Ο Οδυσσέας φτάνει επιτέλους στην Ιθάκη μετά τον Τρωικό πόλεμο αφού πρώτα περιπλανήθηκε για πολλά έτη. Στην Πέσια της Τοσκάνης στην Ιταλία, ο Πινόκιο αποχαιρετά το εργαστήρι του Τσεπέτο, του ξυλουργού που τον δημιούργησε αφού πρώτα έχει μπλέξει σε ατέλειωτους καυγάδες την ώρα που στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας, ο καλοπροαίρετος και ειρηνιστής καθηγητής Μπαλτάσαρ, επιλύει προβλήματα μέσω της φαντασίας και της λογικής.

Οι συγκεκριμένοι όπως όμως και επίσης λιγότερο διάσημοι χαρακτήρες παραμυθιών οι οποίοι όμως στις χώρες τους μεσουρανούν αποφασίζουν να αποδράσουν από τα σύνορα αυτών και να μιλήσουν για τις ιστορίες τους σε όλο τον κόσμο. Τον συγκεκριμένο στόχο επιδιώκει να πετύχει ο νεοσύστατος Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Διαδρομής Παραμυθιού (European Fairy Tale Route).

«Στοχεύουμε στη δημιουργία μιας πολιτιστικής διαδρομής αφιερωμένης στην ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά των παραμυθιών και κυρίως στα παιδιά. Η Πολιτιστική Διαδρομή βασίζεται σε ένα ευρωπαϊκό δίκτυο πολιτιστικών ενώσεων, ιδρυμάτων, πολιτιστικών και ερευνητικών κέντρων παραμυθιών και των συγγραφέων ή χαρακτήρων τους, που αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς» αναφέρει μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η καθηγήτρια κοινωνιολογίας Marina D’Amato, από το Εθνικό Ίδρυμα Carlo Collodi της Ιταλίας, που λειτουργεί προς τιμήν του Ιταλού συγγραφέα του παγκοσμίου φήμης παιδικού μυθιστορήματος «Οι Περιπέτειες του Πινόκιο».

Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Διαδρομής Παραμυθιού, ανήκει στο Ίδρυμα Carlo Collodi και, όπως επισημαίνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Alberto D’ Alessandro από την τεχνική και επιστημονική επιτροπή του ιδρύματος, «το European Fairy Tale Route σχεδιάζει να αναγνωριστεί ως Πολιτιστική Διαδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης, να ενισχύσει τις πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και τουριστικές δραστηριότητές του, οι οποίες στο σύνολό τους εστιάζουν στους χαρακτήρες και τις ιστορίες των ευρωπαϊκών παραμυθιών».

Ανάμεσα στις περίπου δεκαπέντε χώρες που συμμετέχουν μέχρι στιγμής σ’ αυτήν την πρωτοβουλία, βρίσκεται η Ελλάδα, η οποία εκπροσωπείται από τη δημιουργική ομάδα Dream Workers, που έχει δημιουργήσει τις κορυφαίες Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στη χώρα (Δράμα και Τρίκαλα), καθώς και θεματικά πάρκα σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις. «Ένα από τα τελευταία θεματικά μας πάρκα ήταν η “Οδύσσεια”, που φιλοξενήθηκε στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών NOESIS στη Θεσσαλονίκη. Η φήμη του βγήκε εκτός συνόρων και ο ίδιος ο πρόεδρος του ιδρύματος Carlo Collodi, Pier Francesco Bernacchi, εξέφρασε την επιθυμία να το επισκεφθεί. Ήρθε στη Θεσσαλονίκη όπου τον φιλοξενήσαμε, ξεναγήθηκε στο πάρκο, “έζησε” τις περιπέτειες του Οδυσσέα και στη συνέχεια μας πρότεινε να είμαστε εμείς αυτοί που θα εκπροσωπήσουμε την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Διαδρομής Παραμυθιού, γιατί οι γνώσεις μας στη δημιουργία θεματικών πάρκων, θα …κουμπώσουν απόλυτα στις ανάγκες και στους στόχους του Συνδέσμου», δηλώνει ο Δημήτρης Συμεωνίδης, μέλος των Dream Workers, που πρόσφατα εξελέγη και στο διοικητικό συμβούλιο του European Fairy Tale Route.

Η πρώτη δράση του Συνδέσμου είναι να καθοριστούν τα παραμύθια που θα εκπροσωπήσουν την κάθε χώρα, να καταγραφεί η διαδρομή τους και στη συνέχεια να ενωθούν όλα αυτά τα κομμάτια ώστε να προκύψει η «Ευρώπη των παραμυθιών».

Ο διαδραστικός χάρτης που θα δημιουργηθεί θα συμβάλει και στην τουριστική ανάδειξη των περιοχών στις οποίες εξελίσσονται τα παραμύθια. «Συγκεκριμένα, για την Ελλάδα θα σε προτρέπει να ακολουθήσεις τα βήματα του Οδυσσέα, οπότε οι περιοχές που θα αναδειχθούν θα είναι πολλές, από την Ιθάκη και την Κέρκυρα, μέχρι τη Λήμνο», αναφέρει ο κ. Συμεωνίδης.

«Η αρχαία μυθολογία έχει δημιουργήσει ιστορίες, χαρακτήρες, μοτίβα που έχουν ερμηνευτεί και επαναχρησιμοποιηθεί στον πολιτισμό των επόμενων αιώνων. Ακόμη και τα παραμύθια έχουν επανειλημμένα δημιουργήσει πολλαπλούς δεσμούς με τον Οδυσσέα και άλλους μυθολογικούς χαρακτήρες, έτσι ώστε η ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Διαδρομή των Παραμυθιών να δημιουργεί έναν κρίσιμο σύνδεσμο μεταξύ αρχαίου και σύγχρονου πολιτισμού», δηλώνει ο βιβλιοθηκονόμος του ιδρύματος Roberto Vezzani, σχολιάζοντας τη συνεισφορά της χώρας μας στις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Διαδρομής Παραμυθιών.

Τονίζει επίσης ότι ο σχεδιασμός είναι να συμμετέχουν σε αυτό το project όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης, με ένα ή και περισσότερα παραμύθια.

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ/ΜΠΕ. Η φωτογραφία των Dream Workers από την επίσκεψη του προέδρου του Εθνικού Ιδρύματος Carlo Collodi της Ιταλίας, στο θεματικό πάρκο «Οδύσσεια», στο ΝΟΗΣΙΣ της Θεσσαλονίκης παραχώρησε ο Δημήτρης Συμεωνίδης