To 60,67% του πληθυσμού της χώρας έχει εμβολιαστεί έναντι του κορονοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία του επιδημιολογικού χάρτη της Ελλάδας για την Covid-19 (ενότητα του οποίου αφορά στην εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών) με ημερομηνία αναφοράς την 21η Σεπτεμβρίου.

Διευκρινίζεται πως βάσει των χθεσινών στοιχείων του emvolio.gov.gr, οι εμβολιασμοί που έχουν πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ελευθερία» ανέρχονται σε 11.960.582, συνολικά. Οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί, κατά την ίδια πηγή, είναι 5.995.116.

Αναφορικά με τη γεωγραφική κατανομή της εμβολιαστικής κάλυψης, βλέπουμε, επιστρέφοντας στον χάρτη του covid19.gov.gr, της κεντρικής πύλης της κυβέρνησης για την υγειονομική κρίση, ότι περιφερειακές ενότητες της Ηπείρου, σημαντικό μέρος της νησιωτικής χώρας και μεμονωμένες Π.Ε. όπως η Χαλκιδική κι η Μαγνησία, συγκεντρώνουν τα μεγαλύτερα ποσοστά.

Χαρακτηριστικά, στην Π.Ε. Θεσπρωτίας το 69%* του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, στα Ιωάννινα το 56%* και στην Πρέβεζα το 57%*. Στην Χαλκιδική τον εμβολιασμό του ολοκλήρωσε το 52%*, ενώ αντίστοιχα είναι τα ποσοστά κάλυψης και στη γειτονική Π.Ε. Θεσσαλονίκης.

Οι περιοχές με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη

Αντίθετα, χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης παρατηρούνται σε περιοχές της Αττικής αλλά και στην Ευρυτανία (στο 36% οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί*), η οποία προσφάτως είχε βρεθεί στο «κόκκινο». Είναι χαρακτηριστικό πως στο λεκανοπέδιο βρίσκουμε τις ακόλουθες τιμές, μεταξύ άλλων:

  • Π.Ε. Δυτικής Αττικής: Στο 27% οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί*
  • Π.Ε. Ανατολικής Αττικής: Στο 28% οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί*.

Αναλυτικά ο χάρτης για την εμβολιαστική κάλυψη:

Ο χάρτης της εμβολιαστικής κάλυψης

* κάλυψη όπως προκύπτει «από την τοποθεσία κάθε εμβολιαστικού κέντρου που μπορεί να περιλαμβάνει εργαζόμενους, μη μόνιμους κατοίκους της Περιφερειακής Ενότητας».