Ένα παράδειγμα αυτοθυσίας και θάρρους από τις ημέρες αυτές που οι φωτιές κατάκαιγαν την Ηλεία είναι αυτό των κατοίκων της Νεμούτας καθώς μέρα και νύχτα οι κάτοικοι του χωριού έπεφταν κυριολεκτικά μέσα στη φωτιά για να σώσουν τις περιουσίες τουςμ δημιουργώντας αντιπυρικές ζώνες και χρησιμοποιώντας τρακτέρ, λάστιχα και κλαδιά.

Του ανταποκριτή μας από το patrisnews.gr στην Ηλεία.

Οι κάτοικοι του χωριού περιγράφουν το πως κατάφεραν στο παρά πέντε να σώσουν τα σπίτια τους, που δε τα παράτησαν ποτέ, παρά την εντολή εκκένωσης που δόθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.

«Ήταν πολύ δύσκολες οι στιγμές που ζήσαμε. Οι φλόγες μας πλησίασαν επικίνδυνα. Φέραμε όλοι τα τρακτέρ μας και ότι άλλο είχαμε για να σταματήσουμε τη φωτιά πριν μπει στα σπίτια μας. Γίναμε όλοι μια γροθιά, κάτοικοι και εθελοντές», λέει ο Θεόδωρος Καρκούλιας.

«Έζησα τον εφιάλτη της ζωή μου. Η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη από το 2007. Έβλεπα τις φλόγες να έρχονται προς το σπίτι μου και τις σταματήσαμε πριν μπουν στην αυλή. Έμεινα πίσω για να το σώσω, τι άλλο να έκανα; Ευχαριστώ όλο το χωρίο που έτρεξε για να με βοηθήσει, γιατί περισσότερο από όλους, με βοήθησαν οι συγχωριανοί μου», τονίζει ο Νίκος Σιακούλης, προσθέτοντας:

«Ήταν αναμενόμενο ότι η φωτιά θα έμπαινε στο χωριό. Δεν είχαμε καμία κρατική βοήθεια από τη λεγόμενη πολιτεία. Και επειδή έχουμε ξαναζήσει παρόμοια γεγονότα, το 1998 και το 2007, κάναμε έκκληση να έρθουν να επιχειρήσουν τα εναέρια μέσα, γιατί η πορεία της φωτιάς ήταν ανεξέλεγκτη. Γιατί αν επιχειρούσαν το πρωί δε θα συνέβαινε αυτή η βιβλική καταστροφή. Το φυσικό τοπίο της Νεμούτας καταστράφηκε στο σύνολό του και θα χρειαστούν περισσότερα από είκοσι χρόνια για να επανέλθει. Οι μεγαλύτερες ζημιές όμως είναι στις καλλιέργειες και στη ζωική παραγωγή ενώ το επόμενο μεγάλο πρόβλημα θα είναι η διάβρωση του εδάφους.»