Την ακύρωση προηγούμενης απόφασης (υπ’ αριθμ. 252/2014) του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, για τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων σε επιτροπές του, ζητούν με προσφυγές τους στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου.

Στη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, μετά και από αίτημα των περισσοτέρων επικεφαλής της αντιπολίτευσης και έπειτα από παρεμβάσεις που έγιναν (Ιωάννης Ιωαννίδης, Μάρκος Μπόλαρης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Γιάννης Ζιώγας, η διοίκηση της ΠΚΜ δέχθηκε να αναβληθεί η συζήτηση για την εκλογή μελών των επιτροπών για το επόμενο περιφερειακό συμβούλιο, προκειμένου έως τότε να υπάρξει γνωμοδότηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης επί των προσφυγών.

Οι επικεφαλής των παρατάξεων Γιάννης Ιωαννίδης και Μάρκος Μπόλαρης κατέθεσαν τις προσφυγές, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση 252/2014 έχει ληφθεί «κατά παράβαση του νόμου 3852/2010» και οδηγεί σε «αποδυνάμωση» το όργανο, σε ενίσχυση αρμοδιοτήτων του περιφερειάρχη, ελλιπή αντιπροσώπευση των πολιτών και σε έλλειμμα δημοσιότητας και ενημέρωσης τους. Χαρακτηριστικά υποστήριξαν ότι το περιφερειακό συμβούλιο αποστερείται από τη δυνατότητα ελέγχου και λόγου σε κρίσιμα θέματα, όπως π.χ. το μετρό Θεσσαλονίκης, ή όπως έγινε και με τον αγωγό ΤΑΡ.

Ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας υπερασπίστηκε την απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, λέγοντας ότι υπήρξε ήδη τοποθέτηση του ελεγκτή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για το θέμα, αλλά δέχθηκε να αναβληθεί η συζήτηση μέχρι ανακοινωθεί η γνωμοδότηση.

«Δε θα έλεγα ότι δε βιάζει, αλλά θα έλεγα να το αναβάλουμε» τόνισε, υπενθυμίζοντας στους συμβούλους ότι στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα έρθουν πάνω από εβδομήντα θέματα προς συζήτηση, λόγω της καθυστέρησης των διαδικασιών.