε άλλα για το ιικό φορτίο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκο Θωμαΐδη, παρατηρείται αύξηση στο ιικό φορτίο στα λύματα του Λεκανοπεδίου. Και αυτή η αύξηση θα αποτυπωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν η Αττική αναμένεται να περάσει μπροστά από την Θεσσαλονίκη. Έτσι θα φτάσουμε στα μισά του Οκτωβρίου και τότε πιθανότατα θα δούμε την κορύφωση του τέταρτου κύματος της επιδημίας του κορονοϊού με κρούσματα που θα ξεπερνούν τα 3.000 την ημέρα.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.