Το καλοκαίρι του 2021 χαρακτηρίστηκε «από ακραία υψηλές τιμές θερμοκρασίας» με «δύο σοβαρά κύματα καύσωνα κατά τη διάρκεια των οποίων καταγράψαμε νέα θερμοκρασιακά ρεκόρ», αναφέρει το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Η επιστημονική υπηρεσία παρουσιάζει γραφήματα που παρουσιάζουν τις ημερήσιες αποκλίσεις της μέγιστης θερμοκρασίας από τη μέση μηνιαία τιμή της περιόδου 2010-2019, τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες του 2021, σε 7 μετεωρολογικούς σταθμούς του ΕΕΑ/meteo.gr, σημειώνοντας πως «η περίοδος σύγκρισης (2010-2019) αποτελεί τη θερμότερη περίοδο στη σύγχρονη ιστορία των καταγραφών θερμοκρασίας, επομένως οι θετικές αποκλίσεις των τιμών έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα»:

Στους περισσότερους μετεωρολογικούς σταθμούς «η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα περισσότερες από τις μισές ημέρες του καλοκαιριού», προστίθεται στη σημερινή ανάρτηση του meteo, την οποία υπογράφουν οι κ.κ. Σ. Ντάφης, Γ. Κύρος και Κ. Λαγουβάρδος.

Στα Τρίκαλα Θεσσαλίας θετικές αποκλίσεις καταγράφηκαν τις 72 από τις 92 συνολικά ημέρες του καλοκαιριού, και 69 ημέρες με θετικές αποκλίσεις καταγράφηκαν στα Ιωάννινα, παρατηρούν σχετικά οι ειδικοί.

Ο παρακάτω πίνακας της υπηρεσίας παρουσιάζει το σύνολο ημερών με θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας ανά μήνα και συνολικά το καλοκαίρι του 2021: